Siyasiler neyi bekliyorlar? Bazı il ve ilçe belediye başkan adaylarını neden açıklamıyorlar? Perde arkasında neler oluyor? Yapılan pazarlıklar hangi aşamada? Kulislerde neler konuşuluyor? Yoksa fırtına öncesi sessizlik mi yaşanıyor? Kafamızda bir yığın soru işareti var ve bu hafta sanıyorum böyle geçecek.

Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti ittifakta anlaştılar. Belediye başkan adaylarının büyük bir kısmını açıkladılar. Bazı il ve ilçelerde pazarlıklar sürüyor. Aynı şekilde AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi de ittifakta anlaştılar. Cumhur İttifakı da bazı il ve ilçelerde belediye başkan adaylarını açıkladılar, diğer il ve ilçelerde pazarlıklar devam ediyor.

Buraya kadar tamam. Ancak öyle il ve ilçeler var ki bir türlü beklenen açıklamalar gelmedi. Bu da gerek kamuoyunda gerekse aday adaylarında sıkıntı yaşatıyor. Özellikle aday adayları kelimenin tam anlamıyla travma yaşıyorlar. Stres diz boyu. Herkes işini gücünü bırakmış tüm dikkatlerini gelecek açıklamalara çevirmiş durumdalar. Bazıları yerinde duramıyor ve kalkıp Ankara’daki genel merkezlerine gidiyorlar. Adayların açıklandığı bazı illerde ise isyan ve başkaldırı söz konusu. Bazı illerde adayların açıklanması beklenirken, bazı illerde de açıklanan adayların değiştirilmesi için büyük bir mücadele veriliyor. Dikkat ederseniz açıklanmayan belediye başkan adaylıkları henüz üzerinde anlaşma sağlanamayan sıkıntılı il ve ilçelerdir. Siyaset tam anlamıyla kitlenmiş durumda.

Peki ama beklenen açıklamalar neden yapılmıyor? Neyi bekliyorlar?

İşte tüm bu soruların cevabı ‘bütçe görüşmeleri’dir.

Ne ilgisi var demeyin. Çok ilgisi var. Hatta  bazı il ve ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmama sebebi tamamen bütçe görüşmeleridir.

Çünkü bütçe görüşmeleri siyasi partiler açısından çok önemlidir. Hükümetin önceliği gelecek yılın bütçesini firesiz Meclis’ten geçirme, muhalefetin önceliği ise bütçe görüşmeleri sayesinde sert muhalefet yapıp kendi tabanlarına mesaj vermektir. Oylamalarda verilecek fireler telafisi olmayan çok büyük yaralar açar. Özellikle hükümet kanadında hayati önem taşır. En ufak bir hata ve firede hükümetin düşmesi bile söz konusu olabilir. İşte bu nedenlerle tüm liderler kendi kurmaylarına ve grup başkanvekillerine talimatlar vererek fire verilmemesi, toplantılara tam katılım sağlanması konusunda sık sık uyarılarda bulunurlar.

Hiçbir lider ve siyasi parti, belediye başkan adaylıklarındaki sıkıntılar nedeniyle oluşabilecek kırgınlık, küskünlük ve isyan girişimlerinin yapılmakta olan bütçe görüşmelerini tehlikeye atmasına izin vermezler.

Bütçe görüşmeleri biter. Herkes rahat bir nefes alır. Hatta bu durum siyasette bir şanstır. Hem bütçe görüşmelerini firesiz atlatırlar hem önceden hazırladıkları ve bütçe görüşmelerinin sonrasına bıraktıkları aday listelerini gözden geçirme fırsatı bulurlar hem de kırgınlık, küskünlük ve isyan içerisinde olan teşkilatlarının gönlünü alarak yollarına devam etmelerini sağlamak için zaman kazanmış olurlar.

Bu zaman diliminde kendisine listelerde yer bulan adaylar yerlerini garantilemek için girişimlerde bulunurlar, henüz açıklanmayan il ve ilçelerdeki aday adayları ise listeye girebilmek için gerekli lobi faaliyetlerini sürdürmek için zaman kazanmış olurlar.

Siyasi kamuoyuna uyarımız henüz üzerinde anlaşma sağlanamayan sıkıntılı il ve ilçelerdeki adaylıklar bütçe görüşmeleri bitmeden açıklanmaz.

Hep birlikte bütçe görüşmelerinin bitmesini ve sonra da adayların açıklanmasını bekleyeceğiz.

Tabii bizler de hak eden, liyakatli, ülkesini ve memleketini seven, adil, vicdanlı, dürüst belediye başkanlarının seçilmesini ümit ediyoruz.

Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler…