Özkan YILDIRIM

Başkanım öncelikle bizleri konuk  ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.Süleyman  Cavcı kimdir?  Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım.

DEMİRCİLİK DEDE MESLEĞİ

Elbette  bizlere, odamıza  böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Süleyman Cavcı, 1954 İnegöl doğumluyum, dedelerden İnegöllüyüz, 93 macırı olarak dedelerimiz daha o zamanlar İnegöl'e gelmişler. Bunun yanı sıra  dedelerden de gelen bir meslek bu demircilik. Tabii sonrasında ben onlardan almış olduğum bayrağı bugünlere getirmeye çalıştım. Cavcı Metal adı altında çok uzun yıllar İnegöl'de hizmet verdik sonra,  uzun yıllar yönetim kurullarında görev aldıktan tecrübelendik ten sonra 1999 yılında başkan oldum.22 yıldan beri odamızın başkanlığını yürütmekteyim. Cavcı Metal adı altında tabii uzun yıllar hizmet verdim sektörde. Eskiden tabii bedenen çalışmalar  yoğunluktaydı. Şimdi tabii makine var  her şey makine üzerine döküldü preslere döküldü. Her şey daha hızlı olmaya başladı.

Peki Başkanım İnegöl Arabacı Demirci ve Madeni Sanatkarlar odasını bize tanıtır mısınız kaç üyeniz vardır?  Faaliyetlerinizle  ilgili bilgiler vesaire verir misiniz?

FUAR VE FABRİKA GEZİLERİ DÜZENLEDİK, EĞİTİMLER VERDİK

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Odamızın 700'e yaklaşan bir üyesi mevcut ,bu 22 yılda tabii birçok çalışma ortaya koyduk. Pandemi  öncesinde oto sanatkarlarına  bayağı bir önem vermeye çalıştık. Araba gruplarına birçok yerel eğitim verdik ,yeni çıkan arabaların  eğitimini  verdik ve bu sürede Bursa’dan  Uludağ üniversitesinden Cafer Kaplan Hocamız geldi ders verdi. Virüs çıkınca bu koronavirüsü olduğundan birçok faaliyetimiz ertelendi iptal oldu. Sonrasında tabii işte daha önceleri birçok kereler fuarlara da arkadaşlarımızı götürdük üyelerimizi götürdük. Adapazarı'na otomobil  fabrikasına götürdük onun yanı sıra işte fuarlara metal fuarlarına vesaire de birçok  üyelerimizi götürdük onların daha fazla bilinçlenmesini sağlamaya çalıştık onların görerek daha fazla donanım sahibi olmalarına yardımcı olmaya çalıştık.

MOBİLYADA DEMİR AKSAM SON YILLARDA ÇOK ARTTI

Mobilya sektörü İnegöl'de daha baskın bir meslek, başkanım ama eski zamanlarda  mobilyalar yoğun anlamda ağaç ve türü ile yapılırken son zamanlarda bu metal aksamları da Mobilya sektöründe genişçe bir yer edinmeye başladı sanırım…

Mobilyalardaki metal aksamı gerçekten son yıllarda artmaya başladı. Tabi bu durum bizi biraz daha fazla rahatlattı, genellikle dolapların daha kuvvetli olması için koltukların masaların ,sandalyelerin  daha kuvvetli olmaları için metal aksamlar Mobilya sektöründe artmaya başladı.Eskiden mobilya sektörü bilirsiniz genelde neredeyse %100 ağaç ve ağaç aksamından  üretilirken şu anda bu durum öyle değil. Birçok yerde metal aksam kullanılıyor. Tabii metalde atma çekme gibi durumların olmaması bunda büyük etken ,ağaçlarda işte yazın- kışın , soğuğa-sıcağa göre atma gevşeme gibi şeyler olur ama bu demirde metal de olmaz.Bu da tabii Mobilya sektöründe Demir aksamın artmasındaki en büyük etken. İleriki süreçte metalin Mobilya sektöründeki ağırlığı daha da artıracak diye tahmin ediyorum ,çünkü mobilyayı daha kullanılır hale daha dayanıklı hale getirmiş oluyor ağaçtaki gibi çatlama, çekme gibi durumu olmadığından Mobilya sektöründe metalin ağırlığı artacak Bu anlamda İnegöl mobilyasına sektörümüzün de faydası oldu diyebilirim.

HAMMADDE TEDARİKİNDE BÜYÜK SIKINTI VAR

Ham madde tedarikinde Mobilya sektöründe olsun metal sektöründe olsun otomotiv sektöründe olsun sıkıntılar hat safhada ,bu konuyla ilgili neler söylersiniz başkanım?

