Ulaş Girgin

Kış uykusundan uyanan ayı köye indi Kış uykusundan uyanan ayı köye indi

Dünya nüfusunun artması, tarım alanlarının azalması ve doğal kaynakların sınırlı oluşu, geleneksel beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Yaşanabilir bir dünya için ortaya atılan sürdürülebilir beslenme anlayışı, doğal kaynakları koruyarak ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak beslenme ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır.

Sürdürülebilir beslenmenin önemi

Sağlık ve çevresel etkileri bir arada değerlendiren bir yaklaşım olan sürdürülebilir beslenmenin temelinde çeşitlilik, dengeli beslenme, yerel ve mevsimsel ürünlerin tercih edilmesi, gıda israfının önlenmesi ve daha az enerji tüketen üretim yöntemlerinin kullanımı bulunmaktadır. Bu ilkeler uygulanarak iklim değişikliği gibi dünya üzerindeki çevresel sorunların önüne geçilebilir, yavaşlatılabilir ve sağlıklı yaşam modeli alışkanlık haline getirilebilip bedensel ve ruhsal sağlığa kavuşulabilir.

geleneksel-tarim

Gezegenimizin ve gelecek nesillerin sağlığı adına hayati öneme sahip olan sürdürülebilir beslenme, doğal kaynakları koruyarak ve çevreye duyarlı beslenme alışkanlığı ile yaşadığımız dünyanın uzun yıllar boyunca bizler ve gelecek nesiller için evimiz olmaya devam etmesi adına önemli bir adımdır. Sürdürülebilir beslenme, bireyden topluma bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Kurumlar ve hükümetler sürdürülebilir beslenmeyi teşvik eden politikaları ve uygulamaları desteklemelidir. Bu şekilde gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakma yolunda önemli bir adım atılabilir.

Editör: Ulas Girgin