Ezgi Özdaş

Filenin Sultanları olarak bilinen A Milli Voleybol Takımımız dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırırken spor tutkunlarını da ekranlara kilitlemeyi sürdürüyor. “Voleybol ülkesi Türkiye” başlıkları dünyanın dört bir yanını sarmışken genel anlamda futbol üzerine yoğunlaşan Türk spor severler de voleybol meraklarını Filenin Sultanları ile uyandırmış oldu. Sporseverler, A Milli Voleybol Takımımız ile birlikte yeniden yazılan voleybol tarihini ve voleybolun kurallarını araştırırken Filenin Sultanları ise üst üste ikinci kez olimpiyatlara gitmenin sevincini ve gururunu yaşıyor. Peki voleybol nedir? Voleybolun tarihçesi nedir? Voleybol kuralları nelerdir? Voleybol terimleri ne anlama geliyor? Detaylar haberimizde…

Voleybol Amerika Birleşik Devletleri’nde 1895’te bir beden öğretmeni olan William G. Morgan tarafından tasarlanan köklü bir spor dalı. İlk ismi mintonette olarak verilen spor daha sonraları topa yere değmeden vurma esasına dayanan vole kelimesinden türetilerek son halini aldı. 1916 yılında kuralları yeniden düzenlenen voleybol Avrupa’ya ABD’nin aracılığıyla ulaştı ve kısa sürede tutuldu. 1947’te kurulan Uluslararası Voleybol Federasyonu ile birlikte uluslararası bir statü kazan voleyboldaki ilk dünya şampiyonası erkeklerde 1949’da kadınlarda ise 1952’de gerçekleştirildi. 1964 Yaz Olimpiyatları’ndan itibaren olimpiyat oyunu olarak da statü kazanan voleybolda pasör, pasör çaprazı, smaçör, orta oyuncu, libero gibi mevkiiler bulunur. Voleybolun içerisindeki terimlerden bir kaçı ise şu şekilde tanımlanabilir:

Blok

Galip Sakder: "Bursaspor’da ilk kez noterden imza şartı olmayan bir seçim süreci yürütülecektir" Galip Sakder: "Bursaspor’da ilk kez noterden imza şartı olmayan bir seçim süreci yürütülecektir"

Rakip oyuncuların hücum atağını önlemek amacıyla verilen karşılığa blok denir. Blokta amaç topu filenin rakip takıma ait olan kısmına taşımaktır.

Block Out

Blok yapıldıktan sonra topun, blok yapan rakip oyuncuya çarptıktan sonra dışarı çıkması durumuna verilen isim.

Foot Faul

Ayak hatası olarak Türkçeleştirilen bir terim olan foot faulde servis kullanacak oyuncunun ayağı servis alanının  dışında veya oyun alanının içerisinde olması durumu olarak özetlenebilir.

Cross Court Attack

Çapraz hücum olarak bilinen bu erimde hücumcu ekibin rakip sahanın çaprazına yönelen bir atak geliştirmesi olarak bilinir.

Servis

Takımın kendi saha çizgisinin gerisinden yaptığı ve topu oyuna sokan tek vuruş olarak adlandırılan terim. Her set başında ve rakip sayı aldıktan sonra kullanılır. Oyun servis atılışıyla başlar. Serviste top tek vuruşta filenin karşısına geçmezse servis başarısız kabul edilir.

Editör: Ezgi Özdaş