Her milletin kendine özgü yemek kültürü olduğunu biliyoruz.Bu kültür aynı zamanda ulusun karakterini, zenginliğini, yaratıcılığını belgeler. "Dünyaca ünlü En iyi yemek kültürü hangi ulusa aittir" diye anket yapılsa, hiç düşünmeden benim şahsi cevabım "Türk Ulusuna Aittir" olur.Yoktan var eden , bir kilo undan on çeşit yemek çıkaran, sebzeden, kuru tahılına her gıdadan harikalar üreten, inanılmaz lezzetleri yaratma kabiliyeti gösteren bir ulus yoktur kanaatindeyim. Allah’ın bir kuru soğanından bile şaheser çıkaran En mükemmel aşçılar bizde. Bunu gururla söylüyorum. Bu kültürümüz bize aslında her şeyde olduğu gibi atalarımızdan gelir. Eski ile Yeninin birleşmesinden harika lezzetler görülür. Özellikle Osmanlı mutfağının unutulmaz 101 çesit En özel yemeklerinden örnekler sunmak, bu Ramazan ayına uygun, yakışır bir hatırlama olur.Hem geleneğimizi yaşatmak, hem de lezzet çeşitlerimizi zenginleştirmek için listemize sırayla bakabiliriz: 1) Kirde Kebap; Kıtır yufka üzerine yoğurt ve sebzeli dana kavurma ile mükemmel bir iftar yemeği olur. 2) Ekşili Lohusa Çorbası; Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorbadır. Dikkat edilirse Türk yemeklerinin zenginliği içinde bulunan etinden de belli oluyor. Atalarımız etsiz yemeği, sanki yemekten saymamışlar. 3 )Vişneli yaprak sarma; Etli sarmaların En kralından kabul görür. 4) Hamsi tava; Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis edilir.5) Etli Enginar Dolması; Enginarın aroması ve kuzu eti ile birleşince oluşan şölen. 6) Piruhi; Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı ve et suyu ve de cevizle yapılan mantı benzeri lezzet. İsmine bakarsak yemeğin zenginliğini anlarız. "piruhi", yemeklerin "Ruhu" sanki. 7) Hibeş; Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi. Derler ya, kırk yıl düşünsem aklıma gelmez bu ismi koymak. "Hibeş" ilgi çekici, çok özel, enteresan bir isim.8) Kazan Dibi; En masum süt tatlıların dan.9) Kabak Kalyesi; koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabağın buluştuğu özel lezzet. 10) Nemse Böreği; içinde küçük küçük doğranmış patlıcan, Kabak, kıyma bulunan, görüntüsü al beni hemen ye, dedirten lezzetli börek çeşitlerinden birisi.11) Susuz Pilav; Kuzu eti, tereyağı Un ve sakızla yapılan nefis Pilav. 12) Yoğurtlu Çorba; Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen Un ile kıvamı yoğunlaştırılıyor. İftar menüsüne uygun çorba çeşidi. 13) İçli köfte; Güneydoğu mutfağının kebapçı da iseniz, yemeden gidilmemesi gereken lezzet abidesi bana göre. 14) Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar; Lezzeti yemeğin isminde gizli. Şükür Osmanlı da vejetaryen olanlarda düşünülmüş. Gerçi ben o çağlarda et yemeyen insan düşünemiyorum. Çünkü geçim kaynağı hayvancılık olan bir toplumun yiyeceği yemek, mutlaka et olmalıdır. Her günü et yemeği ile geçiren çok zengin soyumuz varmış. 15)Mahmudiyye; Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi. Kırmızı et tercih etmeyene, beyaz et teklifi de sunulmuş. 16) Karnıyarık; Yanında pilav ve cacık ikilisiyle süper bir akşam yemeği olarak iftarla sunum yapılabilir. Bu günlük bu kadar menü ismi yetsin. Devamını pazartesiye yarına bırakalım. Pazartesi görüşmek üzere. Saygılar…