SON DAKİKA
Hava Durumu

Hatay güzeli: Künefe Tarifi

Geleneksel tatlılarımızın başında gelir künefe. Ama her nedense kadayıf ve baklavadan farklı olarak genellikle "dışarıda yenen tatlılar" kategorisindedir, evde sık yapılmaz. Yapım zorluğu açısından kadayıftan bir farkı da yok halbuki. İşte size evde kolaylıkla hazırlayacağınız künefe tarifi...

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2023 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Hatay güzeli:  Künefe Tarifi

Künefe Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram tel kadayıf
  • 150 gram tereyağı(10,5 yemek kaşığı)
  • 200 gram tuzsuz antakya peyniri (ya da dil peyniri)

Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

       Künefe Tarifinin Püf Noktası

Künefe hazırlamadan önce tel kadayıfı derin dondurucuda bekletirseniz kolaylıkla kırılacak ve tel tel ayrılacaktır. Şeker suda eridikten sonra şerbet kıvamına gelmesi için uzun süre kısık ateşte kaynamalıdır. Şerbetin olup olmadığını anlamak için; kaşığa aldığınız karışımı döktüğünüzde damlamamalı, kaşıktan ip gibi aralıksız olarak süzülmelidir. Künefeyi sulandırmaması için taze ve tuzsuz olarak satılan künefe peynirinin suyunu sıkarak süzün. Sonrasında künefe yapımında kullanın. Künefeyi ocak üzerinde döndürerek, yakmadan, kısık ateşte pişirmeye dikkat edin. Şerbet oda sıcaklığında soğumuş ve dinlenmiş, ocaktan alınan künefe sıcak olmalıdır. Peynirlerin üzerini boşluk bırakmayacak şekilde kadayıflarla kaplamaya özen gösterin. Aksi takdirde künefenin üzerinde yanıklar oluşacaktır.

Künefe Tarifinin Pişirme Önerisi

Künefeyi pişireceğiniz tepsi ısıyı eşit olarak dağıtması için mümkünse bakır olsun. Arzuya göre künefeyi orta boy bir tepside hazırlayıp tek seferde fırında pişirin.

Künefe Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sıcak künefenin üzerine gezdireceğiniz soğumuş şerbeti hazırlamak için; toz şeker ve suyu tencereye alın. Ocağa aldığınız şerbet karışımını aralarda karıştırarak kısık ateşte kaynatın.
  2. Yaklaşık 20-25 dakika kadar kaynayan ve kıvam alan şerbete limon suyu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
  3. Tel kadayıfı geniş bir kaba alın. Elinizle tel tel açıp küçük parçalar haline getirin. Erittiğiniz tereyağını kattıktan sonra kadayıf tellerini açmaya devam ederek tereyağını kadayıflara yedirin.
    kunefe-1
  4. Pişirme işlemini gerçekleştireceğiniz küçük boy yuvarlak tepsileri ya da tavayı tereyağıyla yağlayın. Tereyağlı kadayıf karışımının yarısını pişirme tepsisinin tabanına bastırarak döşeyin.
    kunefe-2
  5. Suyunu süzdürdükten sonra rendelenmiş tuzsuz Antakya peynirini kadayıfların üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin.
    kunefe-3
  6. Kalan tereyağlı kadayıf karışımıyla peynirlerin üzerini bastırarak kaplayın.
    kunefe-4
  7. Künefe tepsilerini ocağın üzerine alın. Tepsiyi ocak üzerinde gezdirerek künefeyi kısık ateşte pişirin. Taban kısmı renk alan künefeyi, geniş bir tabak yardımıyla ters çevirerek tekrar ocağa alın. Aynı şekilde pişirerek diğer tarafının da kızarmasını sağlayın.
    kunefe-5
  8. Ocaktan almak üzere olduğunuz nar gibi kızaran künefenin üzerine ılık şerbeti gezdirdikten sonra ocaktan alın.
    kunefe-6
  9. Kısa bir süre dinlenen ve şerbetini çeken künefeyi, dilimledikten sonra arzuya göre sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
    kunefe-7
Kaynak: Yemek.com
market-icon
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.