Tarih boyunca savaşların en büyük acısı ne biliyor musunuz?  Daha bombanın, savaşın, saldırının ne olduğunu bilmeyen çocukların ölmesi…

Çocuklar ölmeyi bilmemeli, çocuklar oyun oynamayı bilmeli. Günlerdir sosyal medyada dolaşan Filistin’deki saldırıda ölen çocuk fotoğrafları yüreğimize hançer vurdu. Buna dur diyen yok mu?

Yeter diyen, çocuklar ölmesin diyen, bir dünya malı için çocuktan tut kadını, erkeği, yaşlısı demeden hunharca saldırıya devam eden katil İsrail’e dur diyen yok mu? 

Gerçi tarih boyunca devam eden bu katilin zulmü hiç bitmedi. Bitmeyecek gibi de görünüyor. Ta ki yüreğine vicdan girene kadar!

İsrail vicdanın nerede! Vicdansız yaşanır mı? Yeter yaptığın zulme bir son ver!

Çocuklar ölmesin, günahsız insanlar artık ölmesin!

Birleşmiş Milletler verilerine göre tüm dünyada çatışmalar nedeniyle 12 binden fazla çocuk hayatını kaybetti. Rekor düzeyde yüksek olan bu sayıda Afganistan, Filistin, Suriye ve Yemen’de hayatını kaybeden çocuklar başı çekiyor.

BM’nin tespitlerine göre ölen ve yaralanan 24 binden fazla çocuğa karşı ağır hak ihlalleri, çocukların savaşçı olarak kullanılması, cinsel şiddete maruz kalması ve hastane ya da okullara saldırılar düzenlenmesi gibi durumlara dikkat çekiliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yıllık olarak yayınlanan ve çatışma bölgelerindeki çocukların güvenliğine eğilen raporda, geçen yıl özellikle devlet güçleri ve uluslararası güçlerin saldırıları ve ihlalleri neticesinde çocukların hayatlarını kaybettiklerine işaret ediliyor.

Ancak raporda, çatışmalar sırasında çocuklara yönelik hak ihlalleri yapan ülkeler listesi çok fazla değişmedi. Sivil toplum kuruluşlarıysa bu duruma sert tepki gösteriyorlar.