‘Çanakkale Deniz Zaferi’nin o manevi havayı yerinde yaşamak için geçtiğimiz hafta Çanakkale ziyaretim içinde Gelibolu’da Yazıcızade Ahmet Efendi, Yazıcazede Mehmet Efendi, Şerbetçi Baba, Sinan Paşa Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camii, Yazıcazade Camii ve Piri Reis Müzesi vardı.

Gezmek güzeldir ancak her türlü şartlar uygun olunca gezmek güzeldir. Vakit ise yeni korona virüsten korunma vaktidir. Vakit kurallara ve uyarılara uyma vaktidir.

Vakit evde okuma vaktidir.

Vakit alınan tedbirlere uyma vaktidir.

Vakit evde kalma vaktidir. Vakit İnternette sanal gezme vaktidir.

Bu zorlu sınavı hep birlikte başaracağız inşallah...

Yazıcazade Ahmet Efendi: Yazıcı Mehmet Efendi’nin küçük kardeşidir. Gelibolu’da doğmuş. Hacı Bayram Veli’nin öğrencilerinden olup, Gelibolu’da medresede hocalık yapmıştır. Yazıcızade Mehmet Efendi’nin Arapça olarak yazdığı ‘Megaribü’z- zaman’ isimli eserini Türkkçeye çevirmiş ve ‘Envarü’l Aşıkin’adıyla yayınlanmış. Müellif kardeşiyle birlikte tasavvuf yolunda nefsine ceza verirken düşmanla savaşmayı da ihmal etmemiş.

‘Adem cihanda hayr ile anıla; zira ki bir gün gele benden ve senden bir nişan kalmaya, illa bu sözler baki kala’ diyerek eserlerini yalnız Allah (c.c.) için yazdığını ve kendinden sonraki insanlara yadigar bıraktığını söylemiştir.

Şerbetçi Baba:Gelibolu’nun fethi sırasında Gazi Süleyman Paşa ile birlikte savaşan bir derviştir. Doğum ve ölüm tarihi bilinmemektedir. Dervişlerin ordu ile birlikte savaşlara katılmaları hem moral verdiğinden hem de uğur sayıldıkları için ordu içinde bulundurulmuşlardır. ‘Abdalan-ı Rum’ diye adlandırılan Horasan erenlerindendir.

Sinan Paşa:1440 yılında İstanbul’da doğmuş. Osmanlı Devleti yükseliş döneminde yetişen dönemin önemli alim ve devlet adamlarındandır. İstanbul’un ilk kadısı olan Hızır Bey’in oğlu. Edirne’de Darülhadis’te müderrislik, İstanbul’da Sahn-ı Seman müderrisliği ile aynı zamanda Hace-i Sultani lakabı ile padişah hocalığına Fatih Sulatn Mehmet tarafından getirilmiştir. 1470 yılında Gedik Ahmet Paşa’nın yerine veziri azamlığa getirilmiş, Hoca Paşa ünvanı ile anılmıştır. Bir yıl sonra görevden alınıp hapse atılmış İstanbul Ulemasının toplanıp durumu protesto etmesi üzerine affedilip Sivrihisar Kadılığı’na atanmıştır. Sultan II.Beyazıt’ın tahta geçmesi ile vezirliği iade edilmiş, Anadolu Beylerbeyi iken 1491 yılında Kaptan-ı Deryalığa atanmıştır.1504 yılında Gelibolu’da vefat etmiştir.

Piri Reis:Portolan haritacılığı denilince, dünyada ve Türkiye’de ilk akla gelen kişi denizci bilim adamı ve ekonomik ve sosyal coğrafyanın ilk kitabını yazmış olan Piri Reis’tir.

Ünlü Türk denizcisi Piri Reis, 1495 yılında amcası ile birlikte devlet hizmetine girmiş, 1500 yılında, gemi kaptanı olmuş ve yine amcasının filosunda görevini sürdürmüş. 1511 yılında amcasının bir deniz kazasında hayatını kaybetmesi üzerine memleketi Gelibolu’ya çekilerek gözlemlerinden, tuttuğu notlarından, topladığı sözlü, yazılı ve çizili belgelerden yararlanarak 1513 tarihli ünlü dünya haritasını çizmiş bundan dört yıl sonra 1517’de Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim’e Mısır’da bulunduğu sırada kendi eliyle sunulmuştur.

İyi ve güzel şehir anlamına gelen Gelibolu Yarımadası gezimizi burada noktalıyoruz.

Sırada, Eceabat, Çanakkale, Antik Troya, Troya Atı ve Farelerin Efendisi Apollon Smintheinon Tapınağı’nı da sizlerle paylaşacağız...