Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Davut Gürkan ile dün telefonla görüştüm.

Başkan Gürkan; “Her sene olduğu gibi bu Ramazan da kan bağış seviyeleri düştü. Bu sene ise pandemi sebebiyle daha erken kan bağış seviyeleri düştü. Bugün itibariyle Fomara ve Kent Meydanı’ndaki mobil araçlarımız saat 19.00 kadar hizmet verecekler.

Heykel’deki binamızda ise normalde saat 24.00 kadar ancak bağışçı olursa sahura kadar hizmet vermeye devam edeceğiz.

Sokağa çıkma yasağı uygulandığı dönemlerde kan bağışçılarımız istisna kapsamında olup daha önceden kan bağışında bulunmuş olanlara Türk Kızılay genel merkezimizden gelen isme yazılı mesajı gösterdikleri takdirde kan bağış merkezine gidip kan verebilirler” dedi.

Hepimizin bir gün ihtiyacı olabileceği Türk Kızılayı 152 yıl önce 'Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti' adıyla kuruldu.

Zenginin de, fakirin de istifade edeceği kurumdur Kızılay.

İşte o Kızılay'a fakiri de zengini de destek olmalı. Kimi zaman afetlerde kimi zaman olağan durumda ihtiyaç duyabileceğimiz 'hilal' hep en yakınınızdadır.

Hayatını ve sağlığını korumak, saygı ve sevgi gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı paylaşmaya köprü olmak, işbirliğini ve sürekli barışı sağlamaya uğraşmaktır.

Kızılay dayanışmanın, çaresizlik anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir. Ulusal afette, kan hizmetleri, sosyal hizmetler, ilk yardım göç ve mülteci hizmetleri gibi önemli hizmetleri verenlerin başında hep Kızılay bayrağı dalgalanmaktadır.

Kanın tek kaynağı insandır.

Bu sebeple kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer.

Kur’ân-ı Kerim'de de "…Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur…"

Belki hayatınızda hiç görmeyeceğiniz veya en yakınınızda olan insanlara kan bağışlayarak hayat verebilirsiniz.

Bir kaza ya da hastalık sonucu kan bulunamadığı takdirde insanın hayati tehlikesi yüksek ve yaşamı kaybetme riski çok fazladır.

Ülkemizde maalesef yeterli sayıda düzenli ve gönüllü kan bağışı yapılmadığı, hastalarımızın kan ihtiyacının karşılanması konusunda ciddi zorluklar yaşandığı ortadadır.

Biraz zaman ayırarak önemli bir sorunun çözülmesine katkı koymak hepimizin görevidir.

Unutmamak gerekir ki bir gün bize ya da yakınlarımıza kan lazım olabilir. Önemli olan senin ihtiyacın olmadan ihtiyacı olanların ihtiyacını giderirsek o kan bize de lazım olduğunda daha da rahat bulma şansımız ve hatta yüzümüz olacaktır.

Onun için alışkanlık haline getirmemiz lazım 3 ayda bir kan bağışını.

İstatistiklere göre her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç var.

Bu hesabı göz önüne aldığımızda ne kadar çok duyarlı olmamız gerektiğini anlatamaya gerek yok.

Bizim birbirimize her daim ihtiyacımız var.

Bugün sen kan verirsin, yarın da sen onlardan kan alırsın…

Sözün özü kan bağışını geleneksel hale getirin.

Asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle bu zor günlerde yaşadıklarımız malum. Hem hasta sayısı hem mübarek Ramazan hem de belli yaş grubun dışarı çıkamaması hem de belli günlerde birçok ilimizde sokağa çıkma yasağı ile kan stokları error vermeden biz bize düşeni yerine getirip kan bağışlayalım.

İmmün plazma bağışında 20-60 yaş, normal kan bağışında ise 18-65 yaş arasında ve sağlıklı iseniz ihtiyaç sahiplerine destek olun.

Yardım etmek kanımızda ve inancımızda var.

Ben kan bağışı yaptım.

Siz de kan bağış merkezine ya da mobil kan bağış araçlarına uğrayıp gönüllü olarak destek olabilirsiniz.