2019 yılından itibaren bambaşka bir hayat yaşıyoruz dünya olarak. Çağımızın en büyük derdi tasası Koronavirüs oldu.
Bilim dünyası seferber oldu ve arka arkaya aşılar patladı. Önce Çinliler devreye girdi ve Sinovac’la başlangıç yapıldı.
Almanya’daki gururlarımız Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin başarılı çalışmaları sayesinde BioNTech adlı aktif aşı devreye girdi…
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yaygın şekilde kullanıldı. Yanı sıra Amerika ve Rusya da aşılarını üretip dünya kamuoyuna çalışmalarını kazandırdı.
Bir yandan da Türkiye’de de hazırlık vardı. Erciyes Üniversitesi bu konuyla ilgili başrolü üstlendi.
Faz-1 ve Faz-2 etapları tamamlandıktan sonra sıra Faz-3’e geldi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı.
Bin 182 gönüllü üzerinde etkinlik analizi yapıldığı belirtilen aşı için, " İzlem süresi 108 gün. Turkovac en az Coronavac kadar etkili ve güvenli. Coronovac ile Turkovac'ın yan etkileri aynı... Turkovac en az Coronavac kadar etkili ve güvenli" açıklaması yapıldı.
Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, "Turkovac kolunda, hastaneye yatan sadece 3 hasta vardı ” dedi.
Turkovac için izlem günün 108 olduğunu açıklayan Prof. Ünal, "Acil kullanım onayı aldıktan sonra biz de 23 Aralık’ta yeni gönüllü almasını durdurup değerlendirmesine başladık. AKO başka bir şey. AKO’ya giden tek data bizim değil. Bütün Turkovac’la ilgili data Sağlık Bakanlığı'na akıyor. AKO çıktıktan sonra da gönüllü alımı durduruldu ve detayı incelemeye başladık. Bugün, 27 Aralık’ta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını paylaşacağız bu sırada çalışma devam ediyor, yeni vakalar çıkıyor onları takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ne çalışmaları için teşekkür edildi. Faz-1'de başarılı olmuşsa Faz-2'ye geçer. 31 Ekim 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında aşı FAZ 1 çalışmasını tamamlamış ve başarılı oldu.
Tanrıöver, “Faz-3'te gerçek hayata yakın, gerçek hayatta bir kola aşının kendisi, diğer kola da plasebo verip hayatlarına devam edecekler ve bunların kaçı hastalandı, esas baktığımız bu. 1000'in üzerinde rakamdan bahsediyoruz. Burada da aşı başarılı bulunmuşsa bütün bu çalışmalar bir bütün olarak ilgili kurumların ilgili komisyonları değerlendirildikten sonra uygulamaya alınıp alınmayacağına karar verilir. Faz-3'te dedim ki bir kola aşı verilir, bir kola aşı vermedik” diye konuştu.
Kıyas ürün ikisinin de inaktif olması nedeniyle Coronavac oldu. İzlem süresi Coronavac Faz-3'ü 43 gün, Turkovac'ta bu süre 108 gün.
Turkovac'la ilgili data da Sağlık Bakanlığı’na akıyor.  Toplamda 2 bin 444 doz aşı yapmış olduk Turkovac ve Coronavac birlikte olmak üzere... Bin 182 gönüllü üzerinde etkinlik analizi yapıldı.
Coronovac ile Turkovac'ın yan etkileri aynı... Turkovac en az Coronavac kadar etkili ve güvenli"
Bir başarı öyküsü TURKOVAC’ta emeği geçen herkese teşekkürler…