Önceki yazıda da belirttiğim gibi, “Duygusal banka hesabı” aynı ortamı paylaşan insanlar arasında güven ve itibarı anlaşılır kılmak için bir metafor olarak kullanılmaktadır.

Burada girdiler ve çıktılardaki meta para değil duygulardır. Her temasta duygusal sinyaller göndeririz ve bu sinyaller bizimle birlikte olanları da etkiler. Pozitif yaklaşımla olumlu duygular bakiyeyi yükseltirken, negatif yaklaşımla olumsuz duygular bakiyeyi eksiltmektedir. Kişinin çevresindeki her insan için açtığı duygusal hesap ve onun için oluşturduğu kredi farklıdır.

Hesabımıza sürekli yatırım yaparak duygusal mevduatımızı yükseltmezsek, çekilenin yerine yenilerini koymadığımızda bakiyemiz azalır ve eksiye doğru bir düşüş başlar. Bakiye sıfırlanana kadar böyle devam eder. Sıfıra düştüğünde krediniz varsa kredinizden kullanırsınız, krediniz yoksa ilişki zarar görmeye başlar.

Bir an için çevremizle olan ilişkilerimizi düşünelim. Bazı insanlarla yüksek güvene dayalı sarsılmaz ilişkilerimiz varken bazı insanla da en küçük anlaşmazlıktan dolayı bile kırgınlık ve tartışmalar yaşayabiliriz. Bazen de bu kırgınlıklar sebebiyle zaman içerisinde yollarımız ayrılır. Peki, neler oluyor da çok iyi anlaştığımız insanlarla zaman zaman kopma noktasına geliyoruz?

İnsanlar her ne kadar “Ben duygularımla değil, mantığımla hareket ederim” dese de, insanı yönlendiren duygulardır. Mantık duyguların verdiği kararın doğru olduğunu ispata çalışır. Bu yüzdendir ki çoğu zaman pişmanlık duyulan bir ilişkide “Bana gerçek yüzünü göstermedi” deriz. Aslında gerçek yüzünü biz öyle görmek istedik. Sonra da yanlış kararımızda pişmanlık duyduk. 

Bu ilişki içinde neyin iyi bir yatırım olacağını çoğu kere kendi düşüncelerimiz çerçevesinde karşıdakine yansıtırız. Bizim için önemli olanın onun içinde önemli olacağını sanırız.

Sen ne istiyorsun? İlişki içerisinde olduğun herkes senin istediğini istiyor! Herkesin içinde önemli olma arzusu yatmakta. “Karşındakine sana davranılmasını istediğin gibi davran” derler. Sakın öyle bir hataya düşme. Karşındaki sen değilsin. İyi ilişkiler inşa etmek istiyorsan karşındaki, kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa öyle davran.

“Mutluluk paylaşıldıkça çoğalır, üzüntü paylaşıldıkça azalır!” denir. İnsanların önemli anlarında yanında olduğunuzda, sevinç ve hüznünü paylaştığınızda duygusal banka hesaplarındaki bakiyenizi yükseltmiş olursunuz.

Bu yüzden, karşınızda insanla sağlıklı ilişkiler kurmak ve onu geliştirmek istiyorsak, onun zevklerini, duygularını ve düşüncelerini göz önünde bulundurarak, onu etkileyebilecek küçük ayrıntılara dikkat etmeli, duygusal bakiyeyi yükseltmeye çalışmalıyız.

 

DEVAM EDECEK