Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri hakkında yönetmeliği 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen hakları özetle sizlere hatırlatmada fayda görüyorum.

 

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ön ödemeli konut satışlarına ait sözleşmelerin kapsamı genişletilmişti. Ön ödemeli konut satışları iyi niyetli olmayanların her dönem ortaya çıkmasıyla birçok alıcı ciddi mağduriyetler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. İşini hakkıyla yapan firmalara da şüpheyle bakmak zorunda kalınıyor ve onlarda kendi çapında mağdur oluyorlar.

 

Kanun ve kurallar çerçevesinde birçok işte olduğu gibi ön ödemeli konut alımında da dikkat edildiğinde hasar en aza inmiş oluyor…

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Tüketici’nin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tüketicilerini korumak amacıyla birçok çalışma ve etkinlik yapıyor. Bunları duyurmaya ve dikkatli olmaya davet ediyor.

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin yada taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen yada bir kısmını ödenmesinden sonra taşınmazı devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmedir.

 

Maketten konut, devre tatil yada devre mülk alırken dikkat etmeniz gereken hususlar.

  • Sözleşme yapılmadan en az bir gün önce Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu size verilmek zorunda. Bir önceki gün verilmiş gibi imza atmayın. Bu konuda kararlı olmanız ve incelemeye ve düşünmenize vesile olur. Baskı altında olmadan imza atmanız sizin menfaatinizedir.
  • Yapı ruhsatı alınmadan, ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamaz. Alacağınız taşınmazın inşa edileceği arsa için mutlaka yapı ruhsatını isteyiniz.
  • Sözleşme yapıldığı tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe ve mazeret göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkınız olduğunu unutmayınız. Bu süre zarfında daha aklıselim ile düşünmenize ve araştırmanıza aynı zamanda sağlıklı bir karar verip vermediğinize açık bırakılmış güzel bir kapıdır.
  • Ön ödemeli konut, devre mülk veya devre tatil satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemez.
  • Satıcının, ön ödemeli satışa başlamadan önce bina tamamlama sigortası yaptırması veya diğer teminat ve şartlardan birini sağlaması zorunludur.
  • Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenlenmiş olması zorunludur. Aksi takdirde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini alıcının aleyhine olacak şekilde ileri süremez.
  • Satıcı geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden her hangi bir isim altında ödeme isteyemez ve aynı zamanda borç altına sokacak bir belgede imzalatılamaz.

 

Herkes bir ev sahibi olmak ister. Bunun için çalışır didinir kenara birikim yapar. Ama dikkat etmezseniz ev sahibi olacağım derken elinizdeki birikimden de olabilirsiniz. Mutlaka güvenilir firmalardan ve haklarınızdan asla ödün vermeden gerekli araştırmaları yapın.

Ev alma hayali ile adım atarken uçuruma adım atmayınız. Hayallerinizle oynanmasına izin vermeyin. 

İnşallah herkes gönlüne göre ev sahibi olur.

İlk defa ev alacak olanlar devletin verdiği desteklerden istifade etmek için önceden planlayın ve yararlanın.

Sevdiklerinizle birlikte huzur, sağlık ve mutluluk içinde yaşayın…