Bir zamanlar mahallelerde muhtarlık mürekkep yalamış ağır ağabey işiydi.

Mahallenin en ağır ağabeyi muhtar, diğerleri sırasıyla ihtiyar heyeti seçilirdi ve genellikle görev süreleri ömürleri ile kaimdi.

Hak vaki olduğunda seçimlere kadar baş aza görevi sürdürür, rahmetlinin yaşı başı uygun kardeşi, oğlu varsa seçime o girer, yoksa da vekil ağır ağabey olarak baş aza seçime girer ve alırdı.

Ağır ağabeylik o kadar hakimdi ki; muhtar çakmağı diye benzinli, pamuklu çakmaklar vardı. Biz onlara özenip o çakmakları alıp cıgara yakmayı racondan sayardık.

Ve elbette ki; hal böyle iken muhtarlık sıfatı için kadın kısmısının esamisi okunmazdı.

Bazı büyük kentlerde ve eğitim ve sosyal yapısı bir tık üstte olan mahallelerde kadın adaylar muhtar seçilmeye başladı ama o kadar az ve inanılmazdı ki;

kadın muhtarlar bültenlerde, dergilerde haber oluyorlardı.

Bursa’da son on yılda kadın muhtarların sayısı hızla artmaya başladı.

Hele köyler nasıl oluyorsa mahalle olarak anılmaya başlayıp İhtiyar Heyeti de yerini azalara bırakıp yaşlı anılmak endişesi ortadan kalkınca kadınlarımız ‘Muhtarlık bizim işimiz’deyip ayağa kalktı ve erkek işi sandığımız Muhtarlık için meydana çıktılar.

Çevremde tanıdığım pek çok kadın muhtar var ama bu güne kadar hiç kadın muhtar tarafından yönetilen bir mahalle de oturmadım.

Nilüfer’de dostlara, Osmangazi’de ahbaplara soruyorum.

Hepsi mahallelerine kadın eli değmesinden çok memnunlar. Mahallenin taleplerine ve ihtiyaçlarına erkeklerden daha çok duyarlı diyorlar.

e-devlet uygulamalarından sonra muhtarların evrak gelirleri azalmış ama giderlerini karşılayacak asgari ücret civarında bir ödenekleri var.

Bu yıllarda pek moda olan Belediyeler tarafından yapılan şehirlerarası geziler ve etkinliklerde rol almak yanında mahalle sakinlerine gezi ayarlamak muhtarlığı eski ‘evrak &mühür’ algısından kopardı ve topluma dönük, aktif ve enerjik bir birim haline getirdi.

Bu seçim sürecinde dönem dönem muhtar adaylar ve özellikle kadın adaylar ile sohbetlerimi paylaşacağım.

Muhtar Çakmağı ile Muhtar Ruju arasındaki savaşın galibi kim olacak hep birlikte göreceğiz.