Ulaş Girgin

Kurban Bayramı’nda yoğun şekilde tüketilen kırmızı et, akraba ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerler ile rutin yaşam ve beslenme alışkanlıkları değişerek diş sağlığı üzerinde tehdit oluşturmaktadır.

dis-agrisi

Ayrıca bayramlarda rutine girmiş olan öğün kavramından uzaklaşıldığından ve memleket, eş dost ziyaretlerinde diş temizliğine vakit ayırılamadığından yemek artıkları ağız içinde uzun süre kalıp diş sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Peki bayramda diş sağlığı konusunda nelere dikkat edilerek kötü etkiler en aza indirilebilir?

Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de

dislerimizi-duzenli-fircalamadigimizda-hangi-problemlerle-karsilasiriz_20191007150042

Diş temizliği için kullandığınız malzemeleri yanınızda bulundurun

Öncelikle yemek yeme zamanları mümkün olduğunca doğru planlanıp ana öğünler oluşturulmaya çalışılmalı ve diş fırçası, diş macunu gibi çeşitlendirilebilecek malzemeler küçük bir çanta içinde gittiğiniz misafirlik ve etkinliklerde yanınızda bulundurulmalıdır.

Bayram öncesinde tedbir alın

Eğer dişinizde çürüğe bağlı boşluklar var ise bu boşluklar bir seyahate çıkılacak bayram öncesinde kesinlikle tedavi edilmeli veya doktorunuz tarafından geçici anlamlar alınmalı. Önlem alınmadığı takdirde çürük boşluğuna girip ağrıya sebep olabilecek yiyecek artıkları bayram tatilinizi zehir edebilir.

Kürdan kullanmaktan kaçının

Sık et tüketimi nedeniyle diş aralarına girebilecek olan artık parçalara sürekli olarak diş fırçası ve macun ile müdahale etmek içinde bulunulan tempoda her zaman mümkün olmadığından kişiler bu sorunu gidermek adına kürdan gibi sert cisimlere başvurmaktadır. Fakat bu sert cisimler diş etlerine zarar verebileceğinden diş eti kanaması gibi problemlere yol açabilir. Diş fırçalamak için uygun alanlar aramak, bulana kadar ise ağız çalkalamak yapılabilecek en uygun müdahale olacaktır.

Yerken dikkatli olun

Kırmızı et tüketiminde karşılaşılabilecek sert kemik parçaları ile dişlerin kırılabileceği göz önünde bulundurulup yemek esnasında tedbirli olunmalıdır. Ayrıca fazla miktarda tatlı tüketimine bağlı olarak diş çürüklerine davetiye çıkarılacağı akıllardan çıkarılmamalıdır.

Klasik-Beyaz-Peynir-inek-250-gr-resim-308-min

Ayrıca öğün aralarında diş fırçalamaya kesinlikle imkan bulunamıyorsa ağıza atılan bir parça peynir uzun süre boyunca çiğnendiğinde, çürüğe sebep olabilecek mikroorganizmaların asit atıklarına karşı, dişler bir miktar daha korunmuş olacaktır.  

Editör: Ulas Girgin