Gökçe Çalışci

Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkın'ın konuşmasından satır başları; Ukrayna Rusya meselesi uzadıkça tedirginlik arttı. Avrupa'nın doğalgaz sıkıntısı yok ama gelecek sene olcak gibi. Enerji öyle bir hale geldi ki dükkanın kirasından fazla enerji faturası ödemeye başladım diyen insanların sayısı yükseldi. Enerji ve maliyeti önemli hale geldi. Türkiye'nin enerji fiyatının önemli olduğu idrak ettiği bir dönem. Konutlarda tüketilen enerji sanayide tüketilen enerjiden daha fazla. Seferberligimiz üç sene önce başladı. Binalarda enerji verimliliğine ilişkin Cumhurbaşkanınin mantolamaya dair destegini aldık. Dünyanın her yerinde binaların enerji kimlik belgeleri soruluyor. Elektronik aletleri soruyoruz ama binaların yapısını sormuyoruz. Bazı illerde soğuk olduğu için bilinç içerisindeler. Türkiye'nin enerji politikaları çok önemli 2019 2021 yılına baktığımızda yenilenebilir oranının düştüğünü gördük.  Farklı STK larda ne kadar az bağımlı olursa diplomamiz o kadar tutumlu olacaktır. Bazı işler devrimdir bazı işler ise evrimdir.

WhatsApp Image 2023-01-26 at 10.41.06

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

BİNA DEĞERİ ARTAR

 Biz vatandaşın haftalık kitap okuma sayısının ispatlandigi gibi bilinç oluşturmaya çalışıyoruz.  Biz kenfaate hitap ediyoruz. Binalarda enerji yalıtımını düzgün yaparsak faturlarin yüzde 40 oranına kadar düşüşünü sağlayabiliriz. Müteahhitlerlerde enerjiye göre planlama yaptıklarında binanın değerini arttırır ve enerji oranında verimliliğe katlı sağlamış olacaktır.  Bizim ciddi bir enerji tüketimimiz var enerji fiyatları arttı ama ihracat rakamlarına bakmamız lazım bizim ithal ettiğimiz ürünlerin değeri ihracat ettiğimiz ürünlerinden değerinden yüzde 32  daha fazla. Aramalı ithalatımız yarıya indirecek müthiş işler yapmamiz lazım. Bu uzun vadeli ama ithalatın en büyük kalemini oluşturan işlerin başında. Amerika da ki çocukların oynadığı salınan karbon salınımı 5 milyon aracın karbon salınımına eşdeğer. Bütün. Dijital firmalar bugunkinin 20 kat fazlası teknolojik alet üretmeye çalışıyorlar ama bu gidişat iyi değil. Bu artışı gösteren Avrupa ülkeleri ve çin biz orta siradalardayiz.hayat pahalılığı her yerde. Avrupalıların sokakta hissettiği enflasyon ile açıklanan enflasyon farklı hissedilmekte.  Kendi firmanizin 25 önemli kalemini dikkate alarak yapsanız daha önemli olacaktır.kendinize uygun endeksleme yaparak ongorulerde bulunun. Kurumlara kızmak yerine kendi işimizi kendimiz görmemiz gerekiyor. Vatandaşın finansal okuryazarlığıni arttırmakta fayda var. Çabalarımızı cogaltmaliyiz. Kripto madenciliği ciddi anlamda karbon salınımı yapmakta. Cebimize kiyabildigimiz her para özel yatirimlarin kaynağı olmakta. Kullanılabilir gelirin artması buna bağlı olarak yaşamsal kaynakların artması lazım. Verimder bu yüzden burada.  Aklı başında heraketlerle yurdun kalkınmasını sağlayabiliriz.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik konuşmasından satır başları: elektrikle beraber tasarrufu başka alanda sagladigimizda iklim şartlarının değiştiğine şahit olduk. İklim krizi şehirlerimizin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardam biri gıda krizi vb. Bir dizi afet giderek artmakta. Bu nedenle şehirleri bekleyen ekonomik ve sosyal sorunların giderek derinlestigine şahit oluyoruz. En çok etkilenen şehirler sera gazının yogunlastigi yerlerdir. Yerel yönetimlerin iklimle.mucadelede önemli rol aldığını görmekteyiz. Bu konuda bursa öncü şehirlerimizden biridir
 Sürdürülebilir enerji ve iklim planı uyum çerçevesinde sera gazı envanterimiz her yıl guncellemekte miktar azaltılması ve uyum yönelik iklim planında belediye başkanlığı ilçe belediyeleri üniversiteler ve STK lar çeşitli çalışmalar yurutmekte. İzleme ve değerlendirme raporu ile sera gazı raporu ve çalışmaları bir araya getirerek çalışmaları kamuoyuna sunduk. Hazırlanan kanun taslağında iklim değişikliği mücadelesi ve uyum hedeflerinin gerçekleştirilmesinde üniversite özel sektör vb. Yerlerin ortak çalışma yapması gerektiği görülmekte. İklim değişikliğine karşı ortak deklarasyon yayınlayarak ortak beyanda buluşlarını istedik. Kamu kurum kuruluşların iklim değişikliği için çözümun bir parçası olduklarını beyan ettiler.

