Pandemi ile birlikte dünya genelinde başlayan durgunluk ve sonrasında pandeminin gündemden düşmesiyle canlanan ekonomiler ve enerji fiyatları ile birlikte başta ayçiçeği olmak üzere buğday ve arpa ilerleyen safhada pamuktaki anormal artışları hepiniz anımsarsınız. Sonrasında 24 Şubat 2022’de patlak veren Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin aşılması için bugün İstanbul'da önemli bir adım atıldı. Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attılar.

Anlaşmayı Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şovgu, Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov imzaladı. Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres katıldılar. Durum bu şekilde ilerlerken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podoliak ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna, Rusya'yla herhangi bir belge imzalamıyor. Biz, Türkiye ve BM ile anlaşma imzalıyoruz. Türkiye ve BM'ye karşı yükümlülük altına giriyoruz. Rusya, Türkiye ve BM ile ayrı bir anlaşma imzalıyor" dedi. Bu aşamadan sonra bu açıklama resmen pişmiş aşa su katmaya benzer.

Düşüşte indirim unutulmamalı!

Bu olumlu gelişmeler neticesinde başta tahıl ürünleri olmak üzere enerji fiyatlarındaki gevşemeyle hem yurt içindeki tahıl fiyatlarının hem de akaryakıt fiyatlarının biraz gevşemesini beklemek hakkımız sanırım. Haziran ayı içerisinde 30 liraları gören rakamlarda şehir içi ulaşıma büyük oranda zam yapıldığını sizlerde hatırlarsınız. Görünen o ki mazot yükselirken anında zam isteyen ve alan çevrelerin %20’lere varan fiyat düşüşlerinde pek oralı olmadıkları gözleniyor.