* Polisimiz modern çağın şartlarına göre kendini yeniliyor.  Polis denilince akla hemen olumsuzluklar üzerine olaya el koyan güvenlik güçleri geliyor...

* Ama Toplum Destekli Polis (TDP) olay olduktan sonra değil, olay gerçekleşmeden yapılacak hizmetleri kısacası kamu düzeninin sağlanmasında suç oluşmadan devreye giren kolluk hizmetidir. 

Toplum-devlet ilişkileri bakımından güvenlik özel ve önemli bir hizmet alanıdır. Bu anlamda; polis, yalnız suçun oluşmasını bekleyen, pasif bir gözetleyici olmayıp, toplumda temel ve önemli nitelikte koruyucu, düzenleyici ve caydırıcı görevleri yerine getiren bir icra gücüdür. Bu görevlerin temelini, insanî ve günlük ilişkileri düzenlemek ve toplumsal yaşamın sağlıklı devamı için kamu düzenini sağlamak oluşturmaktadır.

 Bu temel politika ekseninde, etkin bir güvenlik hizmeti yürütülmesinde kabul gören anlayış; suçla mücadeleye ve güvenlik politikalarının uygulanmasına toplumun katılım ve desteğinin sağlanmasına dayanmakta; öncelikle toplumsal beklentilerin ve taleplerin karşılanması bu anlayışın odak noktasını oluşturmaktadır. Buna kısaca “Toplum Destekli Polislik” denilmekte.

YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK

Toplumda oluşan güvenlik kaygısı ve suç korkusunu azaltarak kentlerdeki yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmak, toplumda güvenlik bilincini ve duyarlılığını artırmak TDP'nin en önemli görevleri arasındadır. Önleyici güvenlik hizmetleri kapsamında programlar ve kampanyalar düzenlemek,Güvenlikte toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi kapsamında panel, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri etkinlikler düzenlemek,Güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde geliştirilen yeni TDP felsefesi ve anlayışının bütün personele yaygınlaştırılmasını sağlamaktır.

TDP TÜRKİYE MODELİ NASIL OLUŞUR

 Toplum destekli polislik anlayışının ülkemizde uygulanması konusunda geçmişten bu yana farklı yaklaşımların ve değerlendirmelerin ortaya çıktığı bilinmektedir.TDP yaklaşımının ülkemiz polis uygulamalarına yansıtılması yönünde çalışmalara hız verilmiştir. Bu çerçevede, ülkemizin AB’ne adaylık süreci önemli bir etken olarak ortaya çıkmıştır. TDP'nin oluşmasındaki standardın genel amacı; Türkiye’de güvenlik hizmetlerinin toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, toplum-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamaktır.

 

Genel güvenlikte fonksiyonel birim

Toplum destekli polisler halk içinde görev yapan devletin başvuru noktaları olarak kabul edilmektedir. Toplum destekli polisler halka hizmet götüren, onların talep ve önerileri ile dilek ve şikâyetlerini alarak ilgili birimlere veya kurumlara gönderen ana hizmet unsurlarıdır. Önemli ve dikkate değer kalıcı hizmetler yürütmektedirler.

 Vatandaşların günlük hayatın akışı içerisinde karşılaştıkları sorunlara çözüm bulunmasında etkin bir rol oynamakta ve ilgili kurum ve kuruluşları mevcut sorunların çözümü amacıyla harekete geçirebilmektedirler. Bu önemli işlevleri onları, genel güvenliğin sağlanması bakımından daha da fonksiyonel hale getirmektedir.

 Okul Aile Birliği Toplantıları

Genel güvenlik hizmetlerinde önem taşıyan yerlerin başında eğitim kurumları gelmektedir. Eğitim kurumları ile iyi bir iletişim ve koordine, daha güvenli bir eğitim ortamının sağlanmasını da beraberinde getirmektedir. Okullar çok geniş bir öğrenci kitlesini bünyesinde barındırmakta, çocuk ve gençleri geleceğe hazırlamak bakımından temel bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede okullara yönelik toplum destekli polislik kapsamındaki hizmetlerin de dikkatle üzerinde durulması gerekmektedir.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Toplum destekli polislik hizmetleri bakımından polis, yalnızca bir icra organı ve pasif bir kamu düzeni sağlayıcısı olarak algılanmamaktadır. O toplumda önemli ve işlevsel nitelikteki bir takım hizmetleri koordine etmekte ve yerine getirmektedir.Bunların başında da sosyal etkinliklerin düzenlenmesini koordine etmesi ve toplumda fertlerin bu etkinliklere gönüllü katılımını sağlamak gelmektedir.

Suç Mağduru ve Diğer Destek Ziyaretleri

Genel güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından yeni gelişen alanlardan biri de vatandaşlara danışmanlık ve destek hizmeti verilmesi gelmektedir. Özellikle hukuki prosödürler, polisin kişiler hakkında yaptığı işlemler, kendileri ile ilgili muhatap olunan konuya ilişkin izlenecek süreç vb. konularda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Suç/olay mağdurlarına, intihara teşebbüs edenlere bu yönde destek verildiği gibi toplum destekli polisler sorumluluk alanlarında ölen kişilerin yakınlarına da taziye ziyaretlerinde bulunmaktadırlar.

