İnsan vardır at ahırdayken tedbir alır. İnsan vardır at ahırdan kaçtıktan sonra tedbir almadığına hayıflanarak atı aramaya koyulur!

Cumartesi akşamı Ördekli Kültür Merkezinde, İYİ Parti Yıldırım Gençlik Kolları ve DASKUT (Doğal Afet Ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği) iş birliğiyle hazırlanan “Afet Farkındalık Eğitimi” verildi.

Kuzey Marmara Fay Hattının güney kolunun Bursa’da geçtiğini, “Kentsel Dönüşüm” konusunda gerekli adımları atamayan Yıldırım’ın olası depremde en çok etkilenecek durumda olmasını da göz önünde bulundurduğumuzda bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu daha iyi idrak ederiz sanıyorum.

Programı organize eden İYİ Parti Yıldırım Gençlik Kolları Başkanı Taha Cengiz Yılmaz ve “Afet Farkındalık Eğitimi” konusunda katılımcıları bilgilendiren DASKUT Genel Başkanı Tuncay Meriçli teşekkürü hak ediyor.

Taha Cengiz Yılmaz, “Değerli katılımcılar 13 Eylül 2021 günü İYİ Parti Yıldırım Gençlik Kolları olarak yaptığımız DASKUT ziyaretimizde Tuncay Başkan ve ekibinin anlattıklarıyla çok üzülmüş, bir o kadar da umutlanmıştık. İş birliği yapma gerekçemizi o gün duyduklarımız oluşturmuştu” diye başladı sözlerine.

 

Daha sonra “Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını göz önünde bulundurduğumuzda, korunmak için ilkokulda öğrendiğimiz cenin pozisyonundan daha fazla bilgiye ihtiyacımız var diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl meydana gelen sel ve orman yangınlarını da düşündüğümüzde deprem ve diğer doğal afetlerle yaşamayı öğrenmek, azami zararla atlatmak için bilinç düzeyimizi geliştirmek zorundayız. Umarım bu gün aldığımız eğitime hiçbir zaman ihtiyaç duymayız ama yine de hazırlıklı olmalıyız” dedi.

 

“Tuncay Başkanın ve ekibinin vereceği eğitim hayatta kalmamızın yanında hayat kurtarmamıza da yardımcı olacaktır. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

İYİ Parti Yıldırım İlçe Başkanı Kemal Ataç yaptığı kısa konuşmada programı hazırlayan Gençlik Kolları ve DASKUT (Doğal Afet Ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği) ekibine teşekkür etti.

 

DASKUT Genel Başkanı Tuncay Meriçli “Afet Farkındalık Eğitimi’ne” ekip arkadaşlarını tek tek sahneye alarak başladı.

 

İlk olarak Su Altı Arama Kurtarma Birimi Başkanı Özcan Yurtsever, dalış eğitimi verdiklerini, ancak iyi bir yüzücünün su üstünde başka insanlara yardım edebileceğini söylerken “ Şu anda 40 kadar dalış eğitimi almış kişi var” dedi.

 

Dalış eğitmeni Leyla Yurtseven, “Kış döneminde teorik eğitimlerin yanı sıra beceri eğitimlerini Kestel havuzunda veriyoruz” dedi. Derin dalış eğitimini Antalya’da verdiklerini anlattı.

2919 yılında derneğin (DASKUT) kuruluşunda görev alan ilk 11 kişiden biri olduğunu söyleyen Erol Esen, “Ben su üstünde Özcan hocam da su altında daha iyidir” diyor. “15 gün önce 12 metre kadar derin bir kuyuya düşen iki köpek yavrusunu kurtardık” diye ekliyor.

 

Türkiye’nin ilk hayvan (ANIMAL) arama kurtarma ekibinin DASKUT bünyesinde kurulduğunu öğreniyoruz. Tim Başkanı Furkan Yıldız, “Biz kesinlikle ilaç kullanmıyoruz. 7/24 çalışıyoruz. Bunun İçin eğitim alıyoruz. Hayvan ilk yardım eğitimi veriyoruz. Biz, o canın yaşama hakkını savunuyoruz” dedi konuşmasında.

 

DASKUT Gençlik Kollarım Başkanı Musa Enes Meriçli,Benim işim daha farklı, genç arkadaşlara ulaşmak” diye başladı sözlerine. “İçinizde daha önce enkazda kalan var mı?” Biz dağda her şartta hayatı idame ettirme eğitimi veriyoruz” dedi.

Bir olayı duymak başka, görmek başka, hissetmek başka, olayın içinde olmak yaşamak bambaşka bir şey…

 

Tuncay Meriç’in yaklaşık bir saat süren başarılı sunumu izleyicilerin dikkatini üzerinde topladı. Çalışma alanlarını ayrıntılı olarak anlattı. Bilmediğimiz veya farkında olmadığımız birçok ayrıntıyı fark etmemizi sağladı. 2021 yılında Bursa’da 55 afat eğitim sertifikalı eğitmen ile 78 bin kişiye eğitim vermişler.

2021 yılı toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi için, Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan ediliyor. Toplumda risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturmayı amaçlayan Türkiye Afet Eğitim Yılı ile 2021 yılında 51 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Ne var ki yılsonuna doğru yaklaşık 27 milyon kişiye yüz yüze, broşür, bülten ve videolarla eğitim verdiklerini ifade ediyorlar. Elektronik posta ile ileti gönderip sonra “Afet Eğitim Sertifikası” göndermekle eğitim verilmiş mi oluyor? O sertifikalar deprem veya diğer afetlerde işe yarayacak mı? Herhangi bir afette bizleri izleteceğimiz filimler mi, okuyacağımız broşürler mi yaparak yaşayarak aldığımız eğitimler mi kurtaracak?

Bir şeyi yapmak başka, yapıyormuş gibi sunmak başka bir şey. Ne yazık ki sosyal alanın her noktasında, yapmak yerine yapıyormuş algısı sunulması ve bunun kabul görmesi, bu gün bulunduğumuz noktanın sebebidir.