Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, görev süresinin dolması nedeniyle çalışanlarıyla vedalaştı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi olan Prof. Dr. Rüstem Aşkın aynı zamanda İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde akademisyen olarak görev yapmaya devam edecek. Genel Sekreterlik binasında sağlık çalışanları tarafından hazırlanan veda toplantısında çalışma arkadaşlarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Rüstem Aşkın,  yaptığı konuşmada, “Aslında 4 ay önce İstanbul’da olmam gerekirdi. Bakanlığımızın yeni yapılanma sürecine girmesi nedeniyle bu güne kadar kaldık. Ailem ve çocuklarım bu süre içerisinde İstanbul’a taşındı. Gerek Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerekse Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlik görevim süresi içerisinde tek amacım Bursa’mıza hizmet etmek oldu, sokak diline, dedikodu ve entrikaya tenezzül etmedik, işimizle konuştuk” dedi.

“TEVAZUYA HİÇ GEREK YOK ÇOK ÇOK ÇALIŞTIK”

Prof. Dr. Aşkın sözlerine şöyle devam etti: 5 kurum başkanı, birkaç bakan değişikliği ve en son kurumsal değişiklik yaşadık. Askeri hastaneyi devraldık, 15 Temmuz darbe girişimine hep beraber maruz kaldık. Alnımızın akıyla hain kalkışmayı göğüsledik. Örgüt hastanelerini de devraldık ve neredeyse her ilçede yeni bir hastane hizmete aldık. Hiç birinde önemli bir aksama oluşturmadık. Ancak tevazuya hiç gerek yok, çok çok çalıştık. Düzgün ve ilkeli çalıştığımız için iğrenç saldırılara maruz kaldık. Nitelikli sağlık hizmeti sunmayı öncelerken, hiç kimsenin hatırı, torpili, kibiri uğruna çalışanlarımıza ayırımcılık yapmadık, arkadaşlarımızın onurunu çiğnetmedik, kamu kaynağını haksız kullanmadık, yazar-çizer kılığındakilere ikram etmedik.  

İŞİMİZİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRDİK

Ekip dayanışması içinde bu işi layıkıyla yerine getirdiğimize inanıyorum. Biz elimizden geleni yaptık. Bu bir bayrak yarışıdır, gelen gider, kimse kalıcı değildir, kalıcı olmamak da güzeldir,  koltuğunda kendini sürekli hissedenlerden hizmet bekleyemezsiniz. Yeni sistemin başarılı olmasını diliyorum, bu ülke bizim. Çalışma arkadaşlarımın hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Programın sonunda Prof. Dr. Rüstem Aşkın’a plaket ve çiçek takdim

EĞER TEDAVİ EDİLMEZSE SIKINTI BÜYÜK


KOAH hastalığında erken tanı önemli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç, KOAH hastalığının dünyada 4. ölüm nedeni olan ve yaygınlığı giderek artan kronik hava yolu hastalığı olduğunu söyledi. Dr. Melike Beyeç, “KOAH Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar ve serebrovasküler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir” dedi.

Dünya KOAH günü dolayısıyla açıklama yapan Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç, şunları söyledi:

“KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Akciğerin tıkayıcı, kronik yani devamlı olan hastalığı anlamına gelmektedir. KOAH oldukça yaygın bir hastalıktır, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri vardır ve çok sayıda insanın ölümüne yol açmaktadır. Ancak her 10 KOAH’lı hastadan 9’u hastalığını bilmemektedir. Bu durum hastalığın geç teşhis edilmesine ve yeterince tedavi edilmemesine neden olmaktadır.”
“3 EVET’E HAYIR”
KOAH tarama testinden bahseden Dr. Melike Beyeç, şu soruları sordu ve uyarılarda bulundu:

“Sık öksürükleriniz oluyor mu?

Balgam çıkartıyor musunuz?

Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor?

40 yaşını aştınız mı?

Sigara içiyor musunuz ya da önceden içtiniz mi?

Bu sorulardan en az 3’üne evet diyorsanız risk altındasınız demektir. Bunun için göğüs hastalıkları doktoruna başvurarak çok basit ve kolay uygulanan bir test olan solunum fonksiyon testi diğer bir deyişle nefes ölçüm testi yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz."
 

10 KAT DAHA FAZLA

Dr. Melike Beyeç, KOAH hastalığının tedavi edilmediği taktirde ilerleyici bir hastalık olduğunu anlatarak “KOAH hastalığının en önemli ve en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içenler içmeyenlere göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalanmaktadırlar. KOAH’ın en önemli belirtileri uzun zamandır devam eden nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma yakınmalarıdır” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

“KOAH”ın tedavisi vardır ve hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkilidir” diyen Dr. Melike Beyeç; “KOAH teşhisi konulan hastalar öncelikle sigarayı bırakmalıdır. Doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanarak, egzersiz yaparak ve sürekli aktif kalarak (doktorunun önerilerine uygun aktiviteleri seçerek) hastalıklarının ilerlemesini durdurabilirler ve kendilerini daha iyi hissedebilirler.
Bu nedenle belirtilen şikayetleri yaşayanların kendisine bir nefeslik zaman
ayırıp ve nefes ölçüm testi yaptırması son derece önemlidir” dedi.

Çekirge Devlet Hastanesi Basın Sorumlusu

Yunus Örs

 'Ciğer'iyle umut oldu

Bursa’da beyin kanaması sonucu getirildiği hastanede beyin ölümü gerçekleşen 62 yaşındaki bir kişinin karaciğeri umut oldu. 

Yapılan yazılı açıklamada, 4 gün önce beyin kanaması sonucu Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 62 yaşındaki erkek hasta Y. A.’nın beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine hastane yetkilileri, Y.A.’nın ailesiyle organ bağışı konusunda görüşme yaptı. Ailenin olumlu yanıt vermesiyle  karaciğeri başarılı bir operasyonla alındı. Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, hastanın ailesine teşekkür ederek, “Beyin kanaması sonucu hastanemizde tedavi gören Y.A.’nın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi organlarının bağışlanmasını kabul etti. Karaciğeri, Bursa’da bulunan özel bir hastanede organ bekleyen kişiye umut olacak” ifadesini kullandı. Hastane Başhekimi Op. Dr. Engin Paralı ise “Hastanemizde bu yıl 32 beyin ölümü tespit edilirken  9. donörümüz gerçekleşti. Bu işle uğraşan arkadaşlarımızın emeği çok fazla. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Ben yüce gönüllü davranışlarından dolayı aileye teşekkür ederken merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.