Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi’nin “3 Mayıs Türkçüler Günü” kutlama etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Uludağ Üniversitesi, bünyesinde kurulan kısa adı “ULUKÖK” olan Türk dünyası Müzik Topluluğu ile birlikte düzenlediği özel konser Dede Efendi Salonu’nda gerçekleşti.

Her yıl olduğu gibi geleneksel hale dönüşen Türkçülük Günü özel konserinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının akabinde konserin açılış konuşmasını Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı yaptı.

Günün anlam ve önemini şiirsel konuşması ile belirten Selçuk Kırlı “3 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek parti iktidarına karşı yapılmış ilk muhalif gençlik hareketidir” dedi.

“Türk’ün mazisinde milli hasletleri ile ilgili birçok vakıa vardır. 
Fakat her vakıa sonrası güzel söylemler oluşmuştur.

Ey Türk! Titre ve kendine dön’ diyen Bilge Kağan, bu vakıalar sonrası Türk’e verilen en güzel mesajlardan bir tanesidir.

1944 yılı 3 Mayıs’ta Türk’üm diyenlerin Türk yönetimi içine giren iç düşmanlarca Türk’ü hapishanelere koyup çeşitli işkenceler sonrası tahliye edildikleri gündür. 

Yani Türk’ün özel anlamlı bir günüdür. 

Hüseyin Nihal Atsız hoca da bu acı günleri üzüntüyle yaşayıp belagatıyla da manzum yazılar ile en güzel ifade eden büyük bir şairdir. 

İşte 3 Mayıs, böyle bir süreç sonrası ‘Türkçülük Günü’ adı altında Türk olup Türk’üm diyen ve kendilerini Türk hissedenlerce önemli bir gün olarak anılmaktadır” vurgusunu yine en anlaşılır şekilde tane tane anlattı. 

Sunumunu Songül Özlev'in, şefliğini Hakan Özlev'in yaptığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu “Uşak ve Muhayyer-Kürdi” makamında birbirinden anlamlı besteler ile koro-solo olarak seyirciye milli duyguyu en güzel şekilde yaşattılar.

Konserin ikinci bölümünde kısa adı “ULUKÖK” olan Türk Dünyası Müzikleri Topluluğu, Türk boylarının müziklerinde kullanılan müzik çalgı aletleri eşliğinde Türk dünyası müziklerinden örneklerle konseri süsleyip derinleştirdi. 

Türk Ocağı Bursa Şubesi’nin faaliyetlerine maddi ve manevi katkıda bulunan çeşitli meslek gruplarından kişilere, teşekkürü onurla ifade eden plaketlerle Türk Ocağı Yönetimi Başkan ve üyeleri tarafından takdim edildi. 

Türk Ocağı’na gönülden hizmet eden sayamadığım birçok isme daimi milli duygu dilerken saygılarımı gönderiyorum ve birkaç isimden bahsetmek istiyorum. 

Bursa Türk Ocağı’nda Azeri, Özbek, Türkmen kardeşlerimizi sahiplenme duygusu ile karşılayan; Türk Ocağı’na gelen tüm misafirlerini sevgi, saygı ve hoşgörü ile ağırlayan; iyiliğin, bütün olmanın en iyi örneğini yaşatan Hamit Saraç hocama emeklerinden, yüce gönlünden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Dünyayı kucaklayan adam olarak gördüm, tanıdım, bildim. Öğrencilerine yıllarca ışık olduğu gibi, insanlığa, gençlere göstermiş olduğu ilgi ve itina ile ışık olmaya devam ediyor.

Türk Ocağı kıymetlisi Şükrü Gökçek hocam, her zaman olduğu gibi naif duruşuyla, yüreğinden seslenen tavrıyla aldığı ödülün, konser gecesinin onda bıraktığı izi duygu ve düşüncelerini bu sözlerle anlattı. 

“Türk Milliyetçiliği ülküsüne gönül vermiş, hayatını adamış bir öğretmen olarak, 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile birlikte kutladık. Sağ olsunlar kadirşinas ocaklı kardeşlerim Türk Ocaklarına bağlılığım ve hizmetlerimden dolayı beni bu ödüle layık görmüşler. Bir insan için bundan daha büyük bir mutluluk olmaz” derken, gözlerindeki nemi bir dörtlükle pekiştirdi. 

Vatanımı korumaya geldim askere,
Şehit olup öleceğim almam teskere,
Yüreğim tunçtandır bileğim demir,
Atatürk'ten beklerim emir.

Vatan, bayrak, millet aşkı ile yaşayan ve o duyguyu yaşatan, umudun bekçilerini yetiştiren neferlerimize selam olsun. Türkçülük gününde maneviyatı, hasreti, emeği, bütün insanlığı kucaklayan daha nice şölenler diliyorum.