Şu anda tüm dünyanın gündemi coronavirüs... Ülkeler sınır kapılarını kapattı, dünyanın en kalabalık şehirlerinde sokakta insan göremiyoruz. Ekonomiler büyük darbeler aldı. Peki, bu süreçte virüsle ilgili ne kadar paylaşım yapıldı?

Veri analizi şirketi Adba Analytics ve The Brand Age Dergisi, 21 Ocak–11 Mart 2020 tarih aralığını baz alarak hazırladıkları raporda, sosyal medya kullanıcılarının coronavirüs ile ilgili paylaşımlarını ve konuşmalarını analiz etti.

İki kurumun birlikte hazırladığı araştırma için sosyal medya kullanıcılarının Twitter, YouTube, forum siteleri, bloglar ve haber sitelerindeki paylaşımları; Türkçe, İngilizce, Almanca, Japonca, Rusça, Portekizce, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Çince, Arapça ve Farsça dillerinde analiz edildi.

Coronavirüs hakkında sosyal medya kullanıcılarının dünya genelinde yaptığı paylaşımlar 275 milyonun üzerine çıkmış durumda... Virüsün yayıldığı ülke sayısı arttıkça paylaşım sayısı da giderek artıyor. Şu ana kadar en çok paylaşım adedi sırasıyla Japonya, ABD ve Güney Kore lokasyonlarından yapıldı.

Türkiye’de yapılan paylaşımlara da yer verilen araştırmada, ülkemizdeki paylaşım sayıları aşağıdaki gibi:

Türkiye'de 21 Ocak-11 Mart tarihleri arasında 6.506.597 paylaşım yapılırken, ilk vakanın açıklandığı 11 Mart tarihinde ise 747.862 paylaşım yapılmış durumda.

Paylaşımlarda öne çıkan konuların başında;

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 11 Mart akşamı Türkiye'de bir vatandaşta virüsün tespit edildiğini açıklaması sonrasında endişe ve panik duyulması,

- Virüsün Türkiye'de ortaya çıkmasıyla okulların ve üniversitelerin tatil edilmesi gerektiği,

- Kolonya satışlarının patlaması ve fiyatlarının artması ile birlikte marketlerin yağmalanmasının şok etkisiyle karşılanması,

- İnsanların toplu taşımadan kaçınarak, işyerlerine kendi araçlarıyla gitmeye başlaması üzerine trafiğin artması,

- Ülkenin böyle bir hastalığa hazır olmadığı; İran, İtalya ve Çin seferlerinin durdurulması gerektiği konuları yer alıyor.

Bu süreçte herkesi uyarmakta fayda var. Pek çok yanlış bilgi sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. Aman, siz siz olun, kulaktan dolma bilgileri, toplumda infial uyandıracak bilgileri hemen paylaşmayın.

Konuyla ilgili en doğru bilgiler için Sağlık Bakanlığı sayfasını ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın sosyal medya hesaplarını mutlaka takip etmelisiniz. Daha henüz Türkiye’de virüs yokken bile sürekli halkı bilgilendiren Sağlık Bakanımız, sosyal medyada kriz yönetimiyle ilgili derslerde örnek gösterilecek muhteşem bir çalışma sergiliyor.

Sağlık Bakanlığı Sosyal Medya Hesapları: @saglikbakanligi

Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın Sosyal Medya Hesapları: @drfahrettinkoca