Hayatta herkes birileri için bir şeyler yapmaya çalışır. Yardımlaşmak dinimizin bize öğrettiklerinde de var.

Biz millet olarak her zaman mazlumun yanında olmayı başarabilen bir milletiniz. Ama son zamanlarda yanında olmaktan yana biz mazlumu kendi çıkarlarımız uğruna harcadığımızın farkında değiliz.

Peygamberimizin “Sağ Elin Verdiğini Sol El Bilmemeli” Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V) Hadisi ne anlama gelmektedir? Kısaca Peygamberimizin bu hadisine göre, yoksul ve kimsesizlere yapacağımız yardımlar gizli yapılmalıdır.

Şimdilerde sadece deyim olarak kalmış ve uygulanmayan bir hadis. Yardımlarımızı kameralar önünde, izdiham yaratacak şekilde yapmalıyız ki reklamımız olsun, vergiden düşelim. Eğer şirket değilsek sosyal medyadan duyurmalıyız ki duyarlı insan beğenileri toplayabilelim. Karşılık bekleyerek yapılan yardıma iyilik denmez, ticari faaliyet denir.

Yanlış anlaşılmasın ben genel olarak söylemiyorum. Sadece bu şekilde davrananlar üstüne alınsın. Sessiz sakin bir şekilde yardım yapanı da gördük.

Bir yerde okumuştum nasıl bir millet bilemem yorum yapmakta istemem ama Japonların Van depreminden sonra Türk Elçiliği’nin posta kutusuna para atıp kaçması olayını duyan var mı?

Ben okuduğum da çok şaşırdım.

Hı burada şimdi ki savunmada ne biliyor musunuz? Neymiş efendim sosyal medyada paylaşıyormuş ki belki yardım eden başkası olabilirmiş. Yok arkadaş böyle bir savunma olamaz!

Bak sen yardımını yap gözlerden uzak sonra sosyal medyadan ben gücüm yettiğince birkaç yardımda bulundum yardım etmek isteyen biri olursa ulaşabilirler diye. Bu daha adil olur.

Uzun zamandır takip ettiğim şahsın beni çok inciten paylaşımları oldu. Paylaşımlarını izlerken adeta neden bunu yapıyorsun diyesim geldi defalarca. Ama biliyorsunuz eleştirilmek hiçbir zaman kimsenin hoşuna gitmiyor. Bende eleştiremedim…

Yapma arkadaş…

Bak belki o yardıma muhtaç aile senin aldığın görüntülerden rahatsız oluyor ama sırf yardım edeceksin diye bir şey söyleyemiyor. Onu kendi oyununa alet etme arkadaş yazık günah…

Yine paylaş bak böyle bir aile var bunlara bunlara ihtiyacı var yardım edin diye.

İnanın o zaman daha etkili olur. Ama iyiliğinizi ticari faaliyete çevirirseniz hiç kimse sizin ticaret yapmanıza izin vermez.

Çünkü hiç kimse kimsenin çok kazanmasını istemez. Sizde yardımlarınızı ticari faaliyete çevirmeyin. İşinizde yaptığınız ticari faaliyet size yeter.

Yardımlaşmayı ticari faaliyete çevirmeyin!