Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) 59. Olağan Genel Kurul Toplantısı, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Genel Kurul Delegelerinin katılımı ile Enstitü Merkezinde gerçekleştirildi.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, Enstitünün, Bakanlıkça yürütülen özel sektör yatırımları, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin teşviki gibi çalışmaların sacayaklarından birini oluşturduğunu söyledi.

TSE'nin Türk sanayisinin standartlara uygun ürünlerle küresel pazarlara girmesini sağlamanın yanı sıra uluslararası standartların hazırlanması sürecinde etkinliğini artırdığını ifade eden Varank, Enstitünün sertifikasyon, muayene-gözetim ve test hizmetlerini de verdiğini dile getirdi. Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde de TSE ile piyasalara doğrudan dokunan ve üretimde sürekliliği teşvik eden kritik adımlar attıklarını vurguladı.

Yapılan özverili çalışmalar sayesinde, piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda geliştirilen hızlı alternatiflere işaret eden Varank, yıkanabilir bez maske standardı ile imalat sanayisinde çalışanların sağlığı ve üretimde devamlılığını sağlamak için alınması gereken önlemlere ilişkin kılavuzun hazırlandığını kaydetti.

https://statik.tse.org.tr/upload/tr/resim/Editor/1WEBHABERLERi/23072020131715.jpg

Varank, kılavuzun vizyoner bir bakış açısının ürünü olduğuna dikkat çekerek, "Bu kılavuzu yurt dışında pazarlayabilmemiz lazım. Orada da standart ve belgelendirme faaliyetlerinde bulunup, bu işi yurt dışına yaymamız lazım" dedi.

Söz konusu kılavuzu hizmet sektörü için geliştirdiklerini ve önerilen tedbirleri uygulayan firmalara, "Covid-19 Güvenli Üretim ve Güvenli Hizmet Kalite Belgesi" vermeye başladıklarını belirten Varank, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar 411 firma Güvenli Üretim Belgesi alırken, hizmetler sektöründe de 39 firma Güvenli Hizmet Belgelerini teslim aldı. Bu çalışmaların sahadaki karşılığını görmek oldukça memnuniyet verici. Belgeyi alan firmalardan çok yapıcı geri dönüşler ve teşekkür mesajları alıyoruz. Bize söyledikleri ilk şey, bu belge sayesinde çalışanlarında büyük bir güven duygusu oluştuğu. Çalışanlar işe daha rahat gelmeye, daha verimli çalışmaya başlamış."

Eğitim kurumlarına yönelik standartlar

Varank, TSE ile eğitim alanında yeni bir adım atmanın heyecanı içinde olduklarını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Okullarımızda yüz yüze eğitimin sürdürülmesi için başlattığımız çalışmaları tamamladık. MEB ile bir protokol imzalayacağız. Enstitümüzün saha tecrübesini, MEB uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterlerle bir araya getirdik. Nihai çıktımız, 'Eğitim Kurumları İçin Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu' oldu. Pazartesi günü imzalayacağımız protokol, eğitim-öğretim faaliyetlerinin güvenilir, kontrollü, sürdürülebilir ve hijyenik ortamda gerçekleştirilmesini amaçlıyor."

Varank, TSE'nin ülke kalkınmasında kritik rol oynadığı standardizasyon faaliyetlerine değinerek, dünyada mal, hizmet ve finans piyasalarının giderek bütünleştiği bir dönemden geçildiğini ve bu süreçte etkin bir aktör olabilmek için, üretilen mal ve hizmetlerin uluslararası standartlara uygun olması gerektiğini söyledi.

https://statik.tse.org.tr/upload/tr/resim/Editor/1WEBHABERLERi/23072020131951.jpg

"Türkiye'yi standartları belirleyen ülkelerden biri haline getireceğiz"

Varank, Türkiye'nin standart belirleme süreçlerine katılımını çok önemsediklerini belirterek, bu kapsamda TSE'nin ülkenin rekabet gücünü artırmak, ticareti kolaylaştırmak ve standartların belirlenmesinde ve diğer uygunluk hizmetlerinde yönlendirici olmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Gelecek dönemde TSE ile Türkiye'yi standartları belirleyen ülkelerden biri haline getireceklerini ifade eden Varank, "Bu kapsamda sanayicimizin yer aldığı komiteler kurarak, teknoloji standartları ağırlıklı olmak üzere uluslararası standardizasyon süreçlerine daha aktif katılım sağlayacağız” dedi.

Helal akreditasyonda lider ülke olma hedefi

TSE'nin uygunluk değerlendirme hizmetlerine de dikkati çeken Varank, bunların ülkeye teknolojik bilgi transferi, rekabet avantajı, yurt dışındaki Türk yatırımcıların haksız uygulamalarla karşılaşma riskinin azaltılması, dış ticarette tarife dışı engellere karşı üreticileri koruma gibi getiriler sağladığını kaydetti.

