Akın Güler

Bir işe odaklanamama veya bir şeyle uğraşırken dikkatin hemen dağılması yönünde birçok kişi şikayet ediyor. Öğrencilerin özellikle derslerinde başarılı olmasını zorlaştıran dikkat eklikliği, yetişkinlerde de işlerinde odaklanamama bir konuşma esnasında dinleyememe gibi problemler yaratıyor. Peki dikkat eksikliği için neler yapılmalıdır? Nasıl giderilir?

1200_42376075-755d-4bd1-987c-2fd932f2de99

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

Dikkat eksikliği neden olur?

Dikkat eksikliği herkesin yaşayacağı bir durumken bazı kişilerde hayatını tümden olumsuz etkileyebilecek seviyededir. Kişi bir iş ile ilgilenirken aklı başka bir yerde olabilir ve o an işe odaklanamıyor olabilir. Odağını bir türlü yapmak istediği şeye veremiyor olabilir. Dikkat eksikliği olarak adlandırılan bu durum öğrencileri veya yetişkinleri birçok açıdan zor duruma sokabilir.

Dikkat eksikliğinin birçok sebebi bulunurken başlıca psikolojik ve çevresel faktörlerden dolayı olur. Uyku eksikliği, kaygı, stres, ruhsal hastalıklar gibi bir faktör dikkat eksikliğinin oluşmasına sebep olur. Bunu dışında kişide beyindeki bir hasardan dolayı da dikkat eklikliği meydana gelebilir.

dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-yetiskinlerin-de-sorunu

Dikkat eksikliğini gidermek için neler yapılmalı?

  • Hem fiziksel egzersiz hem de beyin egzersizi yapılarak dikkat eksikliği giderilebilir.
  • Kişinin çalışma masasında dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmamalıdır. Çalışma masasının üstü olabildiğince boş olmalı ve kişi odağını sadece yaptığı iş üzerinde tutmalıdır.
  • Kişiler yapılacak işlerini bir günlük plan oluşturarak yapmalı ve bu plandan olabildiğince çıkmamalıdır.
  • Teknolojik aletlerini iş esnası sırasında kapalı tutması önerilir. Eğer işi bu cihazlar ile ise sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı uygulamaların bildirimleri kapatılmalıdır.
  • Kişi yaptığı iş esnasında kendisine molalar vererek dikkat eksikliğini önleyebilir. Durmadan aynı işi yapmak bir süre sonra odaklanma problemini beraberinde getirir.
  • Güne kahvaltı ile başlamak dikkat eksikliğinin önüne geçmek için olmazsa olmazlardandır. Açlık ile bir işe başlamak odaklanma probleminin en büyük nedenlerindendir.
  • Ceviz, fındık, havuç, ıspanak, kırmızı et, balık, yumurta, bal gibi besinleri tüketerek dikkat dağınıklığınızı önleyebilir ve odaklanma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Editör: Stajyer1 Stajyer1