Ufuk IRGAŞ

İş insanı Veysel Yıldız başarıya giden yoldaki hikâyesini gazetemize anlattı. “Bir şeyler yapmam gerekiyordu. Ne yapabilirim diye düşünürken, o dönemde Uludağ’daki otellerde eleman eksikliği çok fazlaydı. Ben de sıradan herkesin mesleğe başladığı gibi bulaşık yıkayarak başladım” diye başladı hikayesine Yıldız ve sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi.

KLASİK TİCARET VE NETWORK

“Oradaki aşçıbaşının kazanın başındayken kurduğu hayallerden daha yüksekti benim hayallerim” dedi ve ekledi: “Tutunacak dalı olmadığında insanların illa ki bir yere tutunmak zorundadırlar. İşte tam da o dönemde keşfettim network sistemini. Günlük plan yapan biriyim, hiçbir zaman için hayal peşinde koşmadım. Hep söylediğim gibi, hiç tavuk olma niyetinde değildim. Yani bir mutfağa gittiğimde bir aşçının hayalleri nasılsa, yani o kazanın başına geçtiyse benim ondan daha iyi olmam lazımdı. Hep bu felsefeyle çıktım yola… Hayallerim hep büyük olduğu için başaracağıma inandım. Bu nedenledir ki çok şey başardım. Şu anda Uz İnşaat’ın ve EC Sigorta’nın ortağıyım. Klasik ticarettir aslında, sigorta belki değildir, networke benzer. Hâlihazırda Mollaarap’ta bir inşaatımız devem ediyor. İnsanlar neden Uz İnşaat’tan daire alırlar? Çünkü güvenilir. İnsanlar çoluk çocuğunun, torununun rızkını keserek ev almaya çalışıyorlar. Burada senin dolandırma riskin yok. Yani benim öyle bir derdim yok, bugüne kadar da hiç olmadı. Çünkü ben kendi tırnaklarımla kazıyarak bugünlere geldiğim için buna müsaade etmem, ortaklarıma da müsaade ettirmem.”

BÜYÜK PARALAR KAZANABİLİRSİNİZ

İnsanlar network yaptığında hayatlarında ne değişir?

Eğer gezmek istiyorsanız, bugün bir iş sahibi olabilirsiniz 3 tane fabrikanız olabilir. Para da kazanıyor olabilirsiniz… Peki, zamanın var mı? Bir yazlığın vardır, gidebilir misin? Hayır! Çünkü gitmek için on tane müdürün vardır, hepsine çok güvenmen lazım. Her sabah herkesten önce işe gidip, herkesten sonra işten çıkman gerekir. Network ise para ve zamanı dengeleyen tek sistemdir. Büyük paralar kazanabilirsiniz. İyi bir lidersen, iyi bir ekip kurabilirsin. Ben artık iyi bir lider olduğumu düşünüyorum. Çünkü ekibimizde onlarca, yüzlerce, binlerce kişi var. Bu insanlara para kazandırdığım sürece bugün 11’de veya 12’de evden çıkıyorum, çocuklarımla, torunlarımla kahvaltı yapıyorum. İşe gidip gitmemem önemli değil. Bugün gelmeyebilirdim, toplantıyı iptal edebilirdim. Sistem bana, “Neden gitmedin Veysel Şef” diyemezdi çünkü bu sizin kendi işiniz. Networkte insanların anlamadığı şu: Hep üsttekiler para kazanır. Hayır, kazanmaz. Benim şu anda İnegöl’deki ekibimde bir hanım var, Malezya’yı kazandı. Ben Malezya’ya gitmiyorum demek ki bu ay benden fazla çalışmış. Ekibimde bir öğretmen 10-11 milyar para kazanıyor. Benden daha iyi kazanıyor.