Şu anda daha bu sıkıntı ham madde ile ilgili sıkıntı hala  hallolmuş değil.Ereğli'den  Ereğli Demir çelikten araştırdım taaa 9.aya  hammadde  tedariki ile ilgili sıra verilmiş olduğunu duyuyoruz. Bu da tabii çok ilginç bu sıkıntılı bir durum bu sektörde mutlaka buradan değerli yetkililerimizi  bilgilendirmek istiyorum. Yani 4 ay, 5 ay malzeme beklenmesi gerçekten anlaşılabilir değil. Bunun mutlaka düzenlenmesi lazım bu malzemelerin yokluğu piyasadaki fiyatları mevcut fiyatları da yükseltiyor. Bu da diğer bir sıkıntı.

Gerek Ereğli, gerek suntacı, gerek Şişecam büyük üretici firmaların üretim sıkıntıları olmuş olması tabii bizi de etkiliyor ,hammadde anlamında büyük sıkıntı yaşanıyor, bu olayların mutlaka en kısa zamanda hallolmasını  bekliyoruz. Nisan 15'te bu konuyla ilgili bir toplantı olacağını duyduk İnşallah bu üretim safhasında ki sıkıntıların bir an evvel giderilmesini bütün meslek sahibi üyelerimizin beklediğini söylemek istiyorum. Gerçekten bu insanın moralini bozuyor.

KİMSE FİYAT VEREMİYOR

Bu anlamda  güzel bir oyun oynanıyor, sadece metalcilerin değil mobilyacıların  bütün esnafın belini büktüler. Bu arada işte konteyner yokluğu, hammadde yokluğu ile ilgili kazançlar kime gitti ama birilerine gitti. Bugün hangi mobilyacıya sorsam  ben karşı tarafa fiyat veremiyorum diyor. Bunu nasıl satacaksın ,bunu  nasıl üreteceksin.Gerçekten bu zincir olarak zincir, zincir, zincir, zincir bütün esnafı bütün mobilyacıları hem de demircileri herkesi etkiliyor.

Peki Başkanım son olarak buradan İnegöl'deki üyelerinize ,meslek erbaplarına neler söylemek istersiniz?  Onlar da tabii bu sıkıntılı durumda oda başkanlarının ,meslek büyüklerinin ,tecrübeli kişilerin neler söyleyeceğine bakıyor onlara  buradan ne gibi mesajlar vermek istersiniz  neler söylemek istersin?

OTO TAMİRCİLERİNDE PEK SIKINTI YOK

Kendilerine  hep ben aynı şekilde söylüyorum sabredeceğiz şükür edeceğiz. Bizim üyelerimizin bazı birimleri bu sıkıntıları  mobilyacılar kadar mesela tamirci grubu kadar yaşamadılar.Sonuçta onlar da bir sıkıntı yok insanlarını aracı bozulduğunda mecbur gidip tamirciye götürüyor,tamiratlarını  yaptırıyorlar ,onlarda bir sıkıntı yok.Eşya sektöründe büyük sıkıntı var malzemenin bulunamaması sıkıntısı var, hammaddenin bulunamaması gerçekten büyük sıkıntı.Mesela çoğunu  buluyor ama birini bulunamıyor  hepsini toparlaması lazım tamamlaması lazım ürünün eşyanın ortaya çıkması için hepsinin bulunması lazım hepsini buluyor ama bir madde yoksa mecburen diğerleri iş bitmiş olması da küçücük bir malzemenin bile eksikliği işin bitirilememesi anlamına geliyor.

ŞİMDİDEN HERKESİN RAMAZAN AYI VE BAYRAMLARI GÜZEL GEÇSİN İNŞALLAH

Tün esnaf aleminin  ayrıca yaklaşmakta olan Ramazan aylarının güzel geçmesini temenni etmek istiyorum. Sonrasında Ramazan Bayramı'nı da yaşayacağız inşallah. Herkesin hem Ramazan aylarını hem Ramazan Bayramlarını şimdiden kutlamak istiyorum, burada bu fırsatı bulmuşken. Sabredeceğiz ,inşallah bu süreçte geçecek bu pandemi süreci de geçecek inşallah her şey eskisi gibi olacak demek istiyorum. Başta İnegöl'de yaşayan hemşerilerim olmak üzere üyelerimiz olmak üzere esnaf arkadaşlarımız ,esnaf erbabımız olmak üzere, Bursa'da yaşayan ülke genelinde yaşayan 83 milyon  insanımıza İnegöl'den sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum