Bursa basınının Nilüfer Belediyesi’ndeki gözü, kulağı ve de ulağı olan Sevgili Hande Koç arayıp Başkan’ın basın toplantısı yapacağını söyledi ve benim de icabet etmemi diledi.

‘Basın toplantısının konusu nedir’ diye sorduğumda ‘S.S. Akçalar Kooperatifi’nin kâr dağıtımı yaptığını, Nilüfer Belediyesi’nin de hissedar olarak kâr payı çekini teslim alacağını’ söyledi.

İçimden ‘güle güle harcasınlar, bizler züğürt olarak zenginin parasını mı konuşacağız’ dediğimi hissetmiş olacak ki; “İçerik bambaşka Ağabey, senin kalemine uygun gelsen iyi olur” diyerek elimi bağladı ve kâr payının teslim törenini görmek üzere Nilüfer Belediyesi’nin yolunu tuttum.

Mustafa Bozbey ve S.S. Akçalar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldırım’ın hazır bulunduğu salonda sözü ilk olarak Başkan aldı.

Nilüfer kolektif çalışmanın ve üretmenin kentidir

Son yıllarda unutulan ve demokrasinin en önemli beslenme damarlarından biri olan kooperatiflerin toplumların sivil dayanışma organizasyonları olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, kooperatifçiliğin önemine vurgu yaparken, dayanışma kenti olarak Nilüfer’de kuruluşuna destek verdikleri ve ortağı oldukları S.S. Akçalar Kooperatifi’nin şahsında bütün kooperatiflere destek vereceklerini ifade etti.

Kooperatiflerin kolektif bir güç olarak, tek başına kaldırılamayacak yüklerin ortak emekle kaldırılması, fiyat oluşturulması, üreticinin ve tüketicinin korunması ve ürün kalitesi açısından öneminin altını çizdi.

Kooperatiflerin demokrasi okulları olduğunu ifade eden Bozbey, “Seçimle gelinip süresi bitince faaliyetleri bağımsız denetçiler tarafından denetlenen, genel kurul üyesi ortakları tarafından aklanan yönetimlerin yine seçime gitmesi ile tazelenen güvene dayanır” dedi.

İki kardeş bir pulluğu ortak kullanamıyor

S.S. Akçalar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldırım, 2008’de belde belediyeleri kapandıktan sonra düşülen boşlukta köy kahvesi önünde ne yapacağımızı konuşurken aklına yatan yedi kişi ile başlayan sürecin bugün itibariyle 181 ortağa ulaştığını söyledi. Kooperatifçiliğin bir kültür olduğunun altını çizen Başkan Yıldırım, “Günümüzde o hale geldik ki iki kardeş bir pulluğu ortak kullanamıyor” dedi. Kooperatiflerin bir ortaklık olduğunu ve insani yardımlaşma duygularını beslediğini sözlerine ekledi.

Çek teslim töreni bahane, ‘Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’ şahane…

 

Bizim aklımız çekte, Nilüferli olarak ne kazandık hesabını yaparken, Başkan Bozbey, maksadı hasıl eden konuşmasına başladı ve Nilüfer Belediyesi çalışanlarının katılımı ile oluşacak, halkın da ortak olabileceği Nilüfer Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nin kurulduğunu açıkladı. RES olarak lokasyonların belirlendiğini ve kısa zamanda çalışmaların başlayacağını söyledi.

Fosil yakıtlardan enerji üretmenin hangi üst aklın dayatması olduğunu anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Bozbey, her şey açık ve ortada Avrupa’nın enerji üretim yöntemlerini takip etmenin yeterli olacağı vurgusunu yaptı.

Karbon izinin dünyayı istila ettiğinin altını çizerek, “Biz Nilüfer Belediyesi olarak bu kooperatifi kurarken kârı, dünyanın parasını kazanmakta değil, dünyayı yeniden kazanmak olarak görüyoruz” diyen Başkan Bozbey, RES ve GES’lerin yaygınlaştırılması gerekirken engellemelerle karşılaştıklarını ifade etti.

Kömür değil, doğalgaz desteği verilmelidir

Bursa’da neredeyse bütün evlerde doğalgaz varken, hava kirliliğinin en üst sınırlarda olmasının sorgulanması gerektiğini ve ihtiyaç sahiplerine kömür yerine ısınma desteği verilmesinin altını önemle çizdi. Çevrenin ve insanlığın geleceğinin karbonun ayak izini takip etmemekten geçtiğini ekledi.

Gerçekten Avrupa’nın, Kuzey ülkelerinin, ABD’nin bulduğu çözümlere neden kendimizi kapadığımızı kendimize, çevremize ve yönetimlere sorma ve sorgulama zamanının geldiğini düşünüyorum.

Toplantının sonunda küçük ama anlamlı temsili çek S.S. Akçalar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldırım tarafından Başkan Bozbey’e teslim edildi.

4.197,50 liralık temsili çek ile ben de bir hatıra fotoğrafı çektirdim.