Bayram temizliği

Bayram demek temizlik demekti... Haftalar öncesinden büyük bayram temizliğine başlanır, vitrinlerde hiç kullanılmayan porselen ve bardan takımları itinayla yıkanır geri koyulurdu. Ev deyim yerindeyse tepeden tırnağa temizlenirdi.

Osmanlı'dan bir hazırlık: Çeşme temizlemek

Kişiler yalnızca kendi evi, kapılarının önü değil aynı zamanda çeşmeleri de temizlerdi. Padişah tarafından bayramdan önce yayınlanan bildiri ile birlikte bayram temizliği yapılır sokaktaki çeşmeler, sokaklar elden geçirilirdi.

 

Kırmızı rugan ayakkabılar

Çocukluğumuzun bayramlarının olmazsa olmazı kırmızı rugan ayakkabılar ve çeşitli renklerde elbiseler... Bayramlıklarını giyip etrafta keyifle dolaşan çocuklara "arefe çiçeği" denirdi. Büyükler ise temiz ve şık olmaya özen gösterirdi.

Bayram kahvaltısı

Evin en büyüğünün evine gidilir, bayram kahvaltısı yapılırdı. Geçmiş zaman ekleri ile kullansak da ne mutlu ki hala devam eden bayram gelenekleri arasında yer alıyor.

 

Bayram harçlığı

Eskiden çocuklara bayram harçlığı mendil içerisinde şeker ile birlikte verilirdi. Çocuklar sonrasında verilen mendilleri hatıra olarak saklardı. Dileyen mendilin içine toka, çorap gibi minik hediyeler de koyardı...

Bayramın birinci günü yoğunluğu

(Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih (Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih

Bayram namazı, kahvaltısı, kurbanı, mezarlık ziyareti... Bayramın birinci günü en yoğun günüydü aslında...

 

 

Veresiye defteri...

Toplumun maddi durumu iyi olan insanları ödeme güçlüğü çeken kişilerin borçlarını ödeyerek bakkalardaki veresiye defterlerini kapatır

HTHAYAT