Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, STK’lar nezdinde bir ilke atarak, online basın toplantısı düzenlediler.

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri, malum turizm oldu. Hasan Eker ve Murat Saraçoğlu da online basın toplantısında sektörle ilgili çözüm önerilerini paylaşarak, merak edilen soruları cevapladılar.

Türkiye’nin bugüne kadar birçok badireyi atlattığını vurgulayan TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, bu süreci güçlenerek atlatacağımıza ve yılın ikinci yarısından itibaren bir iyileşme beklediğini söyledi. Eker, ‘Tatilinizden vazgeçmeyin, erteleyin’ kampanyasına da destek istedi.

Eker, sektör temsilcilerinin isteklerini de 8 başlıkta sıraladı. Bu istekler; 1- Turizmcilerin 2020 yılında SGK ve Muhtasar ödemelerinden muaf tutulması. 2- Turizm Ajans Payının kaldırılması 3- Kredi kullanım kolaylığı, uygun faizli kredi olanağı ve sicil affı. 4- Havayollarının acentalara olan borçlarının en kısa sürede ödenmesi ve acentaların tedarikçilerine verdiği ön ödemelerin, mücbir sebepten cezasız iadesinin sağlanması 5- 2020 yılında, konaklama ve turizm taşımacılığında KDV’nin %1’e indirilmesi. 6- KOSGEB ve İŞKUR’un var olan personel desteklerinin kapsamlarının ve kullanım kolaylıklarının genişletilmesi. 7- 2020 yılında, yüzde 50 kira desteği ve kiradan stopajın kaldırıması. 8- Turizm araçlarından motorlu taşıt vergisinin 2020 yılında alınmaması.

Bu süreci en az hasarla atlatmak için tüm sektörlere yönelik desteklerin süreceğini umuyoruz. Muhakkak ki salgından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizme de gerekli destekler sağlanacaktır.

DERNEKLERİN İYİLİK YARIŞI

Koronavirüs sağlık açısından olduğu kadar, ekonomik ve sosyal açıdan da sıkıntıları beraberinde getirdi.

Birçok firma çalışanlarını salgından korumak ve salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla, faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Salgın sebebiyle, ne yazık ki bazı iş kollarında faaliyet gösterenler iş yapamaz duruma geldi.

Alınan tedbirler, salgının yayılmasını durdurmak açısından oldukça doğru kararlar ama bu süreçten en çok etkilenen kesim, dar gelirli vatandaşlarımız oldu. Bu süreçte Türkiye ve Bursa’nın önemli STK’ları da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla iyilik yarışına girdi.

Bursa’nın değerli STK’larından BALKANTÜRKSİAD ve MÜSİAD Bursa Şubesi de, bu süreçte ihtiyaç sahiplerine bir nebze olsun fayda sağlamak için anlamlı sosyal sorumluluk projelerine imza attılar.

Kızılay Osmanazi Şubesi’yle birlikte dar gelirli vatandaşlara erzak paketi dağıtımı yapan MÜSİAD Bursa Şubesi, ülkenin zor zamanlarında sorumluluk almaktan kaçınmayacağını gösterdi. Genç MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Abdülkerim Demir de erzak dağıtımında Kızılay Gönüllüleriyle birlikte görev alarak, MÜSİAD’ı en iyi şekilde temsil etti.

BALKANTÜRKSİAD da üyelerin desteğiyle hazırlanan 200 gıda kolisini, Mudanya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Saffet Öztürk’e teslim etti. Koliler Bursa Valiliği başkanlığında oluşturulan Mudanya Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

Yardım kolilerini yetkililere teslim ettikten sonra konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkan Vekili Fatih Şakir, “Bu bağış yaraları sarmanın ve ihtiyaçları biz nebze de olsa gidermenin yanında, toplumsal duyarlılığı artırmak adına önem arz ediyor. Bu zor günlerin üstesinden elbirliği ile geleceğimizin inanıyoruz” dedi.

Salgın karanlık gibi üstümüze çöktü ancak ülkemizdeki bu dayanışma tünelin sonundaki ışığı daha aydınlık görmemizi sağlıyor. Birliktelik ve dayanışma içerisinde bu krizi en kısa sürede, en az hasarla atlatmak dileğiyle…