Hz. İdris Aleyhisselam bir gün Azrail'e merak ettiği ölüm acısını sormuş. ‘Ölüm acısı nasıldır merak ediyorum. Bir kez canımı alıp tekrar bedenime bırakabilir misin?’ diye sorup rica etmiş. Azrail de Rabbimize bu isteği iletmiş. Rabbimiz bu izni İdris Aleyhisselama vermiş. Azrail onun ruhunu kabzedip sonra tekrar bedenine geri bıraktı. Sonrada ona sordu. ‘Ölüm nasıldı’ diye. İdris Aleyhisselam’ın anlatımları: ‘O esnada öyle bir susadım ki, bütün denizler ve nehirler boğazımdan aksa susamam geçmezdi. Ve saf bir ipek dikenlerin üzerinden hışımla çekildiğinde nasıl yırtılırsa ruhumda çekilince bedenimde o şekilde yırtıldı, sanki’ dedi.

Sonra İdris Aleyhisselam ‘Cehennemi merak ediyorum bana gösterebilir misin?’ dedi. Cehennemin kapağı açıldı ve gördü. Bu kez ‘cenneti görmek istiyorum’ dedi. Azrail Aleyhisselam ‘Cenneti bir kez görürsen bir daha çıkmak istemezsin, bu yüzden bana söz vermelisin tekrar çıkacağına’ dedi. İdris Aleyhisselam söz verdi ve cennetin kapısı açıldı. Birlikte cenneti gezdiler. Çıkma zamanı gelince birlikte çıktıktan sonra, İdris Aleyhisselam ‘Ayakkabılarımı içeride unuttum alıp çıkacağım’ dedi. Azrail ‘Sen dur ben alırım’ dese de ısrarı karşısında cennete tekrar girmesine izin verdi. İdris Aleyhisselam cennete girdi bu kez geri çıkmadı. Azrail, ‘Hani çıkacaktın söz vermiştin’ dedi. İdris Aleyhisselam, ‘Bir kez söz verdim, verdiğim sözü tuttum. Çıktım. Sözü mü yerine getirdim. Tekrar girdim. Bu kez söz vermedim’ deyince, Azrail Rabbimize anlatır olayı, ‘Cennetten çıkmak istemiyor’ diye. Rabbimiz İdris Aleyhisselam, ‘Neden çıkmıyorsun’ diye sorunca; ‘Yarabbi sen vaat etmişsin ki her nefis ölümü tadacaktır. Ben ölümü tattım. Yine vaat etmişsin ki herkes önce cehenneme uğrayacak, cehennemi görecek, ben uğradım, gördüm. Yine vaat etmişsin ki cennete giren bir daha oradan çıkmaz. Ben işte cennete girdim’ deyince Allah Celle Celalühü kıyamete kadar cennette kalmasına izin verdi.

Sağken Cennete giren ve orada kalan ilk kişi İdris Aleyhisselamdır. Kıyamete kadar orada kalacak, kıyamet koptuğunda İsrâfil adlı melek Sûra üfürdüğünde cennetteki melekler, huriler gılman ve vildanlarla birlikte ölecek, ikinci Sûra üfürüldüğünde tekrar bütün insanlarla birlikte dirilecekler, sonsuza kadar cennette bir daha ölmemek üzere kalacaktırlar. Bütün dileğim biz ümmeti de cennette kalanlardan oluruz. Saygılar…