Sağlıklı bir yaşam tarzını koruyup bir yandan da kilo verebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunun için yaptığınız egzersizlerin kısa süreli değil uzun süreli ve düzenli olmasına dikkat etmelisiniz. Her hafta en az 150 dakika orta zorlukta egzersiz yapmanız. Yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, depresyon, bazı kanser türleri, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak ve uzun, sağlıklı bir ömür için, mümkün olduğunca her sabah yarım saat yürümenizi öneririm .

Nasıl yürümelisiniz

Yürüyüşe başlamadan önce, esneme ve ısınma hareketleri yapmalısınız.

Esneme hareketleri yaparken:

  • Zıplamayın
  • Bedeninizin izin verdiğinden daha fazla esnemek için kendinizi zorlamayın
  • Esneme hareketleri boyunca sürekli nefes alıp verin
  • Yavaş hareket edin

30 dakikalık yürüyüşünüze başlamadan önce, sakatlanmaları önlemek ve yaptığınız egzersizin tam amacına ulaşmasını sağlamak için dikkat etmeniz gereken şeyler:

  • Yürürken, ayak baş parmaklarınız ileriye bakmalı.
  • Her adımda yere önce topuğunuz değmeli ve ardından beden ağırlığınızla ileri hareket etmeye devam etmelisiniz.
  • Kollarınız doğal bir şekilde hareket etmeli.
  • Omuzlarınız hafifçe arkaya doğru olmalı ve çenenizi dik tutmalısınız. Yere bakmamaya çalışın.

FAYDALARI

Her sabah düzenli olarak 30 dakika yürümek, koşmak kadar faydalıdır. Bu egzersiz diyabet, depresyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır, kolesterol ve yüksek tansiyonla savaşmaya yardımcı olur.

Amerikan Sağlık Birliği’nin konuşmacısı Doktor GreggFonarow, egzersiz yapmanın erken ölüm riskini azalttığı, kalp ve damar sorunları ile savaştığı ve genel olarak sağlığımızı koruduğunu söylemektedir. Yürüyüş yapmanın ve koşmanın, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını kanıtlayan çalışmalar bulunmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre koşmanın ve yürümenin sağlığa olan faydaları kıyaslanmıştır:

  • Yürümek kolesterolü %7 düşürürken, koşmak %4.3 düşürmektedir.
  • Yürümek kalp ve damar hastalıkları riskini %9.3 azaltırken, koşmak %4.5 azaltmaktadır.
  • Yürümek hipertansiyon ihtimalini %7.2 azaltırken, koşmak %4.2 azaltmaktadır.
  • Yürümek diyabet ihtimalini %12.3 azaltırken, koşmak %12.1 azaltır.

Doktor GreggFonawor’a göre; “Bu çalışmalar yapılan egzersizlerde tüketilen enerjinin, egzersizin zorluğundan bağımsız olarak benzer miktarlarda olduğunu göstermektedir. Ama daha zor egzersizler yapabilen kişiler, zaman açısından daha etkili olması için koşuyu tercih edebilirler.” Yani bu çalışma eğer amacınız kilo vermekse, koşmanın sizin için daha yararlı olacağını göstermektedir.

POSALI BESLENMENİN FAYDALARI

Posa, vücut içerisinde yediğimiz yiyeceklerin sindirilmemiş bölümüdür ve sindirim sistemine iki farklı yönden etki eder. Suda çözünebilme özelliğine sahip olan posa suyu tutar ve sindirimi yavaşlatarak kişinin daha geç acıkmasını sağlar. Kilo vermek için bu özelliğinin oldukça yararlı olduğu posa aynı zamanda kan şekeri seviyesinin stabil bir değerde kalmasını sağlar.

Suda çözünebilme özelliği olmayan posa ise bağırsakların çalışmasına, kabızlığın önlenmesine ve dışkının vücut içerisinden daha çabuk bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Her iki çeşit posa sağlık için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması, kalp hastalıkları başta olmak üzere şeker hastalığı, kabızlık ve daha birçok hastalığın daha az görülmesine yardımcı olur.

Ahududu: Günde 10 tane ahududu yediğinizde yaklaşık olarak almanız gereken miktarın yüzde beşini karşılar.

Armut: Gün içerisinde kabukları doğranmamış olan 100 gram armut yediğinizde almanız gereken posa miktarının yüzde on ikisini karşılar.

Yeşil Fasulye: 100 Gram yeşil fasulyenin içerisinde ortalama 4 gram posa bulunur.

Badem: Bir avuç bademde 3.5 gram posa bulunur ve günlük almanız gereken miktarın yüzde on dördünü karşılar.

Enginar: Bir adet haşlanmış olan enginar günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık olarak yüzde otuz üçünü karşılar.

Sağlıkla Kalın …