‘10 yıl önce başlasaydık daha çok kazanabilirdik’ diye bir düşünce var, ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Parsellenme durumu elbette var. Mesela bir ülkeye 10 yıl önce girdin, herkes olayın bilincinde. Artık büyük paralar kazanılmaz diye elbette düşünülebilir ama kesinlikle yanlış. Türkiye’de 81 Milyon insan var hatta daha fazla ama şu anda bu işi yapan 300-400 bin kişi var ki işi yapan sadece 30 bin civarı gerisi sadece kullanıcı. Benim 3 tane ekibim var, senin 6 tane. Zaman içerisinde benden daha çok kazanırsın. Sen ne kadar zaman bedeli ödersen, o da o kadar verir bire bir değil, senin ekibinde çalışırsa kazanırsın. Sana diyorsa ‘seni hemen zengin edeceğim’ diye, bu yalan! Seni kandırıyordur. Eğer öyle bir şey varsa git aileni, sevdiklerini zengin et. Her şey zamanla ve çalışmayla gerçekleşir.

GENÇLER KÖLE OLMASIN

Buradan emekli olacak insanlara kadın, erkek fark etmez hayalleri büyük ve güçlü olan insanlar. Kölelik devri bundan 20 yıl önceydi. Kimseyi küçümsemiyorum… Zamanında biz de çok yaptık. Şu anda 3 gün gelmesem sorun yok, telefon üzerinden de çalışabilirim. Hiç tanımadığınız insanlar kahve içerken siz de para kazanabilirsiniz. Ekibimde doktor, avukat bir sürü meslek grubu var; ben ise ilköğretim mezunuyum, köy çocuğuyum. İnşaat sektöründe, sigorta sektöründe ortaklığım var. Ayriyeten ben bir aşçıyım ama network hayatıma girdikten sonra köle olmak istemediğimi fark ettim. Siz gençler de köle olmamalısınız. Konuyu anlatırken ‘ben yapamam’ diyen insanlar… Evet, sen yapamazsın, en baştan inanmıyorsun ve nedenin yok.

EĞİTİM BİZDEN

Nedenleri ve hayalleri olup da ben bu işi yapamam diyen birini nasıl ikna etmeliyiz?

Denememekten ne çıkar. Zarar etmediğin bir sistem, eğer kandırılmıyorsan… Çok fazla network sistemi var. ‘5000 ver bu işe, ortak ol’ diyen çok insan var fakat böyle bir network yok.

İnsanlar ‘Biz ne yapmalıyız?’ diyor... Öncelikle tavsiye etmeliler, network tavsiye modelidir. İlk anlatacağınız insanlar, aileniz ve çevreniz olacaktır ama sorunlarla karşılaşacaksınız, yakın çevreyle bu iş yeterli olmayacak. İlk etapta benim eşim bile bana karşı çıktı, benim akrabalarımdan uzak dur diye ta ki ürünleri kullanıncaya kadar… Biz satış firması değil, ürün odaklı bir firmayız. İnsanlar diyor ki hayatım şimdiye kadar değişmedi. Evet, klasik ticarette insanların hayatının değişebilmesi için ya aileden zengin ya da mesleğinde çok iyi olması gerekir batmamak için. Yapılan yatırım önemli. Bizim yaptığımız insanlara yatırım yapmak, en güzel yatırım da budur. Ev, araba, iş, kariyer kaybedilebilir ama güven üzerine kurulan dostluklar daimi olacaktır.

Kısa vadede temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorken uzun vadede büyük paralar kazanmaya başlayacaksınız. Bu da ancak çalışmakla, vakit ayırmakla alakalıdır. Her zaman önemli olan ilgi görmek ve başarmak.

İnsanların görmediğini görmek doğru yatırım mıdır?

Evet, doğru yatırımdır. Büyük paralara gidebilmek sadece senin elinde. Aktif olmadığınız dönemler tabi ki olacaktır fakat başta iyi çalıştığınızda kazanmaya devam edersiniz. Sizin çalışamadığınız durumda ekibinizdekiler çalışacaktır. Puan ve sistemden düşmek bizde yok. Eğitimlerinizi de biz veriyoruz. İnsanlar networkten bir şey olmaz diyorlar; evet sana göre bir şey değişmeyebilir ama bana göre çok şey değişti. İlköğretim mezunu, köyden gelen bir gençken hayallerime kavuştum. Asıl önemli olan senin hayattan ne istediğin. Bugün, Trump bile “Yönetimi bıraksam yapabileceğim iş network sistemidir” derken… Sen hayattan ne istiyorsun?

 

 

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Veysel Yıldız ve UZ İnşaat’ın sahibi Umut Topraklı