6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ‘Paket Tur Sözleşmeleri’ yaşanan olağanüstü durumdan dolayı, yönetmenliğinde yapılan geçici değişiklik 15 Mayıs 2020 tarihli ve 31128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 99. günü.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından önceki gün tarafımıza gönderilen gündem bilgilendirme raporunda, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısının şimdilik milyon 62 bin 877 kişi olduğu belirtildi. 

Virüse yakalanan milyon 173 bin 441 kişi iyileşti.

Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 437 bin 137 kişi.

Ülkemizde ise önceki gün açıklanan verilere göre asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle yapılan toplam test sayısı 2 milyon 674 bin 203. 

Vaka sayısı 179 bin 831, toplam iyileşen hasta sayısı 152 bin 364.

Hayatını kaybedenler 4 bin 825 kişi. 

Ticaret Bakanlığı’nın paket tur sözleşmeleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin basın duyurusunda yer verdiği bilgileri siz değerli okuyucularımız ve tüketicilerimizle paylaşmak istedim.

“Ülkemizde ve dünyada koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin görüldüğü sektörlerin başında turizm yer almaktadır.

Bu kapsamda, salgının önemli bir turizm hizmeti olan paket tur sözleşmelerinin taraflarından olan seyahat acentaları bakımından daha önce satış yaptığı paket turlara ilişkin uçuş bedellerinin hava taşıma işletmelerine önemli bir kısmının ödendiği, salgının neden olduğu belirsizlik ortamında yeni tur satışı yapılamamasına bağlı olarak acentelerin ekonomik durumlarının bozulduğu ve tüketicilerin kesinti sonrası yapılması gereken bedel iadesi taleplerinin 14 günlük süre içerisinde karşılanamadığı görülmüştür.

Belirtilen bu durumun, seyahat acentelerini ekonomik açıdan güç duruma sokmak suretiyle nihayetinde tüketicinin alacaklarının tahsilini tümüyle imkansız kılacağı ve mağduriyetleri arttıracağı değerlendirildiğinden Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bu itibarla, söz konusu Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile tüketicilere ödemiş olduğu bedelin, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde veya uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde ödenmesine ilişkin seçme hakkı tanınmıştır.

Diğer taraftan seyahat acentelerine sözleşmede yer alan uçuş bedelinin her hâlükârda uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde tüketiciye ödenmesini sağlamak üzere finansal esneklik tanınmıştır.

Söz konusu düzenleme ile ekonomik ve sosyal hayatın her alanını etkileyen Covid-19 salgın hastalığının ortaya çıkardığı olumsuz duruma karşı hem tüketicilerimizin haklarının korunması hem de turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentelerinin ekonomik faaliyetlerinin devamı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamındaki tedbir ve hedeflere uyumun sağlanması amaçlanmıştır.”

Sonuçta kimsenin beklemediği, asrın illeti koronavirüs her şeyi alt üst etti.

El ele vererek makul çözümlere daima destek olmak gerek.

Hem gezmek hem de yazmak amacıyla satın almış olduğum paket turların bedellerini istemeyip, vakti saati gelince turlara kaldığım yerden devam ederek iç ve dış turizme destek vermeye devam edeceğim.

Satın almış olduğu tura ilerleyen tarihlerde gitmek istemeyenler de açıklanan şartlarda ücretlerini iade alabileceklerdir.

Tatilinizden ve hayallerinizden vazgeçmeyiniz.

Sağlıklı nice seyahatlere...