Diğer yandan birçok özel gün ve tarihte, ilgili kişi veya kurumlara ziyaretler gerçekleştirilmekte, Çocuk Bakımevleri, Huzurevleri gibi sosyal kurumlar ziyaret edilmektedir.

 

Okul önlerinden metruk binalara kadar

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Murat Halis'le bir kahve içimlik sohbette bu bilgileri öğrenirken bir kaç soru da biz yönelttik.

Toplum Destekli Polislik ve bu alanda çalışan emniyet görevlisinin tanımını yapar mısınız?

Murat Halis: Toplum Destekli Polis (TDP) suçun oluşmadan önce önlenmesine odaklanan bir birimdir. Ancak polis bunu tek başına başaramaz. Bu yüzden polis toplumun diğer kurumları ile ortak çalışır ve iş birliği yapar.

Bu işbirliğini kimlerle ve birliğini hangi sorunları gidermek için yapar?

Mahallenizin doktoru olduğu gibi mahallenizin polisi de vardır. Arkadaşlar mahalledeki güvenlik açıklarını tespit ediyor.Mesela park bahçelerle ilgili ivedi bir çözüm gerektiren bir bölge varsa bunu belediye ile görüşüp rehabilitesini yaptırıyor.

Metruk binalar, hurda araçları suç ortamında kullanılabilecek bu tür şeyleri gerekli işlemlerini yapıp kaldırtıyor.

Karanlık sokaklar varsainsanların gece rahat geçmesine güvenlik anlamında rahat hissetmeyecek suç işlenebilecek yerler bunların aydınlatılmasıyla ilgili TEDAŞ'la iletişime geçiyor.

Mahallede bulunan okulların giriş çıkış saatlerini kontrol edip okulların çevresinde biriken öğrencilere zarar verebilecek gruplaşma ve olumsuz işlenebilecek suç ortamları varsa onları tespit edip kaldırılması için mücadele ediyoruz.

Görünen o ki olayın sosyal yanı daha ağır basıyor. Bu konuda çalışmalar var mı?

Geçen sene bir projeye başladık ama Ulucami yanındaki bombalama eylemi ve 15 Temmuz sonrası projemiz yarım kaldı. Sadece bir kaç yerde anaokulları ve ilkokullarda oyuncularının hepsinin polis olduğu tiyatro grubuyla tiyatro sahneledik. Bu oyunda öğrencilerin serviste davranış kuralları, trafikle ilgili bilgilendirme çalışmaları, evde ve alışveriş merkezlerinde yalnız kaldığında ne yapması gerektiği konusunda kimi araması nasıl davranması gerektiğini anlatmaya çalıştık.

Okul dışında hangi kitleye eğitim veriyorsunuz?

Esnaf toplantılarımız var kurban bayramında önce hayvan pazarlarını sahte para ile ilgili bilgilendiriyoruz. Alışveriş merkezlerinde bayram öncesinde broşür dağıtıyoruz. Hem esnafı hem vatandaşı bilgilendiriyoruz.

Bu çalışmalara vatandaşın bakış açısı nedir

İnsanların değerlendirmesi farklı oluyor.Normal şartlarda suç oluşmadan suçu önleme insanları suç konusunda bilgilendirme harekete geçirme bu çok önemli bir konu. Toplum destekli polislik personelini hepsini özel yetiştiriyoruz eğiticilerin eğitimi iletişim teknikleri psikoloji, çocuk psikolojisi taciz konusunda bilgilendiriyoruz. Yıldırım'da üç sene çocukları olaylardan kurtarmak için futbol turnuvası yaptık olaylara karışma ihtimali olan yerlerden Mevlana, Ulus, Yavuzselim,Değirmenönüve kızıklarbölgesinde1 yıl süreli futbol turnuvası yapıyoruz. Açıkçası sporu kullanıyoruz. Belediyenin sporla ilgili spor kulüpleri var, onlarla da irtibatımız var...

KORKMADAN ÇEKİNMEDEN GİDİN SİZİ DİNLEYECEKLER

Murat Halis'le yaptığımız bu söyleşi polis profilinin farklı bir noktasını gözler önüne seriyor. Vatandaş, "Ben bunu çözemedim"dediği her olayı Topluk Destekli Polislerle paylaşabilir. Burası adeta bir rehabilitasyon merkezi gibi... Bu birimdeki polisler asayiş, narkotik gibi stresli bölüm değil. Yani suçlularla uğraşmıyorlar... Tam tersine adeta bir danışmanlık, halkla ilişkiler merkezi gibi... Üstelik ücret de almıyorlar... Mahallenizin polisine gitmekten çekinmeyin, korkmayın..