Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Kurucu Genel Başkanı olduktan sonra daha çok gündeme gelen Yörük ve Türkmen etkinliklerini daha yakından takip etme şansımız oldu.

Başkan’la bir araya geldiğimizde de mutlaka Yörük ve Türkmenlerle ilgili yaptığı çalışmalar konuşulur. Siz bu yazıları okurken bizler yine bir Türkmen şenliği programı için yollara düşmüş olacağız.

Fethiye Seki Yaylası’nda yapılacak Yörük Türkmen Şöleni’ni yerinde görmek ve yaşayandan biri olmak agazete adına bu kez bana kısmet oldu.

Yolculuğumuz öncesinde sizlere ön bilgilendirme yapmak, Yörük Türkmen Birliği’nin, “Biz kimiz, maksadımız, muradımız, meramımız ve hassasiyetlerimiz nelerdir” konusunda bilge kişilerden sizlere aktarma yapmak istiyorum.

BİZ KİMİZ?

Atasından kendilerine kalan kültürel mirası muhafaza etmeye ve gelecek nesillere devretmeye çalışan,

Türkiye’nin doğusunda TÜRKMEN, batısında YÖRÜK olarak bilinen,

Onurlu, değerli, emin, cesur, sadık ve gönül zenginliği ile tanınan,

doğulusu batılısı, zengini fakiri, sağcısı solcusu, Alevisi, Sünnisi her kesimin içinde bulunan ve birbirine bağlayan,

Türk’ün kökünü, özünü ve mayasını oluşturan bu milletin öz evlatlarıyız.

MAKSADIMIZ

Bugün içine düştüğümüz rehavet ve ümitsizlikten sıyrılıp yeniden harekete geçerek;

Önce kendi vatanımızdaki soy ve boy kardeşlerimizle akrabalığımızı, hısımlığımızı ve yakınlığımızı artırmak üzere, kavuşmak tanışmak, sık sık buluşmak,

Kültürümüzü, değerlerimizi, bilgimizi, örfümüzü, sosyal yaşantımızı paylaşarak sürdürmek,

Birlikten güç alarak organize olmak, tüm ülke sathında teşkilatlanmak, tüm Yörük Türkmen kültürüne haiz boyları bir çatı altında toplamak,

Yörük Türkmen kimliğini kıl çadırın altından çıkararak bilimde, sanatta, ekonomide, sanayide, siyasette ve tüm sosyal hayatta aktif, saygın ve etkili bir konuma getirmek,

Kendi sanatçımızı, bilim adamımızı, iş adamımızı, devlet adamımızı, bürokratımızı, siyasetçimizi çıkarıp yüceltmek, devletimizin ve milletimizin emrine sunmak; cefasına ortak olduğumuz kadar sefasına da dâhil olmak,

Komşu coğrafyalardaki Türkmenlerle irtibata geçerek onların ülkemizde ve uluslararası zeminde seslerini duyurmak…

HASSASİYETLERİMİZ

Milli dilimiz Türkçedir. Yedeği ve ikamesi söz konusu dahi edilmemelidir.

Anadolu coğrafyası Türk milletinin son yurdudur. Misak-ı Milli sınırları içindeki vatan topraklarının bütünlüğü korunmalıdır.

Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu üniter devlet yapısı muhafaza edilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlanmış her kişi ve her kesim hak ve sorumluluklarda eşittir. Bunlardan hiçbiri ihmal ve mağdur edilemeyeceği gibi imtiyaz ve taviz verilmemelidir.

Yörük-Türkmen ruhu, cihanşumul imparatorluk kurmuş ve tüm dünyaya sosyal adaleti tanıtmıştır. Komşularımız ve kardeşlerimizle barış ve huzur içinde yaşama kültürümüz sürdürülmelidir. Türk milletinin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılmamalıdır. Yörük-Türkmen kimliği muhafaza edilmeli ve yarınlara taşınmalıdır. Söğüt şenlikleri Yörük Bayramı olarak yüzyıllarca kutlanmaya devam edilmelidir.

Ben de son cümleyi ekleyeyim…

Var mı itirazı olan…