WhatsApp Image 2023-01-26 at 10.51.10

Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'un konuşmasından satır başları:  Dünya bir noktadan bir noktaya geldi. Daha önceki nesillerden emanet aldığımız ve sonraki nesillere aktarmak durumunda bulunduğumuz bir emanettir. Bunu biz kirlettik ne dersek diyelim bunu biz yaptık ve tekrar yaşanabilir bir hale nasıl getirilir gayreti içindeyiz. Terazinin bir kefesinde modernleşme varken hiç olmazsa bir kesede mevcudu korumak olmalı dikkatli olmamız gerekiyor. Kendimiz ettik kendimiz bulduk tekrar düzeltecek olanda biziz bu hedeflere ulaşabilmek için bireylerin ortak iradelerinin bileşkesi olarak bu dünyayı yaşanabilir hale getirmek olacak. Bursa'nın akciğerleri 15 bin arazinin 5 bini elle dikilmiş ormanlar. Üniversitemizde ciddi eğitimlerimiz oldu taşıt konuaunda.olsukca geride 42 oranindayiz günde 30 bin aracın giriş çıkış yaptığı bir kampüste bulunuyoruz. Cabalarsaj başarılı olacağımız kanaatindeyim.

Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz; Küresel ısınma iklim değişikliği ile mücadele daha yaşanılabilir gelecek için neler yapmamız gerekiyor Avrupa'da neler.olutor ülkemizde bunları gündeme alarak algıyı yükseltmeniz gerekiyor. Ciddi enerji faturamiz var. Zor bir dönemden geçiyoruz daha zorlu olanı bizi bekliyor. Binalar en fazla enerjiyi kullanan alanlar olarak öne çıkmakta. Yüzde 80 oranında ısıtma soğutmaya kullanıyoruz. Halkımız bilinçli zamanla algının yukseldigini görüyoruz. Asıl amacimiz tasarruf yapmak değil verimli kullanmak. Konforunuzu bozmadan daha az enerji harcamanın yolları var. Önemli olan verimlilik.   2000 yılından sonra yapılan binaların daha verimli yapıldığı görülmekte. 25 milyon konutta enerji verimli olduğunu varsaydik 12 milyon dolarlık kazancı cebimizde tutabilirdik ama ne yazık ki geride kaldık. Gerekli güce bilgiya ve altyapıya sahibiz. Bizimde hızlı bir şekilde bu alanlarda planları ilerletmemiz gerekiyor. Binalar ozellikle enerjinin yüzde 30 undan sorumlu bizle ülkemizde ve Avrupa'da ağır yakıtlar kullanıyoruz. Konu binalar ekseninde birleşiyor. Binaların verimli hale getirilmemesi koyduğumuz hedeflere ulaşmanıza imkan saglamayacaktir. İşi yalıtımı zorunlu hale getirildi yeni binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu hale geldi. Sanayi ulaşım tarım yaşadığımız binalar hedeflenen eylemler. Ne yazık ki hedeflerin gerisinde kaldığımızi görüyoruz bilinclendirme ve destekleme yasanın yanında önemli bir rol ustlenmekte. 2021 yılınin son çeyreğinde Paris iklim anlaşması imzalandı sera gazı oranında azaltımı taahhüt ettik. Çevre şehircilik bakanlığımızın adı çevre ve şehircilik iklim.bakanligi olarak değişti. Bakanlığın adını değiştirecek seviyede sorumluluk yüklediğini görüyoruz. Bir şekilde hayat devam ediyor gelişiyoruz.yuzde 21 değil yuzee 41 lik rakama ulaşmamız lazım. Bir sınır değil hedef haline geldi hızlı önlemler alinmasi şart.

Nasıl bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı  Hakan Güldağ: En hızlı sonuçları alabileceğimiz bir alan olarak enerji verimliliği çalışmalarını destekliyoruz. Türkiye dünyadan kopuk bir yer değil Türkiye'nin ürettiği ürünleri en az maliyetle üretip satmaktan başka çaresi yok. Bir takım hammadde kaynaklarini satıp ilerleyen ekonomilerden çok daha avantajliyiz. Dünyadaki öncelikleri göz önünde bulundurarak iklim değişikliği iklim krizi ile karşı karşıyayız. Bir buçuk derece, dünya sicakliginin artma ihtimali yüzde 50 nin üzerine çıktı. 2023-26 yılında gelmiş geçmiş en büyük sıcaklık kaydedilecek. 2 dereceyi konuşuyoruz 36 buçuk kendi vücut ısımızdan anlayabiliriz. Amerikakişi başına 19.9 karbon salınımı ile en başta. Çin 9.7 ton Avrupa'da bu 6.1 ton biz ortalardayiz bizimki 7.1 ton ve giderek artıyor Avrupa'nın ise düşüyor her biri Somadan büyük kömür santrallerini devreye soktuk. Sanayi politikası olarak dünyanın daha ucuza daha az maliyetli yerlerine göre avantajı dengeleyebilmek için Amerika'nın ortaya koyduğu bir konu ama bu durum işin ciddiyetini değiştirmiyor. Türkiye 2053 te sıfır karbon hedefi ile ciddi çıkış yapmış oldu.  2035 e ilişkin hedefler var. Bugün 10 GB civarında olan rüzgar gücünü çıkarmayı hedefliyor. Bunlar ciddi atılımlar. Yenilenebilir enerji buna bağlı olarak teknoloji yarışı başlamış durumda. Yeşil teknoloji ile ARGE ağırlıklı 15 yıllık anadinamigi olusturuyor. Bizim bunun içinde olmamız gerekiyor. Yerinde üretim yerinde tüketim bunun bir parçası karbon emisyonlarını azaltmakta bunun bir parçası.

Editör: Duygu Doğan