Uyuşturucu kullanımının içinden çıkılmaz ve önlenemez bir hal almasıyla 30 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda aldığı kararla uyuşturucusuz bir dünya için uluslararası alanda işbirliğine gidildi. 26 Haziran tarihi ‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ olarak belirlendi.

ÜLKEMİZİN DE KANAYAN YARASI

Dünyayı saran madde bağımlılığı ileti ve belası bizim ülkemizde de birçok mücadeleye rağmen maalesef ülkenin kanayan yarası olmaya devam ediyor.

Uyuşturucu kullanma yaşı 11’e düştü…

Özelikle bir kısım gençliğin eline verilen canlı bomba gibi oldu.

Kullananların gelecekleri ve sağlıkları yok olmakta.

Sadece kullanana yaralara yol açtığı gibi bireylere ve topluma çok yüksek maliyetlere mal olmakta.

Bağımlılık yapan her ne madde varsa asla denenmemelidir. Uzak durmalıyız. Sahte mutluluk tuzaklarına düşmemeliyiz.

Bu gidiş hem paramızdan, hem sağlığımızdan, hem canımızdan eder. Karanlığa giden çıkmaz köprüleri yıkmalıyız. Aksi takdirde çıkmaz köprünün içinde kalır ve yok oluruz.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Uyuşturucu ve kaçakçılığın ne denli kötü bir şey olduğunu ve mücadele etmek her kesimin ve herkesin görevidir.

Bu görevlerin bir kısmını aile, bir kısmı okullar bir kısmını sivil toplum kuruluşları yapacak.

Bir de devlete düşen görevler var. Bizlerde devletimize geleceğimiz için destek olmalıyız.

“Ben bağımlı olmam, benim çocuğum kullanmaz, bizim ailede böyle bir şey olmaz” demeyin.

Çok ağır cezalar gelmeli

Uyuşturucu madde bağımlılığı yapan her ne var ise özelikle üretimini ve ticaretini yapanlara çok ağır cezalar gelmeli ve uygulanmalı…

Bir insanı öldürme cezası değil bir aileyi yok etme cezası verilmeli ve asla tekrarı yapma şansı verilmemelidir kanaatimce… Biraz ağır oldu ama böyle olmazsa gidişat hakikaten kötü.

Sağlıklı bir yaşam için gençleri desteklemek gerekiyor bir taraftan önleyici ve doğru bilgiler vererek uyuşturucu madde bağımlılıktan eğitimle ve yasalarla uzak tutmak lazım.

Sevgili gençler; Uyuşturucuyu bırakın para ile satın almayı size bedava da verilse üstüne parada verseler asla denemeyin ve kullanmayın. Uyuşturucu kullanan ortamlardan ve arkadaşlardan uzak durun. Uyuşturucunun sizi kurtarıcı değil kaybedici olduğunu asla unutmayın.

Enerjinizi güzel ve verimli işlerde kullanınız.

Derslerinize daha çok zaman ayırınız. Mutlaka güzel ve faydalı bir hobi edinin.

Yazı yazabilirsiniz, spor yapabilirsiniz, müzik çalışmalarına katılabilirsiniz, tiyatro kursuna katılabilirsiniz ya da sevdiğiniz başka hobiler olmalı. Sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilirsiniz…

Sorunlarınızı öncelikle ailenizle, öğretmenlerinizle, arkadaşlarınızla ya da etkili ve yetkili kurumlarla paylaşarak çözüm yollarını bulabilirsiniz.

Bu illetten nasıl kurtulurum diyorsanız?

Bu illete bu hastalığa bulaştıysanız mutlaka sağlık kurumlarına başvurup en kısa zamanda tedavi olmalısınız.

Alo 191 uyuşturucu ile mücadele ve destek hattından da yardım alabilirsiniz.

Madde bağımlılığı içerisine girmiş iseniz ve bataklıktan çıkmak için devletimizde size en büyük desteği vereceğini de unutmayın.

Yeter ki samimi olun ve istekli olun.

Herhangi bir sağlık kuruluşuna tedavi amaçlı başvurmaya ya da yetkililerden yardım istemeye, kanunla ters düşüp cezalandırılma yaşamayacaksınız. Türk Ceza Kanunu’nda bu konuyla ilgili olarak etkin pişmanlıktan yararlanabilirsiniz.

Uyuşturucu madde kullanıp da bırakmak isteyen bağımlılara önemli bir adli kolaylık var. 

Uyuşturucu madde ile önleyicimücadeledeki önemli dört faktör

  1. Arz azaltıcı tedbirler artırılmalı.
  2. Talep azaltıcı veya önleme faaliyetlerin artırılması.
  3. Tedavi’yi yaygınlaştırmak.
  4. Sosyal ve tıbbı iyileştirme çalışmalarını artırmak.

Yapılan ciddi çalışmalar var. Verilen emekler azımsanmayacak kadar fazla ancak hastalık haline gelen bu virüs durdurmak zor ama imkânsız değil.

Yalnız değilsiniz!

Uyuşturucu ile mücadelede sekiz bakanlık koordineli olarak çalışıyor ve bu işin yerel de sekretaryasını yürüten İl Halk Sağlık Müdürlükleri yapıyor.

Halk Sağlık Müdürlükleri, AMATEM, ÇEMATEM, YEŞİLAY, YEDAM ve birçok kurumda psikologlar, acil servisler  gibi ciddi hizmetler verilmektedir. Hatta 112 Ambulans çalışanları eğitim aldılar. Başvurup her türlü destek alabilirsiniz.

Madde Bağımlılığına Hayır, Yaşama Evet...

Unutmayalım ki uyuşturucu çözüm değil çözümsüzlük ve sonu karanlıktır.

Not: Bursa Valiliği‘26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ kapsamında gerçekleşecek olan program ve ödül töreni 29 Haziran 2017 Perşembe günü saat 11.00’de Ördekli Kültür Merkezinde yapılacak.