DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Volkan Sepetçi
Volkan Sepetçi
Giriş Tarihi : 28-06-2022 10:17

Yaz aylarının vazgeçilmezi

Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan ve dünyanın en meşhur karpuz unvanına sahip Diyarbakır karpuzunun tadına doyulur mu?

Dört bir yanından lezzet fışkıran ülkemizin, coğrafi işaretli ürünlerinden biri de Diyarbakır karpuzudur. Dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir. Ancak günümüzde bu çeşitlerden sadece Sürme yetiştirilmektedir.

 

Meyve Özellikleri: Sürme çeşidi Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşittir. Bu çeşide ait meyve şekilleri; yuvarlak ve oval şekillerde olabilmektedir. Dış kabuk rengi parlak olup, yeşil zemin üzerine uzunlamasına koyu yeşil geniş dilimler halinde çizgiler bulunur. Bu çizgiler muntazam bir görünümde olup zemin rengine göre oldukça koyu bir tondadır. Meyve ağırlığı ortalama 20-30 kg, gelmektedir. Tipik yetiştirme usulü (kuyu karpuzculuğu) ile yetiştirildiğinde 50-60 kilo hatta 75 kilo kadar iri meyveler elde edilebilmektedir. Meyve kabuğu oldukça sert ve kalındır. Meyve kabuk kalınlığı 2-3 cm olup, beyazımsı renktedir. Meyve et rengi kırmızı renkte olup oldukça tatlıdır. Meyve eti lifli yapıda olup bol miktarda su içermektedir.

Son yıllarda gastronomi ve turizmine verilen önemli katkılar sayesinde, Türk mutfağı ve bu eşsiz topraklarda yetişen ürünleri tüm dünya hızla tanıyacaktır.

Biraz daha gayret...

Volkan Sepetçi

Volkan Sepetçi

DİĞER YAZILARI Paylaşmanın ve bereketin simgesi 'Aşure' 09-08-2022 09:55 İlhan İrem - Bugün Benim Doğum Günüm (güle Güle) 03-08-2022 10:13 Dört mevsim bamya 19-07-2022 08:31 Çiğ değil çibörek 16-07-2022 08:40 Kurban Bayramı ritüeli 13-07-2022 10:06 Bayramlık ağzımıza baklavalı lezzet 09-07-2022 09:43 İzmir'in enfes lezzeti 05-07-2022 09:39 Yaz aylarının vazgeçilmezi 28-06-2022 10:17 İnegöl işi gastronomi 25-06-2022 10:03 Türkiye’nin zengin mutfağı 21-06-2022 10:35 Nedir bu Jersey? 14-06-2022 09:46 İlginç yemek isimleri 10-06-2022 10:24 Vitamin dolu haziran 08-06-2022 10:26 Var mı sevmeyen? 04-06-2022 10:08 Sheakesper'in Büyülü Meyvesi 31-05-2022 09:49 Gemlik İncisi 27-05-2022 10:47 Osmanlı mirası 20-05-2022 10:27 Hayatımızın her anında ‘’ Helva’’ 17-05-2022 09:46 Vakit enginara döndü 11-05-2022 11:15 Karacabey longozu vakti 06-05-2022 10:07 Türk Kahvesi 02-05-2022 09:38 Bayram Gelenekleri 29-04-2022 09:46 Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri 26-04-2022 09:19 SARAY MUTFAĞI 23-04-2022 09:28 Davulcu Geleneği 19-04-2022 09:08 Şerbet Zamanı 15-04-2022 09:41 Mahya Kültürü 12-04-2022 09:50 1 aylık şöhret 08-04-2022 09:18 5 asırlık gelenek : Ramazan pidesi 05-04-2022 10:16 1 aylık değil,8 bin yıllık şifa 01-04-2022 08:59 Perde Pilavı 30-03-2022 09:17 Peynir ve şekerin müthiş uyumu 25-03-2022 08:33 Eli nazik 22-03-2022 09:25 Tatlıda tavuk eti olur mu? 18-03-2022 07:40 4 bin yıllık ritüel 15-03-2022 09:39 Yüzyıllardır vazgeçilmeyen lezzet 11-03-2022 09:43 Öyküsü olan tatlılar 08-03-2022 09:32 Yerli malı, yurdun malı 04-03-2022 09:32 Bol sarımsak, bol sirke 01-03-2022 09:39 Çorbanın Atası 25-02-2022 08:24 250 yıllık gelenek 22-02-2022 09:32 Tereyağı kokulu çarşı 17-02-2022 09:38 Tam zamanı 15-02-2022 09:44 Cenderenin akıbeti 10-02-2022 09:46 Lezzet yolculuğu için kemerlerinizi bağlayın 08-02-2022 11:31
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
E-GAZETE
a GAZETE MANŞET
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
bursa escort bayan görükle bayan escort
bursa escort görükle escort
canlı bahis siteleri canlı casino siteleri kaçak bahis oyna bets10 bahis canlı casino oyna