Sebze ve meyvede yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla oluşturulan tanzim satış noktaları ile etiketlerdeki ateş biraz söndürüldü.

Çok konuşuldu, tartışıldı, yanlış bulan oldu doğru bulan oldu.

Satış noktalarının sayılarını yetersiz bulan oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla oluşturulan 110 tanzim satış noktasının yanı sıra ayrıca Migros, CarrefourSA, A101, ŞOK ve BİM gibi ulusal market zincirlerinin toplamda yaklaşık 16 bin şubesine de tanzim satış kapsamında belirli ürün gruplarında ürün tedariki başladı. Son zamanlarda yaşanan gıda, yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki üretici ve tüketici aleyhine yaşanan spekülatif artışların devlet eliyle üretici ve tüketici lehine regüle edilmesi amacıyla Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Samsun, Gaziantep ve Trabzon başta olmak üzere büyükşehir belediyelerince belediye tanzim satış noktaları oluşturulmuştur” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tüketicinin sebze ve meyveye daha ucuza ulaşabilmesi için devlet tarafından başlatılan tanzim satışların zincir marketler tarafından da yapılması kararlaştırıldı. 16 bin şubeye 9 çeşit ürün tedariki yapılan tanzim satışlar, zincir marketlerin daha da büyümesine, esnaf ve sanatkârın daha da haksız rekabete kurban gitmesine neden olacak. Tanzim satışların devlet dışında bir başka yerden satılmasına imkân varsa eğer bunun ilk tercihi esnaf ve sanatkâr olmalıdır. 2 milyon iş yeri ile ekonominin temeli olan esnaf ve sanatkârımız ile tanzim satışlara talibiz. Anadolu'nun her köşesinde yer alan, başta istihdam olmak üzere birçok alanda katma değer üreten 2 milyona yakın esnafımız bu karara mutlaka dahil edilmelidir. Amaç halka ucuz sebze ve meyve yedirmek ise bunu en iyi ulaştıracak olan kesim küçük esnaftır” diye konuştu.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Tanzim satışa talibiz. İlgili noktalarda satılan ürünlerin, Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla 5 zincir marketin 16 bin şubesinde aynı tanzim satış koşullarıyla satışa sunulmasını, Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak rekabet açısından uygun bulmuyoruz. Hükümetimizden ve Bakanlığımızdan, alınan bu karara yerel zincirlerin de dâhil edilmesini talep ediyoruz. Marketlerimizin hepsinde aile ekonomisine destek olacak bu proje için görev almaya hazırız” dedi.

Vatandaş için önemli olan ister sebze ister meyve ister temel gıda ister temel ihtiyaçları uygun fiyata rahat ulaşıp satın almasıdır.

Elbette serbest piyasa ve rekabet var.

Ancak temel gıda ve temel ihtiyaçlar diğer ürünlere ve hizmetlere benzemez.

Marketlerin tanzim satışa talip olması iyi bir gelişmedir.

Birincisi ülke genelinde tüketicilerin uygun fiyata alabilmelerini sağlamış olacak.

İkincisi binlerce noktada tanzim satışı olacağı için sıra bekleme olmayacak.

Aslında en önemlisi de tarımı yeniden özendirmek ve canlandırmak adına iyi bir adım olacağı kanaatindeyim.

Üreticiden çıkan fiyat ile tüketiciye sunulan fiyat arasında uçurum olmayınca iki taraf da kazanmış olacak.

Tatlı rekabette ve harekette bereket olur inşallah.

Üretici malını daha iyi fiyata satacak.

Tüketici de daha uygun fiyata alacak.