ABD Büyükelçiliği’nin Pazar günü saat 20.13’te Twitter hesabından “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır”açıklaması yapılanca televizyon ekran altından 'flaş flaş' geçmeye başladı.

Çok geçmeden olması gereken misilleme geldi.

Türkiye, ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. “Olması gereken” diyorum çünkü güçlü ve kararlı bir devletin yapması gerekiyordu bunu…

Türkiye de gereğini yaptı.

Daha önce vize almış olanlar elbette gidip gelecekler.

Ancak turizmve de ticari seyahatler açısından insanlar da firmalar da mağdur olacak. Türk ve ABD vatandaşları da bundan zarar görecekler.

Türkiye büyük devlet olma gereği doğru bir hamlede bulundu.Bunu hangi ülke yaparsa yapsın yerinde ve önemli bir harekettir. Elbette bunu ne devletimiz ne hükümetimiz ne de milletimiz arzu etmemekte.

Bir an önce ABD yetkilileri hataları anlamalı ve gerekli açıklama yapıp hatadan dönmeliler.

 

Var olan ve devam etmekte olan yatırımlar var. Bu yatırımcılar mağdur edilmemeli.

İster ticaret, ister eğitim, ister gezi için vizeniz önceden alınmamışsa ABD Büyükelçiliği’ne ve konsolosluğuna gidip başvuru yapamayacaksınız.

Çünkü alınan kararda diplomatik dâhil bütün pasaportlar için geçerli. Turistik, ticari, öğrenci, işçi ve gazeteci dâhil hiçbir vize ikinci bir açıklamaya kadar alınamayacak.

Aynı şekilde ABD vatandaşları da ikinci bir karara kadar, vize başvurusu yapamayacaklar, dolayısıyla Türkiye’ye gelemeyecekler.

ABD, vize ile ilgili aldığı kararın altında

Irak ve Suriye’de yaşananları mı

tutuklanan konsolosluk personeli mi,

Büyükada toplantısında çıkan kararımı yatıyor bilinmez ama vizeyi süresiz askıya alınması beklenmedik bir olaydı.

Daha öncede tablet krizi çıkarılmıştı sonradan aklıselim galip geldi çözüldü.

Umuyorum vize konusunda karşılıklı bir an önce çözüme kavuşur.

NATO müttefikliği olan bir ülke bu kadar ucuz ve kolay bir karar almamalı. Yakında çıkar kokusu gerçek nedenin...

Hızlı değişimlerin olduğu bir çağda yaşıyoruz. İletişim çağı ve dünyanın ulaşım anlamında küçüldüğü bir dönemde dış politikamızdaönemli adımların atılması ile birçok ülkeye vizesiz gidebiliyoruz.

Ancak en çok Schengen vizesi ile ABD vizesi vatandaşlarımızın en çok sıkıntı çektiği vizeler arasında zaten yerini koruyordu.

Bunları da artık aşmamız lazım en azından belli kriterlere uyanlara kolaylaştırmamız lazım.

Amerika BaşkanıTrump ile Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın bu işi kısa sürede çözüme kavuşturacak kanaatindeyim. Kimse bana vizenin çözümünün Rize'den uzak olduğunu söylemeye kalkmasın...