Geçmişi binlerce yıla dayanan Bursa’da, her geçen gün tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor ve restore edilerek farklı düşüncelerle yeniden kullanıma açılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarafından kararlılıkla sürdürülen tarihi mirasımızın gün yüzüne çıkarılması çalışmalarında bir adım daha atıldı. Alacahırka Mahallesi’nde yer alan ve yakın geçmişe kadar yıkık dökük vaziyette bulunan surlar arasındaki tarihi ‘Zindan Kapı’ restore edilerek müzeye dönüştürüldü.‘Kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ve ‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanların’ bulunduğu Zindankapı, artık interaktif dijital müze ve sanat galerisi olarak hizmet verecek.

Açılışa; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın yanı sıra Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı. Sağanak yağmura rağmen dijital müzeye dönüştürülen Zindankapı’nın açılışına ilgi yoğundu.

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan Zindankapı restorasyonunun Türk restorasyon tarihi açısından çok önemli bir çalışma olduğunu ve ‘muhteşem bir eser’ ortaya çıkarıldığını ifade etti. Bakan Yardımcısı Alpaslan’ın tespiti çok doğru, gerçekten bu eseri herkesin görmesi gerek. Alpaslan, hanlar bölgesinde yapılan çalışmalara da değinerek adeta kente müjde verdi; “Yıkımlardan sonra yapılacak çalışmalar ile Bursa o tarihi dokusuna yakışır, o muhteşem görüntüsüne de kavuşacak.” Bizimde temennimiz bu yönde, malum kültürel mirasın ortaya çıkarılması Bursa’nın turizm pastasından da çok daha fazla pay almasına zemin hazırlayacak.

Konuşmasında; “Bursa her zaman olduğu gibi, Osmanlı'da olduğu gibi, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren olduğu gibi öncü rolünü üstlenerek hep önde olmaya devam edecek” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa’yı açıkhava müzesine dönüştürdüklerini yineledi. Aktaş’ın Zindankapı’nın dijital müze ve kültür merkezi olarak restore edilmesinde emeği bulunan eski başkan Recep Altepe’ye teşekkür etmesi selamlarını iletmesi törende dikkat çeken bir ayrıntıydı. Sonuç olarak Alinur Aktaş, bu restorasyon ile Bursa’ya unutulmaz eser kazandırmış oldu ve bence de takdir edilmeyi fazlası ile hak ediyor.