Bu ülkenin en korumasız, en mağdur en "ortada" işçileridirler inşaat işçileri, öyle değil mi?

Fazla mesailerinin ödenmeme rekoru onlarda, sosyal güvenceden yoksunluk şampiyonluğu onlarda, kaçak çalıştırılma rekoru onlarda… Yetersiz denetimler yüzünden mağdur olmalarına rağmen yine de mecburdurlar o işi yapmaya.
Birçok tanıdığım var inşaat işçiliği yapan, bir kaza sonucu sakat kalan da var, hayatından olan da... 
Geçen gün metroya bindiğimde yanımda oturan Mustafa amcayı tanıyınca  yüreğim daraldı, nefes alamadım bir an. Saçları kırlaşmış yüzü yılların verdiği yorgunluktan olsa gerek biraz kızarmıştı Mustafa amcanın. 
‘Kızım birini aramak istiyorum ama sanırım kontörüm bitmiş’ dedi bana. Aldım elindeki tuşlu telefonu kimi arayacaktın amca dedim. İş sahibini arayacağını ve 2 aylık maaşını isteyeceğini söyledi. Numarayı çevirdim ve verdim eline telefonumu konuştu. Yüzü birden düştü, çok üzgün görünüyordu. 
50 yaşlarında olan Mustafa amcanın inşaat işinde çalıştığı, ayakkabılarının ve kıyafetlerinin toz beton olmasından belliydi. 
Konuşmaya başladı Mustafa amca... Memleketinden yıllar önce ayrılıp, Bursa’ya taşınmışlar. Yıllardır inşaat işçisi olarak çalışıyormuş. Hiçbir sosyal güvencesi yokmuş hatta defalarca büyük kazalar geçirmiş ama mecburmuş bu işi yapmaya. 
'Ee kızım, okumadık başka bir mesleğim yok mecburum bu işi yapmaya' dedi. O anlattı ben dinledim, o anlattı yüreğim daraldı… 
Özür diliyorum Mustafa amca, özür dilerim Mustafa amca diye çırpınıyorum içimden. Keşke senin için ve senin gibiler için elimden bir şeyler gelebilseydi…
Yıllarca komşumuz olan Metin amca da inşaat işçisiydi. Yıllarca çalıştı ve inşaatta çalıştığı sırada 3’üncü kattan düşerek hayatını kaybetti. 
Daha o zamanlar lise öğrencisiydim, sabahın erken saatlerinde buz gibi havada üzerinde eskimiş bir montla kafasında baret olmadan çalıştığına şahit olmuştum. Bu da hayatımın bir kenarında acı bir hatıra olarak kaldı. 
Yanlış anlamayın ama neye dayanamıyorum biliyor musunuz? Ölüm çok erken evet ama insan çalışırken çalıştığı işte ölür mü? İş kazasına kafam çalışmıyor benim… 
Hem zor şartlarda hem de çalıştığı için evine ekmek götürmek uğruna ölünür mü? 

*** *** ***

Türkiye'de işsizliği sadece rakamlara dayalı olarak aktarmak resmin bir bölümünü kaçırmak anlamına geliyor bence…
Hani işsiz olan anne, baba, genç… Yaşadıkları işsizliğin boyutunu gösteren bir fotoğrafta olmalı. İşsiz olan insanların yaşadığı yoksulluk sendromunu konu alan bir fotoğraf. 
İşsizlik ve ekonomik bunalımdan intihar etti ya da etmedi. Konu bunu tartışmak değil. Konu ülkemizin şu an düştüğü ekonomik bunalımın insanlar üzerindeki yoksulluk sendromu… 
Fark ettiniz mi yapılan açıklamalar hep ihtimaller üzerine kurulmuş sözler değil mi? Peki bu ihtimaller ne zaman gerçekleşir bilinmez. Türkiye’de şu an en önemli sorun iş ve aş değil mi?
Farkında değiliz ama topyekûn sosyal bunalıma sürükleniyoruz. Yanlış anlaşılmak istemem, hükümeti eleştirmek değil niyetim. Ee benim etim ne budum ne… Yeni yetme bir gazeteciyim. Hı şunu da söyleyeyim bu olay a partisi b partisi olayı da değildir. Bunun için mücadele etmek gerekiyor, neden yoksulluk sendromu yaşıyoruz, neden zengin daha zenginleşiyor neden fakir daha fakirleşiyor? Bu soruların cevabını bulup çözüm üretmeliyiz. Türkiye’nin en önemli sorunu iş ve aş… Bu hükümet içinde en önemli sorun haline gelmeli ve bunun çözümü için çalışılmalı.
Çocuk yüreğiyle kalın…