Futbolda gündem bitmez. Yok transferdi! yok şampiyonluklardı! seyirci, yönetim derken gündem için o kadar çok malzeme var ki!

Hafta sonu A Milli ve Ümit Milli takım aday kadroları açıklandı. Ve, Türkiye’de  niçin futbol ilerlemiyor ya da ilerlemesi mi istenmiyor? sorgulaması için kadroları incelediğimizde, müthiş bir sayısal sonuç suratımıza çarpıyordu.

A Milli Takım'da 5,

Ümit Milli Takım'da tam 7 oyuncu Bursaspor altyapısından yetişme. Totalde her iki milli takıma çağrılan oyuncumuzun oranı toplamda bu sayı % 25.

Evet beyler Milli takımı Bursaspor taşıyor!. 

Bu ifade ilk bakışta Bursasporlu olarak  gurur ve onur bakımından bizi havalara sokuyor gibi. Ama Türk Futbolu açısından rezalet hem de tam bir rezalet!

A milli Takımımızın 28 kişilik kadrosunun 13 tanesi yerli takımlardan. 7 tanesi  yurtdışından. 13 yerlinin de 5 tanesi Bursaspor altyapısı.

Yerli oyunculara göre oranımız  % 38 yani üçte bizi bizim çocuklar.  Yurt dışından çağrılan oyuncularımızın takımdaki oranı % 52. 

Beyler farkında mısınız? Alt yapıdan yetişme 5 oyuncumuz, milli takım kadrosunun % 18'i Vakıfköy’den.  

İlginç olan İstanbul takımlarının altyapısından yetişen A Milli takım oyuncusu sadece 1 kişi o da Galatasaray’dan yetişen Uğur Demirok. Diğerleri nerede? 

Yerli altyapı oyuncularında 2 tane Bucaspor, 1 tane ile Trabzon, Gaziantep, Çanakkale, Karşıyaka, Antalya sıralanıyorlar.

Nerede Fenerbahçe, Beşiktaş, Millet parasıyla lig oynayan Başakşehir, Ankara takımları, Konya hani nerede? 

Hatırlatırım; Bu 13 yerlinin beş tanesinin yetiştiği Gaziantep, Buca, Çanakkale, Karşıyaka süper lig takımı değil!

Ümit Milli Takımımızda  da durum farklı değil!

Kadroya çağrılan 20 oyuncunun 6 tanesi yurt dışı kaynaklı. Geri kalan 13 oyuncunun  7 si Bursaspor, 3 ü Altınordu, 1 er tane de Trabzonspor, Eskişehirspor, Denizlispor ve Fenerbahçe’den var.

Ümit milli Kadronun % 35 i Vakıfköy'den yetişenlerden kurulu. Yerlilere göre oranlarsak gönderdiğimiz oyuncu oranımız %50. Kısaca takımın neredeyse yarısı!?.

Bursaspor'a özel prim verilmeli

A ve Ümit takımdaki toplam 47 oyuncuya göre oran yüzde 25. En önemli iki milli takımda her dört oyuncunun biri Bursaspor altyapısı Vakıfköy’den. Belli oran üstündeki oyuncular için TFF Bursaspor’a özel prim vermeli

Bu gurur Bursaspor'a yeter. TFF’ye de utancı yeter!

Görüleceği üzere Vakıfköy'den yetişen oyuncularımız Milli Takımları işgal etmiş durumdalar.

Peki parayla oynayan TFF;  çıkıp ta, “siz milli takıma oyuncu yetiştirdiğiniz için size bu çalışmanızın, üretkenliğinizin karşılığı olarak oyuncu başına  milli takımda oynadığı süre içinde sürekli olarak şu kadar milyon lira sizin hakkınız” neden demez?

Türk futbolu kalkınacaksa alt yapılarımız teşvik edilmeli, ödüllendirilmeli. Bir teknik direktöre verilen tazminat! kadar verilecek bir destek  bile birçok kulübü heveslendirecek, gayretle futbolcu üretimine devam edecektir. Ama nerde? Sahi TFF ne iş yapar?

