Öncelikle cipslerden bahsetmek istiyorum. Ambalajı hışırdadığı an göz bebekleriniz büyüyor ve avuç dolusunu ağzınıza tıkmak istiyorsunuz değil mi? Artık istemeyin. En azından yaza kadar. Bu çıtır çıtır yeme hissini taze ve iyi yıkanmış marul yapraklarıyla ya da fırında 10-15 dakika içinde yapabileceğiniz, ince dilimlenmiş lahana ile de giderebilirsiniz. Aynı lezzeti vermez demeyin çünkü cipsten aldığınız tat bir lezzet değil, kimyasal bir formüldür.

ŞEKERLEME

Cips ile tehlikeli bir ikili oluşturan bu rengarenk tatlılar, aynı zamanda sağlığınız içinde zararlıdır. Yedikçe yemek isteği uyandıracak şekilde bolca şekerlendirilmiş olan bu yapay gıdaların yarattığı tombul eserleri yazın sahillerde 100 metreden görebilirsiniz. Siz de tüketin, sizi de hemen görsünler.

ALKOL

Birkaç kadehten ne olur demeyin, göbek olur. Bu kadar basit. Ayrıca karaciğer yağlanması, reflü ve bağırsak düzensizliği gibi birtakım sağlık sorunlarına da yol açabilir. Özellikle yakın dostları kızartmalarla tüketildiğinde daha da doyurucu olduğu sanılan bu madde, yoğun kalorisi yüzünden bütün kan değerlerinizi allak bullak eder. Panik halindeki beyin yağ depolamaya başlar. İşte, aynadan size el sallayan arkadaşlar bunlardır.

EKMEK

Türk mutfağında geniş bir yeri olan ekmek ve hamur işi yiyeceklerden uzak durmanın zor olduğunu biliyoruz. Ama uzak durulabildiğini de biliyoruz. Çok eski bir geleneği sürdürebilirsiniz. Gördüğünüz bir ekmek parçasını elinize alın, 3 kere öpüp alnınıza götürün ve uzaklara kaldırın. Kilolarından rahatsız olanlardan uzaklara.

MAKARNA

Yapması çok kolay, lezzeti çok güzel olan bu gıdanın da ekmekten pek bir farkı yoktur. Siz de fark etmişsinizdir ki makarnayı yalnız başına pek tüketmeyiz. Yanına mutlaka sos ya da başka bir yağlı yiyecek ekleriz. İşte makarna bu günahlara açılan kapıdır. Makarna ve arkadaşlarından uzak durarak kısa süre içinde incelebilirsiniz. Hem de sağlıklı ve doğal bir şekilde.

BEYAZ PİRİNÇ

Sağlıklı beslenme uzmanlarının sürekli kötülediği beyaz gıdaların başında beyaz pirinç bulunur. Şöyle bir oran verebiliriz. İki kaşık pirinç pilavı, bir dilim ekmekle aynı oranda kaloriye sahiptir. O zaman ekmekten uzak durduğumuz gibi pirinçten de bir süre uzak kalmakta yarar var.

Sağlıklı kahvaltı için dikkat edilecekler

YAĞSIZ ÜRÜNLER DAHA SAĞLIKLI DEĞİLDİR

1- Az yağlı süt ürünleri genellikle yağın yerine istenilen tadı yakalamak için şeker gibi katkı maddeleri kullanırlar. Düşük yağlı süt ürünleri metabolizmamızı kötü etkiler. Buna ek olarak, düşük yağlı ürünler metabolizmanızı da kötü etkiler. O nedenle tam tersi yağlı ama az şekerli ürünleri tercih edin. Çünkü bu ürünler hem vücudunuza zarar vermeyecek hem de sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

PROTEİNLERI ATLAMAYIN

2-Eğer kahvaltıdan sonra hala aç hissediyorsanız kahvaltınıza protein bakımından zengin gıdaları eklemek iyi olacaktır. Örneğin; yumurta çok farklı şekillerde pişirilebilir. Eğer yumurta sevmiyorsanız; tam tahıllı karbonhidratlar tercih edebilirsiniz bunlar sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Ya da gevreklerinizin üzerine biraz yoğurt eklemek de iyi bir protein kaynağı olacaktır.

SADECE YUMURTANIN BEYAZINI YEMEK BÜTÜN BİR YUMURTA YEMEKTEN DAHA İYİ DEĞİLDİR.

3-Yumurta beyazı daha az yağ ve kalori içerir fakat tüm sağlıklı yiyecekler yumurta sarısı, demir vitamin B ve vitamin D içerir. Fakat, yumurta sarısının içeriğindeki yağın kandaki kolesterol seviyesini arttırdığına dair yanlış bir inanış var. Kahvaltı için bir bütün yumurtalı omlet yemekten çekinmeyin

PORTAKAL SUYU

4-Kahvaltıda bir bardak portakal suyu içmek kulağa sağlıklı gelebilir. Fakat bir bardak portakal suyu için kullandığınız portakal miktarı bu gerçeği değiştirebilir.Meyve suları çok fazla şeker içerir bu yüzden sıkmak yerine bir meyveyi direkt yemek size gereken vitamin ve lifi sağlayacaktır.Yine de canınız meyve suyu içmek istiyorsa kendi meyve suyunuzu kendiniz yapmanız daha iyi olacaktır. Yeşil elma, havuç, kereviz ve zencefili karıştırabilirsiniz.

SAĞLIKSIZ SEÇENEKLERE YÖNELMEYIN

5-Pancake, krep gibi sağlıksız seçenekler yeterli ve gerekli besinleri içermez ve gün boyu aç hissedersiniz. Eğer az kahvaltı yapıyorsanız ya da hiç yapacak vaktiniz olmuyorsa yanınıza atıştırmalık olarak mutlaka; fındık, doğal yoğurt ya da meyve gibi şeyler alın. Ve protein bakımından zengin yemekler yiyin. Sadece bu şekilde tüm gün oluşan açlık hissini azaltabilirsiniz.