Bir düğün yemeği olan perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve
Siirt’in en meşhur misafir yemeğidir. Askerlik görevini Siirt’ te yapmış biri olarak bu lezzeti
tatma fırsatım olmuştu. Yemeği oluşturan her malzeme evlilikle ilgili bir anlam içerir.
Kayınvalide yeni geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “Kızım bu ev artık
senin de evin. Bu evin sorunlarını, sırlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı
ve kendi annen, baban dahi olsa kimseye belli etmemelisin.” demek istemektedir. Böylelikle
valide, pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığıyla bağdaştırır. Pilavda kullanılan
pirinç taneleri bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler
erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini temsil eder. Kuş üzümleri sağlığı, acı
ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini sembolize eder. Ramazan ayına girerken sizler için ilginç ve lezzetli olan yemekleri anımsatmaya devam edeceğim.