Bugün milli takımlara en çok oyuncu veren Bursaspor’un bu işten ne kazancı var? Varsa bile çok cüzidir. Çok olsaydı zaten kulağımıza gelirdi!..

Hatta yüzde 25'lik orana sahip Bursaspor’un tüm altyapı masrafları TFF tarafından karşılanmalı ki ülkemize örnek olsun.

Altyapılardan çıkıp Süper Lig'de mücadele eden oyuncuların yetiştiği kulüplerine, maç başı oynama ödülü sürekli olarak kulüplere gönderilmelidir. Bu rakam ciddi olmalı ki her takım altyapıdan oyuncu çıkarmayı düşünsün.

Bugün Süper Ligde oynayan takımların  kadrolarının 25 kişi olduğunu düşünürsek ligde mücadele eden 18 takımın toplam oyuncu sayısı 450 taneciktir. Bunun yaklaşık 200 civarı yabancı oyuncu olduğuna göre geriye kalan yerli oyuncularımız. Yerliler içinde de yurt dışı altyapılarından gelen  oyuncu oranı milli takımlardaki orana yakın olacağından geriye kalan % 48 kalır. Bu ise 125 oyuncuya eş gelir.

Neden ekonomik sıkıntı çekelim

 EYYYY TFF! bu 125 süper lig oyuncularına ilk on bire giren, sonradan giren, yada kulübede oturanlar için kulüplerimize kademeli bir prim sistemi  TFF yi iflas mı ettirir. Niçin bu tür bir iyileştirme düşünmüyorsunuz?.

Ben Bursaspor yönetiminin TFF'ye bu konuda baskı yapmaya davet ediyorum. Milli takımları sırtında taşıyan Bursaspor neden ekonomik sıkıntı çeksin?

Altyapı takımlarını  otobüslerle amatör bir anlayışla deplasmanlara göndersin? Bu ayıp TFF'nin ayıbıdır. Hem milli takımın omurgası olacağım hem altyapı giderlerini ödemeyecek ekonomik sıkıntı çekeceğim! 

Tüp satmayı çok iyi beceren sayın TFF başkanı lütfen görev başına!. Radikal kararları almak zamanı geldi geçiyor. Anlamadığım sayın Ali Ay bunu TFF’den neden medya önünde talep etmez!

TFF’yi göreve çağırıyorum.

Türk futbolunun kurtuluşu Enes gibi, Cengiz gibi, Çağlar, Yusuf Yazıcı gibi oyuncuları lig arenasına sunmakla olur. Bunun da bir bedeli vardır. O bedel milyon Euro'lara hükmeden TFF’nin boynuna borç olarak durmaktadır.Yüktür.

Hiç olmazsa; altyapılardan oyuncu çıkaramayan takımlara,  “Madem ki ceza veremiyor, yaptırım uygulayamıyorsun” o zaman gel, oyuncu yetiştirenler kulüpleri ciddi anlamda ekonomik olarak destekle ki  futbolda geleceği kazanalım.

Futbol; Günümüzde  dünyada yılda yüzde 10-25 arasında büyüyen önemli bir endüstri haline geldi. Futbol iş modelinin ulusaldan ziyade uluslararası bir kimliğe bürünmesi gerekliliği geldi geçiyor.

Türk futbolcularının Avrupa’nın  kısaca dünyanın büyük oyuncuları arasındaki yerini almak üzere yeni bir strateji geliştirmesi  zorunluluk haline gelmiştir. Bu hatalar, taviz verilmeyen temeli bilimsel verilere dayanan sistemle çözülür. Kısaca Türk futbolunu yönetenlerde sorun vardır. Sorun sistem sorunudur?  Malzeme vardır işleyecek parlatacak sistem yoktur. Sistemi dizayn edecek kurumlar önce kendilerini sonra sistemi iyileştirmelidir. Bu millet artık spor eğitiminde devrim gibi kararlar almanızı bekliyor.