Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamış olduğu son rakamlara göre Türkiye obezite raporunda dünyada ikinci ,Avrupa'da bir olmuş durumda. Domino etkisi ile bunun  başta karaciğer hastalıkları Yüksek tansiyon böbrek hastalıkları ve onun yanı sıra erkeklerde kısırlık ve böyle daha birçok kötü durumla ileriki yıllarda karşılaşma durumumuz oldukça yüksek.Bunların etkilerinin yüksek olması ve kız evlat oranlarının yükselmesi kısırlığın artışı bunların en basit örneklerinden. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunda bunların  kesinlikle kehanet olmadığına da özellikle dem vuruyor. Çocuklarımızın onda biri ,kadın ve erkeklerin ise neredeyse yüzde 65'i obez seviyesinde. 

    Burada en öncelikle doğru beslenmenin yanı sıra doğru bir spor yapmak da çok önemli.Az ve sık beslenme bol su içme çok önemli. Elbette burada içmiş olduğumuz musluk suyunun ya da tükettiğimiz kapalı suların kalitesi çok önemli.Egzersizde mutlaka tüm kasların çalışması uzun tempolu yürüyüşlerin vücut ısısı ile orantılı bir seviyeye ulaşması, ve elbette beslenmede karbonhidratların azaltılması Dünya Sağlık Örgütü raporundan almış olduğum birkaç anekdot. Sofranızda rafine tuz-şeker, yağ olmamalı,hele margarin türü yağları asla. Tereyağa, ete süte gelince hayvana aşı yapmışlar mı, antibiyotik kullanmışlar mı? Geni ile oynamışlar mı? Yediği yem de hormon var mı? Artık sentetik et de var. Hayvana verilen aynen ete-süte de geçiyor.Bunlara aman dikkat edelim.

        Paketlenmiş, geni değiştirilmiş, koruyuculu, riskli katkılar içeren, renklendirici bulunan gıdalardan uzak durun.O fast food denilen gıdaların hemen hepsi bu grubta.Kola-gazoz türü içeceklerden, enerji içeceklerine veda.Şekeri unutun. O şeker dedikleri beyaz bir zehir. Sigaradan daha zararlı. Tatlı bir şey yemek istiyorsanız, pekmez, bal türü, tabii gıdalar.Artık piyasadaki buğdaylar buğday değil, Mısır mısır değil, patates patates değil, soya soya değil, domates domates değil. Endüstriyel tip ürünlerin hemen hemen hepsinin tohumları ile oynanmış. Zirai ilaçlar ve fenni gübreler toprağı da bitkiyi de zehirliyor.Tükettimiz yağların çoğu sağlıklı değil. Gıda ambalajları da riskli. Alüminyum, plastik gibi maddeler sağlıksız. Dahası gıdaların raf ömrünü uzatmak için koruyucu kimyasallar kullanılıyor. Bunlardan uzak durun. Size ayran diye içirilen o beyaz içecekler bile artık riskli.Bu konuda her markaya güvenmeyin.Uyku düzenine dikkat. Lütfen sevdiklerimizle daha uzun süre yaşamak için bunlara dikkat edelim.