Varank, TSE'nin her yıl yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgi vererek, Enstitünün Helal Akreditasyon Kurumu tarafından İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarına göre ilk akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşu olduğunu hatırlattı.

"788 kişi sertifika aldı"

Varank, TSE'nin bilişim teknolojileri ve siber güvenlik alanındaki test ve belgelendirme faaliyetlerine değinerek, 2014'ten beri 788 kişiye "Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı Belgesi" verildiğini söyledi.

Türkiye'nin yüksek teknolojili ürün ihtiyaçlarının teknolojik ilerleme ve kabiliyetlerini artırmak için önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren Varank, şöyle devam etti:

"Bu ihtiyaçların karşılanmasında teknolojiyi kendimizin geliştirmesi yönünde hareket etmemiz lazım. Bunun en güzel örneğini ülkemizin ilk nükleer santralinin yapımında yaşıyoruz. TSE, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasında kullanılacak yerli ürünlerin belgelendirmesinde malzeme onay kuruluşu olarak yetkilendirildi. Ayrıca inşaat planına ilişkin gözetim ve muayene işlemlerini de TSE olarak biz yürütüyoruz."

Varank, dünyada sayılı ülkenin nükleer teknoloji alanında yetkinliklere sahip olduğunu belirterek, "TSE'nin ve ilgili kurumlarımızın konuya dahil olmasıyla nükleer teknoloji kademeli ve planlı olarak ülkemize transfer ediliyor. Yerli katkı oranı peyderpey artırılıyor." dedi.

Bakanlığa "Güvenli Hizmet Belgesi"

Konuşmaların ardından, TSE Başkanı Adem Şahin, Bakan Varank'a Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının COVID-19 Güvenli Güvenli Hizmet Belgesi'ni takdim etti.

https://statik.tse.org.tr/upload/tr/resim/haberyonetimi/111_23072020132326.jpg

Belgeyi teslim alan Varank, "Bu işin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu kamu kurumlarına da yaymak istiyoruz. MEB ile yapacağımız çalışma da özellikle ailelere güven verecektir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

TSE Başkan Şahin: "TSE olarak, salgının ilk gününden itibaren üretimin sürdürülmesine yönelik önlemler çerçevesinde neler yapabileceğimizi değerlendirdik"

Türkiye'nin kısa sürede aldığı önlemlerle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecini başarılı bir şekilde yürüttüğünü ifade eden TSE Başkanı Şahin, okullar ve eğitim kurumlarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile hazırladıkları kılavuzun tamamlandığını belirterek, "İmzalanacak protokol sonrasında, okullara yönelik belgelendirme faaliyetlerimiz de başlayacak" dedi.

Şahin, üretimin salgın sürecinde de devam etmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

https://statik.tse.org.tr/upload/tr/resim/Editor/1WEBHABERLERi/23072020131815.jpg

"TSE olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'ın yönlendirme ve talimatları çerçevesinde, salgının ilk gününden itibaren üretimin sürdürülmesine yönelik önlemler çerçevesinde neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Sanayi kuruluşlarının çalışanlarını, ziyaretçilerini, tedarikçilerini, bakım personelini korumaya yönelik hijyen uygulamalarıyla kontrol tavsiyelerini içeren 'Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu'nu hazırladık."

Firmalara, yalnızca salgınla mücadele ederken değil, salgın sonrasında da güvenilir, salgından etkilenmemiş ve hijyenik üretim standartlarına uygun üretim yapabilmeleri için yeni belgelendirmeye başladıklarını hatırlatan Şahin, TSE'ye ait "COVID-19 Güvenli Üretim ve Güvenli Hizmet Belgeleri"ne yoğun bir ilgi gösterildiğini bildirdi.

- "AVM'lere münhasır belgelendirme modeli geliştiriyoruz”

Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yaptıkları "Covid-19 Güvenli Turizm Belgesi" çalışmalarının sürdüğüne dikkati çekerek, "Sektörden gelen talep üzerine alışveriş merkezlerine (AVM) münhasır belgelendirme modeli geliştiriyoruz. Ayrıca okullar ve eğitim kurumlarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile hazırladığımız kılavuz tamamlandı. İmzalanacak protokol sonrasında, okullara yönelik belgelendirme faaliyetlerimiz de başlayacak." diye konuştu.

Salgına karşı korunmada en etkili önlem olarak öne çıkan maskeler konusunda, yıkanabilir bez maske standardını hazırladıklarını anımsatan Şahin, hem üretici hem de tüketiciler için yol gösterici olduklarını söyledi.

Şahin, üreticilere salgın sırasında ve sonrasında güvenilir ve hijyenik üretimin anahtarlarını verirken, konuyla ilgili tüm standartlara ücretsiz erişimlerini de sağladıklarını dile getirdi.