Uzmanların yetişkinlere her hafta 150 dakika orta düzeyde aktivite veya 75 dakika şiddetli aktivite önerdiğini duymuş olabilirsiniz. Yüzme, tüm vücudunuzu ve kardiyovasküler sisteminizi çalıştırmanın mükemmel bir yoludur. Bir saatlik yüzme, kemikleriniz ve eklemleriniz üzerinde hiçbir etki olmaksızın neredeyse koşmak kadar kalori yakar.

YÜZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

serbest-yuzme-1068x675.jpg

1. TÜM VÜCUDUNUZU ÇALIŞTIRIR

Yüzmenin en büyük faydalarından biri, tüm vücudunuzu baştan aşağı çalıştırmasıdır. Yüzme:

  • vücudunuzu strese sokmadan kalp atış hızınızı artırır
  • güç oluşturur
  • dayanıklılık oluşturur

Yüzme antrenmanınıza çeşitlilik katmak için kullanabileceğiniz çeşitli vuruşlar vardır:

Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün
  • kurbağalama
  • sırtüstü
  • yan vuruş
  • kelebek
  • serbest stil

Her biri farklı kas gruplarına odaklanır ve su hafif bir direnç sağlar. Hangi kulaçta yüzüyor olursanız olun, vücudunuzu suda hareket ettirmek için kas gruplarınızın çoğunu kullanırsınız.

basliksiz-12.jpg

2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kaslarınız iyi bir antrenman yaparken, aynı şekilde kardiyovasküler sisteminiz de öyle. Yüzme, kalbinizi ve ciğerlerinizi güçlendirir. Yüzme sizin için o kadar iyi ki, araştırmacılar bunun ölüm riskinizi bile azaltabileceğini paylaşıyor. Aktif olmayan insanlarla karşılaştırıldığında, yüzücüler yaklaşık ölüm riskinin yarısıyla karşı karşıya.

basliksiz-13.jpg

3. YARALANMA, ARTRİT VE DİĞER RAHATSIZLIKLARI OLAN KİŞİLER İÇİN YÜZME UYGUNDUR

Yüzme, aşağıdakilere sahip kişiler için güvenli bir egzersiz seçeneği olabilir:

  • artrit
  • incinme
  • sakatlık
  • yüksek etkili egzersizleri zorlaştıran diğer konular

Yüzme, ağrınızın bir kısmını azaltmaya veya bir yaralanmadan sonra iyileşmenizi iyileştirmeye bile yardımcı olabilir. Bir çalışma, osteoartritli kişilerin eklem ağrısı ve sertliğinde önemli azalmalar bildirdiğini ve yüzme ve bisiklete binme gibi aktivitelere katıldıktan sonra daha az fiziksel kısıtlama yaşadıklarını gösterdi. Daha da ilginç olanı, iki grup arasında faydalar arasında çok az fark vardı veya hiç fark yoktu. Bu nedenle, yüzme, sıklıkla önerilen kara egzersizleriyle aynı faydaların çoğuna sahip görünüyor.

nabaiji-lunettes-900-b-fast-noir-rouge-pe20-1.jpg

4. ASTIMLI İNSANLAR İÇİN YÜZME İYİ BİR SEÇENEK

Kapalı havuzların nemli ortamı, yüzmeyi astım hastaları için harika bir aktivite haline getirir. Sadece bu da değil, nefesinizi tutmak gibi sporla ilişkili nefes egzersizleri, akciğer kapasitenizi genişletir ve nefesiniz üzerinde kontrol sahibi olursunuz. Bazı araştırmalar, havuzları tedavi etmek için kullanılan kimyasallar nedeniyle yüzmenin astım riskinizi artırabileceğini öne sürüyor. Astımınız varsa yüzmenin olası riskleri hakkında doktorunuzla konuşun ve mümkünse klor yerine tuzlu su kullanan bir havuz arayın.

istanbul-ata-yuzme-kursu-736x258.jpg

5. MS'Lİ İNSANLAR İÇİN DE YÜZME FAYDALIDIR

Multipl sklerozlu (MS) kişiler de yüzmeyi faydalı bulabilir. Su, uzuvları canlı tutar ve egzersiz sırasında onları desteklemeye yardımcı olur. Su ayrıca yumuşak bir direnç sağlar. 20 haftalık bir yüzme programı, MS hastaları için ağrıda önemli bir azalma ile sonuçlandı. Bu insanlar ayrıca yorgunluk, depresyon ve sakatlık gibi semptomlarda iyileşme gösterdi.