2019'da piyasa değerine göre en değerli 10 şirketten 7'sini dijital teknoloji üzerine yoğunlaşan şirketler oluşturuyor.

ABD listede 5 şirket, Çin listede 2 şirket ile yer almakta.

Dünyanın en büyük beş şirketi, yaklaşık 7,73 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahipler. Sırayla, Apple 1,84 trilyon dolar, Saudi Aramco 1,76 trilyon dolar, Amazon 1,58 trilyon dolar, Microsoft 1,55 trilyon dolar, Alphabet 1 trilyon dolar ve Hepimizin kullandığı Facebook ise 632 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Bunların yanında dünyadaki toplam borç miktarı tam 237 trilyon dolar.

Ülke zenginlik sırası ise; ABD, bu yıl 21 trilyon dolarlık GSYİH ile birinci, Çin 9,2 trilyon dolar ile ikinci. Japonya 5,2 trilyon dolarla üçüncü sırada geliyor.

Dördüncü sırasında 4,2 trilyon dolar ile Almanya, İngiltere, ise yaklaşık 2,6 trilyon dolar ile beşinci sırada yer aldı. Bu beş ekonomisinin toplamı yaklaşık 42,2 trilyon dolar ediyor. Böylece yaklaşık 7,73 trilyon dolara ulaşan beş büyük şirketin piyasa değerleri, dünyanın en büyük beş ekonomisinin GSYİH’sının yüzde 18,31'ine denk geliyor.

Türkiye Ekonomisi ise GSYH, 2019 yılında 4 trilyon 280 milyar 381 milyon TL oldu. Yaklaşık 780 milyar dolar. Bir Apple Türkiye’den iki kat zengin!?

Sonuç; paran kadar güçlüsün. Para İçin teknoloji üretmek gerek. Türkiye’m geleceğin üç değerlisi Bor, Toryum ve su kaynakları ile bu cendereden kurtulabilir. Bor, sudan Hidrojeni ayırıp enerji elde edebilmede kullanılan çok önemli bir element. Toryumun da enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılabileceği anlaşıldı. Elektrikli arabaların çalışması İçin Lityum enerji depoladığı için çok önemli. Hatta Elon Mask bazı ülkelerdeki lityuma sahip olmak İçin ihtilal bile yapabileceklerini ifade etmişti. Lityum bor atıklarından elde edildiğini yeni öğrenen Türkiye’m ham madde olarak dünyanın en büyük rezervi ile bugün, bor satmıyorum diyebilse Dünya önümüzde diz çöker. Ha unutmadan dünyada Bor fiyatını, ABD ortaklı İtalyan şirketi aynen fındıkta olduğu gibi bizden ithal ettiği ham madde ile belirliyor. Bor elementini işleyebilecek teknolojiyi kullanan ABD, Rusya, Çin ve Japonya. Bize bu teknolojiyi vermiyorlar. O zaman bizde bilim adamlarını yüksek paralarla çağırıp bu teknolojiyi üretelim. Neden olmasın. Türk milleti olarak destek için zararsız bor ürünlerini çamaşır deterjanı ve dezenfektan kullanmaya başlayarak adımı atmaya ne dersiniz? Tabii ki çözüm için önce eğitim reformu şart. Gelecek için el ele birlikte.