Çıktı çıkacak derken neredeyse her aileyi ilgilendiren 'sicil affı'yla devletimizden vergi ve SGK barışından sonra bir atak daha geldi.

Torba Yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan sicil affını Cumhurbaşkanı Erdoğan da onayladı ve 27 Ocak 2017 tarih ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sicil affı düzenlenmesinden yararlanmak isteyenlerin 27 Temmuz 2017 tarihine kadar borçlarının tamamını ödemesi veya yeniden yapılandırması gerekiyor.

Bankalar Birliği de yaptığı açıklamada, "Karşılıksız çek, protestolu senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarının altı ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde banka ve finansal kuruluşlarca, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarının dikkate alınmayabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmıştır" dedi.

Kara liste nasıl oluşuyor?

Bankalara olan borçlarınızı 90 gün boyunca ödemediğiniz takdirde banka borcunu tahsil etmek için yasal yollara başvuruyor. Gerekli yasal işlemler yapıldıktan sonra borcunuzla helalleşmediyseniz siz artık kara listedesiniz. 

Kara listeye girdiğinizde en az 5 yıl boyunca bankalardan kredi ve kredi kartı alamıyorsunuz.

Sicil affı, borcunu ödeyemeyen ya da geciktirmiş olanlara beyaz bir sayfa açmaktır.

Ekonomiye yeniden katma değer sağlamaktır. İyi niyetli olanlar için bir can suyu olacaktır.

Sicil affı, 11 milyon 561 bin 202 kişi ve 2 milyon 331 bin 460 şirketin sicillerini sıfırlama imkanı getirecek. Kişi ve şirketlere, kullandırılan kredilerden dolayı da bankalara veya finans kuruluşlarına herhangi bir hukuki cezai sorumluluk yüklenemeyecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre yürürlüğe girmesi ile birlikte 12 Aralık 2016 itibariyle halen ödenmemiş çeki olan 566 bin 116 kişi, 31 Ekim itibarıyla kredi kartı nedeniyle yasal takip borcu bulunan 2 milyon 233 bin 188 kişi sicil affından yararlanabilecek.

Aynı şekilde 31 Ekim 2016 tarihi itibariyle tüketici kredileri ve diğer bireysel kredilerden yasal takip borcu bulunan 1 milyon 729 bin 846 kişi ve yine 31 Ekim itibariyle ticari kredilerden yasal takip borcu bulunan 533 bin 379 şahıs şirketi ve 99 bin 928 sermaye şirketi de kapsama girecek.

Bu kişilerin ve şirketlerin 6 ay içinde borçlarını ödemesi veya yeniden yapılandırması gerekiyor. Yükümlülükleri yerine getirenler bankaların kara listesinden çıkmış olacak.

Kara listeye giren lakin borcunu daha önceden ödemiş bulunan kişiler de doğal olarak aftan yararlanmış olacaklar. Sözün özü kredi sicili temiz olmayan ama iyi niyetini taşıyan milyonlarca kişi için yeni bir beyaz sayfa açılacağı ortada... Bu durum ekonomiye de bir hareketlilik ve canlılık katacaktır bu da ortada... Başbakan ve ekonomi ile maliyeden sorumlu bakanların söylediği ve uyardığı gibi bankalar da bu beyaz sayfayı 'acele geri ödeme' istekleriyle karanlığa çevirmeye kalkmasın...