Belki doğuştan, belki yaşadığı bir kaza sonucu, belki de farklı etmenler nedeniyle kendileri dışındaki insanların yapabildiği eylemleri daha çok çaba sarf ederek ya da başka insanların yardımıyla yapmak zorunda olan kişilerdir engelliler… 

Şöyle düşündüğümüzde herhangi bir zihinsel veya fiziksel engeli olmayan kişiler için dahi yaşaması zor olan bu dünyada, zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmek zorundadırlar engelliler…
Sadece engelliler gününde hatırladığımız ve vatandaşlık göreviymiş gibi istinasız sosyal medya hesaplarında ‘Engelli olmak bir engel değildir, engelli olmak seçim değil kaderdir, asıl engelliler onları görmeyendir, hayatı paylaşabilmemiz için hiçbir engel yoktur, engelliler 1 gün değil her gün hatırlanmalıdır ve engelliler günü kutlu olsun’ gibi mesajlarla hatırladığımız, sokakta görünce acınası gözlerle baktığımız engelliler… 
Onların hatırlanmaya ihtiyaçları yok, onların acıyan gözlere de ihtiyaçları yok. Onların ihtiyacı olan şey empati… Eşit koşullarda hep beraber aynı statüde yaşamamız için çaba göstermemize ihtiyaçları var. Hep birlikte aynı şartlar altında yaşayabilmemiz için hiçbir engel yok. Toplumdan dışlanmaları yerine, diğer insanlar gibi aynı şartlarda ve sınıflarda eğitim verilmesi, diğer insanlar gibi aynı toplu taşıma araçlarında seyahat etmelerinin kolaylaştırılması ve çalışma şartlarının rahatlatılması konusundaki çalışmaların bütün toplum tarafından desteklenmesi gerekir. Engelli insanların potansiyellerini ortaya çıkarabilmenin tek yolu, engelli olmayanların sarf etmek zorunda oldukları gayretten geçiyor. 
Kişisel olarak uygulanan saygı ve hoşgörü dışında devlet kurumlarının tasarımlarını, politikalarını ve her türlü projesini gerçekleştirirken bu kişileri göz ardı etmemesi de gerekir. Bu insanlar için sosyal projeler, sosyal ortamlar ve iş imkanı gibi olanakların yanında herkesin yararlandığı şehircilik ve kamu hizmetlerinden de yararlanmaları için çalışmalar yapılmalıdır.
Neyse ki son zamanlarda ülkemizde ve şehrimizde belediyelerin bu konudaki uğraşları umut verici… Birkaç yıl öncesine baktığımızda pek çok yol kat ettiğimizi de unutmamak gerekir. Yeter ki engel zihniyetlerimizde, kalplerimizde ve vicdanlarımızda olmasın her şeyin üstesinden geliriz. Onları bir gün değil her gün hatırlarız. 


*** *** ***

Geçtiğimiz günlerde Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu bünyesinde işletilen ve özel çocukların görev aldığı Niş Kafe’nin konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmuş. 
Yoğun iş programına rağmen fırsat buldukça toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelen Alinur Başkan, öğle yemeği için bu özel mekanı seçmiş. 
Toplam 127 özel öğrencinin 13 farklı branşta atölye eğitimi aldığı okulun mutfak bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar her aşamasında bizzat görev almış. 
Başkan Aktaş’a çay servisi yapan mı dersiniz, ocağın başına geçip hazırlayan mı dersiniz. Burada kafede çalışan öğrenciler ve gönüllü anneler ile sohbet eden Başkan Aktaş, böyle bir ortamda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söylemiş ve son yıllarda devlet tarafından engellilere yönelik ciddi çalışmalar yapıldığını ifade ederek, bu yapılan güzel projenin aynı zamanda sosyal sorumluluğun da gereği olduğunu belirtmiş.