Bu bir çiçek ismi…

Ve siz bugüne kadar bildiğiniz bütün çiçekleri unutun.

Doğanın en büyük gösterilerinden birini yapıyor!

Bu çiçek insanlar tarafından daha az görünür hale gelmek için evrimleşiyor, adeta insanlardan kaçıyor.

Şov yapıyor resmen. Mükemmel değil mi?

Böyle ilginç şeyleri fazla merak ederim. Hızımı alamam bir de üzerine detaylı araştırırım.

Genellikle bu bitkinin yaprakları yeşil ve çiçekleri sarı. Bununla birlikte, kendisini çevreleyen taşların görünümüne uygun farklı kamuflaj renkleri ortaya çıkarıyormuş.  Bunun da insanların onları görmesini zorlaştırmak için olduğu yapılan testlerde ortaya çıkmış.

Hikâyesi çok dikkatimi çekti

Fritillaria delavayi, yüzyıllardır Çin'in Yulong yakınlarındaki Hengduan dağlarında yetişen ve her beş yılda bir haziran ayında çiçek açan, çok yıllık bir çiçek.

Ticari değeri birden artmış. Çünkü bu çiçek geleneksel Çin tedavi yöntemlerinde öksürüğü tedavi etmek için kullanılabilecek yaygın bir bileşen olarak görülmeye başlanmış.

İnsanlar, 2000 yıl, bu çiçeği hasat etmiş. Hasadı yoğunlaştıkça da, Fritillaria delavayi ortadan yok olmaya başlamış.

Aslında yok olmamış

Fritillaria delavayi popülasyonları için yeşil olmak yeterince kolay av olduğu için. Yapraklarının renginin, insanlar tarafından daha fazla hasat edildikleri bölgelerde tam da büyüdükleri çevrenin renkleriyle uyumlu olarak bronz, kırmızımsı kahverengi veya gri renklerden oluşan renklere sahip olacak biçimde evrimleşmişler.

Profesör Martin Stevens ise bu durumu şöyle yorumluyor:

“İnsanların sadece hayatta kalmak için değil, evrimin kendisi için de vahşi organizmaların renk değişimi üzerine nasıl doğrudan ve dramatik bir etkiye sahip olabileceğini görmek dikkat çekmektedir. Birçok bitki, onları yiyebilecek otçullardan saklanmak için kamuflaj kullanmaktadır. Ama burada kamuflajın insana tepki olarak geliştiğini gözlemleyebilmektedir.”

Birçok insanın bile savunma stratejisi var.  Sonuç olarak burada insanların diğer türlerin savunma stratejilerindeki evrimini yönlendirdiği sonucuna ulaşılmıştır; İnsan türünün faaliyetleri, birçok canlının sadece evrimini tetiklemekle kalmamakta, aynı zamanda türlerin yok olmasına da sebep olabiliyor.