Nisan 1 şakalarının geçmişini hiç merak ettiniz mi...

Ben çok seviyorum 1 Nisan şakalarını mesela…

İnsana farklılık katıyor.

Farklı düşüncelere sevk ediyor.

Düşünce yaşınıza büyük katkı koyuyor.

Bugün yerel seçimler sonrası ilk gün olduğu için şaka yapmamaya büyük özen gösteriyorum...

Malum kaybedenler için yedi ceddimin kulaklarının çınlamasını istemiyorum.

Peki, 1 Nisan nedir, neden kutlanmaktadır?

Bu konuda farklı kültürlere ve farklı inanışlara göre, çeşitli efsaneler ve rivayetler bulunmaktadır. Nisan 1 şaka gününün ortaya çıkış hikâyesi Fransızlara göre, M.Ö. Roma İmparatoru Sezar’ın yaşadığı yıllara dayanmaktadır.

FRANSIZLARIN ‘NİSAN BALIĞI’

Nisan 1, bir de ‘Nisan Balığı’ kavramı olarak da tabir edilmektedir. Fransa’da yılın bu döneminde balık avının yasak olmasından dolayı bazı şaka severlerin balık avcılarını kandırmak için ırmaklara ‘Nisan Balığı’ diye bağırarak çiroz ringa balıkları atmaları sonucunda bu şaka kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde bu gelenek yapılmasa da balık şeklinde çikolatalar yenerek, insanların arkasına kağıttan balıklar iliştirilerek, dostlar işletilerek bu özel şaka geleneği hâlâ yaşatılmaktadır.

TÜRKİYE'DE 1 NİSAN ŞAKALARI

Yurdumuzda 1 Nisan şakalarının yapılması genelde öğrencilik döneminde okullarda görülmektedir. 1 Nisan günü gençler birbirlerine şaka yapmak ve birbirlerini kandırmak için yarışırlar.

1 Nisan tarihinde medya kuruluşlarının da nadir de olsa 1 Nisan günü şok haberlerle bir kısım halkı heyecanlandırdıkları ve günü renklendirdikleri de bilinmektedir.

Ülkemizde 1 Nisan gününün pek önemli etkinlikleri görülmez. Diğer önemli günler gibi ticari alış verişi hareketlendirecek gücü yoktur. 1 Nisan gününde az da olsa, şaka malzemesi satan dükkanların satışlarını olumlu yönde etkileyebilir. Ne diyelim bu şaka gününde biz gerçek temennimizi dile getirelim...

Allah seçim sonuçlarını milletimize hayırlara vesile kılsın...Oltaya gelmeyin!