Yıldırım Belediyesi tarafından Türkiye’ye örnek proje olarak takdim edilen, “Sular Vadisi Doğa Parkı ve Rekreasyon Alanı” projesi için 2016 yılı sonuna doğru ilk kazma vuruldu. O gün açılış töreninde “Yıldırım nefes aldıracak!” denirken, Kentsel dönüşümün sosyal boyutuna vurgulanarak, Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi olduğu anlatılıyordu…
Bölgenin beton yığını görüntüsünden kurtulacaktı. Yeşille mavinin buluştuğu tematik bir yer haline getirilecekti. Proje tamamlandığında bölgenin değeri artacak, yaşam standartları da büyük ölçüde yükselecekti. Sadece Yıldırım’a değil, Bursa’ya değer katacak bir eser ortaya çıkacaktı….
67 milyon liraya mal olan proje için ayrıca 20 milyon lira da faiz ödenmiş. Projenin başladığı dönemde doların 3,5 lira seviyelerindeydi. Bu gün doların 9,7 lira olduğunu göz önüne aldığımızda, proje maliyetinin günümüz parasıyla değeri 67 milyon değil, yaklaşık 240 milyon liradır.
O günden bu güne köprülerin altında çok sular geçti. Ne var ki “Sular Vadisi” bir türlü su ile buluşamadı.
Bölgede gelen bilgiler dolayısıyla Eylül ayı başında yol inşaat devam eden ı Çimen Caddesi ve “Sular Vadisi’nde” incelemeler yaptık. Sular Vadisi ve Yenimahalle Konağı’nın içler acısı durumunu görüp fotoğraflarını çektim. Zemindeki mermerler değiştirilmiş, etraf moloz yığınlarıyla doluydu. Zeminde çökme meydana geldiği için yan duvar ile aralarında yaklaşık 3 cm. kadar açıklık oluşmuştu. Merdivenlerde çatlaklar meydana gelmiş, binanın yer yer sıva ve kaplama malzemeleri döküştü. Asansör çalışmıyordu.
Bir gencin koluna tutunarak merdivenleri zorlanarak çıkan yaşlı kadın “75 yaşındayım, bu genç yardım etmese merdivenleri çıkamayacaktım. Asansörler çalışmıyor. Aile sağlığı merkezine sağlıklı insanlar gelir mi?” diye dert yandı. Yenimahalle Konağı kapısına da asansörlerin çalışmadığı ile ilgili bir yazı hala duruyor.
26 Eylül tarihinde tekrar bölgeye gittiğimizde kırık mermerlerin değiştirildiğini, molozların temizlendiğini yan duvarla zemin arasındaki boşluğun da süpürgelik kullanılarak kapatıldığını gördük. Ayıplı alan mermer çıta kullanarak gizlenmişti. Binadaki çatlak ve döküntüler aynen duruyordu.
“Sular Vadisi” ile ilgili olarak 6 Ekim ve 3 Kasım günün yapılan her iki Belediye Meclis Toplantılarında de cevaplaması istemiyle Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Oktay Yılmaza sordum, cevap alamadım. Şimdi bir kez de burada sormak istiyorum.
Tarafımıza iletilen bilgiler ve yaptığımız incelemeler neticesinde asansörün hiç çalışmadığı, dikilen ağaçların bir kısmının söküldüğü, bir kısmının da kuruduğu bilgisine ulaştık. Bununla birlikte aşağıdaki imalat hataları de tespit edilmiştir.