Bursaspor yenilince moraller bozuluyor. Sosyal medya ve yazılı medyada taraftarlarımız çözüm, eleştiri gibi birçok konuda yazıyor, çiziyor. Bursaspor’un dibe vurmuş başarısı, hepimizi derinden üzüyor.

Yıllarını futbola vermiş, özel hayatlarında da belirli bir kariyere sahip olan deneyimli kişilerden tutun da, Bursaspor sevgisini yüreğinde hisseden gençlere kadar ‘nasıl kurtuluruz’un yorumları yapılıyor.

Her maç sonrası bizler de en az 50 yıllık Bursasporlu olarak aramızda düşüncelerimizi paylaşırız. Maçın sonucunda elde edilen başarı ve başarısızlıkları analiz ederiz. Tek isteğimiz Bursaspor’umuzun bir an önce bu cendereden kurtulması.

Değerli dostum, yıllarını futbola vermiş spor adamı, yönetici Salih Turgut Mete, futbol camiamızın önemli ismi Ahmet Aköz, Nurettin Şengezer de Bursa ve Bursaspor aşıklarından… Oldukça anlamlı ve objektif, geleceğe dönük öngörülerini benimle paylaşınca, ben de bu satırlarda sizinle bu düşünceleri buluşturmak istedim.

Salih Turgut Mete’nin maddeler halindeki tespitleri dikkat çekici!

 

1. Mustafa Er hoca kolay gol yememizi haklı olarak takım savunmasıyla çözmek istiyor. Bu ise genç olan takımımızın hücum gücünü azaltıp rakibin baskı yemesini, gol pozisyonuna girmemizi, ilk maçlara göre azalttığı, zayıflattığı gibi bu çözüm çabası, savunma hatalarımıza, yaramıza merhem olamadı.

2. Takım savunması, geçen seneki yuhalanan Kubilay Kanatsızkuş gibi oyuncularla, hem rakip ve hem de kendi sahamızda yapılır. Örneğin Kubilay’ın serbest vuruşlarda kalemizden çıkardığı yüksek topları Ali Akman fizik kalitesi bakımından çıkaramıyor. Altay ve Ümraniye maçlarında kafayla yediğimiz korner ve frikik gollerinin, adam paylaşımı ve fizik olarak yetersizlikten kaynaklanması. 

3. Orta alanda rakibi hataya zorlayacak oyuncu profilimiz yok Ümraniyespor’a karşı Emirhan ilk 15 dakikada 10 tane faul yaptı. Tecrübeli rakip oyuncularıyla uğraşırken oyuncularımız hücum organizasyonlarında yeterli başarıyı elde edemiyorlar.

4. Genç futbolcular bir an önce ‘transfer olayım, para kazanmak için gideyim’ derdinde ve verimleri düşüyor; yani kafaları oldukça karışık.

5. Altyapıya senden benden fazla inanan yoktur ama koca Bursaspor’u altyapı takımı olarak dar bir kalıba sokamayız. Evet, oyuncu yetiştirmeyi çok önemsiyorum ama doğrusu Bursaspor kulübünün istikrar ve sportif başarısı beni daha fazla heyecanlandırıyor. 

6. Bursaspor, profesyonel bir kulüp olarak her türlü duygusallıktan uzak, ilkeli yönetilmeli ve oyuncu kadrosu bu yarışmaya uygun kurulmalı. Tabii teknik kadrosu da…   

Futbol camiamızın önemli ismi spor adamı Ahmet Aköz,  ise “Özer, Recep, Cüneyt, Onur biran evvel gönderilmeli. Ne oldum delisi Burak Kapacak ya toparlanmalı ya da devre arası satılsın. Aykut, abi olarak kalsın. Vakıfköy patentlilerle yola devam edilsin” diyerek, özde çözümün adresini işaret etmekte. Takımla bütünleşenler ve gençlerle devam. Taktik uyum gelişmeli. Az kaynakla maksimum fayda elde edilme yolunu gösteriyor.

Eski yöneticilerimizden Nurettin Şengezer de, “Bu iş hoca ile düzelecek iş değil; kadromuz çok zayıf! Yönetim kurulu çok zayıf, şehir olarak da tarihimizin en zayıf dönemini yaşıyoruz. Güçlenmeden hiçbir şey düzelmez” diyerek, Bursa’yı Bursasporlulaşmaya çağırmakta.

Pozisyon hatası yapıyoruz, kaleciler defansı uyarmada etkili değil. Takımımızda saha içi antrenör eksikliği hissediliyor. Evet, eldeki oyuncular belli ama yine de yapabilecek şeyler var. Bu gençler daha önceki maçlarda daha fazlasını yapabileceğini gösterdi. Küçük dokunuşlar ve iyi motivasyonla daha fazlası neden olmasın.

Önce bu çocuklara bırakın yıldız olmayı; henüz daha  futbolcu bile olmadıklarını birilerinin anlatması lazım. Yıldız olmuş oyuncuların hayatlarını incelediklerinde sürecin çok uzun, planlı bir çalışma ile dikenli yollardan geçmek gerektiğini görmeliler. Bir oyuncu, bir sezon ile yıldız olmaz; belki yıldız adayı olur. Genç oyuncularımız akılları ve gönülleriyle tekrar futbola dönerse kimse duramaz Bursaspor’umuzun önünde...

Unutmayalım ki futbol oyununda en hızlı olan futbol topudur. Gençlik, hırs, heyecan ve oldukça kıvrak zekâ ve uygulaması oyun içinde geçerli... Bursaspor’un sahadaki genç kadrosu ile ortaya koyduğu oyun temposu ters orantılı. Alman santrafor Müller idmandan sonra 100-150 kafa topu; Ronaldo, Maradona ve diğer yıldızlar ekstra çalışmıştır. İyi terzi, kaliteli kumaş; motive olmuş oyuncu ile vizyon sahibi bir takımın başarılı olması yüksek ihtimaldir.

Başkan Kamat seçildiğinden bu yana kulüp ile ilgili herhangi bir açıklama yapmaması da oldukça ilginç! Bu durum, fısıltı gazetelerinin inandırıcılık ve ilgi duyulma oranını arttırmakta.

Bursaspor’da Mustafa Er için zor günler geliyor. İki stoper eksikliği evet ama rakibin savunmasını ileriye çıkaramayacak Burak Kapacak, sakatlığı bitmiş Özer neden ilk on birde yok? Yoksa hamle silahı olarak mı düşündün? Hamle olarak düşündüysen orta alanla ilk yarı fizik üstünlüğü olan oyuncularla rakibi neden yormadın, boğmadın? Savunmadaki adam paylaşımında yapılan hatalar her maçta tekrarlanmaya başladı. Buna çözümün yoksa kendine ve bu gençlere yazık edersin. Sevgili Mustafa Er hocam!

Ben her şeye rağmen Bursasporlu gençleri desteklemeye devam edeceğim. Onlar şampiyon olamayacaklar ama küme de düşmeyecekler...